Wednesday, May 30, 2012

Friday, May 25, 2012

Bercuti di Cameron Highland


Bercuti di Cameron Highland


Kali terakhir pergi bercuti di Cameron Highland bersama keluarga adalah ketika aku berumur 8 atau 9 tahun. Ye masih kecil lagi..masa dulu pergi pun rasa macam kejap je. Tapi ingatan tentang Cameron Highland masih segar di ingatan. But serius dowh, masa kecik2 aku memang punya ingatan yang kuat. Cuma dah besar ni, menjadi pelupa sebab banyak virus ( baca : dosa ) yang melanda diri.

Rancangan bercuti di Cameron Highland ni pun sebab sepupu aku yang mengandung mengidam nak makan sweet potato yang kecik tu. Cari kat KL tak jumpa katanya. Sanggup ke Cameron Highland kerana mengidam sweet potato yang comel lote.


Kalau pergi bercuti ke mana2, elok lah membawa makcik ku bersama sebab beliau akan menyediakan makanan yang enak untuk kami sekeluarga. Kalau pergi sendiri, makan entah mana2, rasa pun macam mana2 la. Membeli belah sayur yang segar, lepas tu terus masak, memang heaven la makan sayur2 segar dari ladang. Makan dengan nasi, sayur dan  kicap pun dah lazat.


Disebabkan masa tu instagram baru dilancarkan, semua gambar diambil dengan effect Instagram. Harap Maklong

Kalau pergi ke Cameron Highland, tak sah la kalau tidak merasa strawberry. Orang kata, kalau dah bawa turun strawberry rasanya akan masam. Orang cakap la..aku rasa sama je


Then pergi membeli belah souvenier untuk yang tersayang. Bff kirim bantal strawberry walaupun pada mulanya aku dah pesan kat adik2 aku, jangan nak mengada beli bantal stoberi. Tengok2 aku yang beli untuk bff. Leulz. Untuk awak, saya belikan t-shirt tapi sedihnya awak tak muat baju hewhew


Sejuk kat Cameron Highland ni memang sampai ke tulang. Lagi2 kalau nak mandi, takde water heater, memang menggigil tak berhenti la kau. Tengok,aku tidur pun pakai sarung tangan untuk ice skating.

Hari terakhir di Cameron Highland, adik bongsuku beria ke Strawberry Farm untuk memetik dan membeli strawberry. Aku masa tu sudah ketiadaan mood sebab kepeningan ketiadaan air. Air botol ku dah habis sob2. 

Dan ini gambar terakhirku di Cameron Highland




Wednesday, May 23, 2012

Wordless Wednesday #11 - Currently Reading


Kitab Terfaktab



Friday, May 18, 2012

Restoran di Shah Alam : Restoran E-Rasa Seksyen 15 Shah Alam


Restoran di Shah Alam : Restoran E-Rasa Seksyen 15 Shah Alam

Kalau korang nak tahu, aku selalu buat research pasal restoran di shah alam. Cari mana restoran yang sedap di shah alam untuk dicuba bersama yang tersayang.

restoran di shah alam

Cari punya cari, research punya research, jumpa la Restoran E-Rasa Seksyen 15 Shah Alam yang direcommend oleh sorang rakan blog, nieja pasal coconut shake dia yang sungguh sedap. Aku ni dah memang la mengidam coconut shake sebab teringat coconut shake kat Terengganu yang sedap itu. Nak cari coconut shake di shah alam ni bukan lah benda yang mudah. Tak jumpa yang menarik hatiku lagi.

restoran shah alam

Di Restoran E-Rasa yang kedainya berwarna hijau dan letak terletak di Dataran Otomobil Seksyen 15 Shah Alam. Tahu tak kat mana? Dia dekat2 bulatan, Toyota, KFC dan petronas di Seksyen 15 Shah Alam.
Sebelum pergi, aku search2 la apa yang menarik untuk dimakan dan diorder di Restoran E-Rasa. Antara menu popular di sini adalah coconut shake, nasi ayam e-rasa, nasi ayam lemon, tomyam goong dan mee bandung.

Nak cuba semua makanan sekaligus, memang idak la (baca macam orang perak) jadi hanya dapat mencuba beberapa jenis makanan dan minuman sahaja.

Aku cuba coconut shake, nasi putih, ayam lemon dan tomyam campur. 

cocunut shake shah alam

Coconut shake dia sedap, beraiskrim, dan ada rasa kelapa hancur, cuma mungkin belum mencapai standard aku seperti di Terengganu dulu. 3/5 bintang

tomyam shah alam

Tomyam campur dia memang kaw. Aku memula nak order tomyam goong tapi mahal le pulok. Walaupun hanya tomyam campur sahaja tapi rasa dia memang kaw dan puas dimakan.  4/5 bintang

ayam lemon shah alam

Ayam lemon e-rasa pula, macam ayam goreng dan letak sos cili thai. 3/5

Mee bandung di sini memang pekat dan bau dia macam kuat sangat bau udang kering sampai kalau tapau bawa masuk kereta, habis semerbak kereta bau udang kering. Tapi bila makan mee bandung ni, rasa di memang sedap sebab kuah dia pekat. Memang macam mee bandung muar yang sejati

Boleh tahan juga rasanya. Overall kedai makan di shah alam ini harus dicuba oleh semua penduduk Shah Alam dan sekitarnya. 


Wednesday, May 16, 2012

Wordless Wednesday #10 - Solidariti Buat Palestin

Satu kempen kesedaran untuk maklumkan pada seluruh negara dan seluruh umat Islam bahawa saudara2 kita di PALESTIN sedang menderita, biarpun hanya menukar profile picture, sebenarnya kita telah membantu menimbulkan kesedaran kepada sahabat2 kita yang lain yang tidak pernah cakna dengan isu palestin.

Ayuh sama2 kita bantu tingkatkan kesedaran sahabat2 kita yang lain. Bersama kita semarakkan solidariti kita bersama rakyat PALESTIN..











Tuesday, May 08, 2012

Hotel di Kuantan : The Zenith Hotel

Hotel Kuantan , The Zenith Hotel , Hotel in Kuantan Town


Kuantan adalah antara Bandar di Malaysia yang saya agak gemari. Sebab kat Kuantan banyak makanan sedap2 selain buah hati juga berasal dari sana :B

Selalunya kalau ke Kuantan, saya akan menumpang kasih dan tidur di rumah sahabat kesayangan di Tanjung Lumpur. Tetapi kalau datang bersama keluarga, biasanya kami akan menginap di hotel.

Hotel Kuantan,The Zenith Hotel,Kuantan

Antara hotel yang terdapat di Kuantan adalah sebuah hotel baru di tengah Bandar iaitu the Zenith Hotel. Ia terletak di tengah Bandar Kuantan iaitu bersebalah dengan shopping complex yang terkenal di Kuantan iaitu East Coast Mall. Anda hanya perlu melintas jalan dan boleh terus sampai ke East Coast Mall. Landmark untuk The Zenith Hotel pula ialah Stadium Darul Makmur. Cari signboard ke stadium dan anda akan nampak The Zenith Hotel dari jauh

Hotel Kuantan,The Zenith Hotel,Kuantan

Bilik deluxe twin/king pun sudah cukup untuk anda tidur dengan selesa kerana biliknya memang besar dan selesa. Kemudahan dalam bilik pula adalah seperti wifi dan cable, pengering rambut, iron dan ironing board, almari dengan hanger, tv dan macam2 lagi. Bilik air nya juga cukup selesa dan direka mesra untuk orang melayu. Selain itu, ada sign kiblat di dalam bilik

Apabila menginap di sini, anda akan mendapat dua breakfast complementary. Makanan sarapan pagi di sini juga amat menyelerakan. Pelbagai hidangan Malaysia seperti nasi lemak, nasi gorang, riti jala, roti canai hinggalah ke heidangan barat seperti wedges, baked beans, pastry, bacon dan macam2 lagi. Harga breakfast bermula dari RM 38++


Basement parking disediakan di sini. Selain itu, swimming pool yang terletak di tingkat 4 adalah sebuah infinity pool. Di pool ini, anda mungkin dikehendaki memakai pakaian renag yang betul atas dasar keselamatan. Di tingkat 4 juga anda boleh pergi ke gym untuk beriadah. Kemudahan di gym amat menyeronokkan seperti treadmill, basikal, dumb bell dan macam2 lagi. Di tingkat 4 juga ada bilik permainan untuk kanak-kanak dan juga bilik yoga.


Jika anda tidak selesa solat di bilik, anda boleh turun ke surau di tingkat 2. Surau nya selesa dengan kemudahan tempak wudhuk di dalamnya

Jika anda datang ke Kuantan, boleh la menginap di hotel ini. Recommended! Ibu bapa dan keluarga saya amat menyukai hotel ini dan kami akan kembali menginap di The Zenith Hotel jika ke Kuantan lagi.

Cerita lain : Bercuti di Kuantan

Hotel Kuantan , The Zenith Hotel , Hotel in Kuantan Town



Google