Friday, August 21, 2020

Bercuti di Penang Bayview Beach Resort Batu Feringghi Review

Bayview Beach Resort Penang ReviewFirst hotel staycation after PKP hari tu. Mula2 da beli voucher Lexis Penang, tapi date kitorang nak pergi da full. Sedih gila. Pilih penang sebab senang balik kampung sekali.




Saje search2 hotel kat Penang, jumpa la Bayview Beach Resort ni. Harga masa tu murah lagi la. Tapi sedih sekali lagi sebab terlepas promo hotel hari sebelum tu. Haha. Tapi harga kitorang book still murah lagi.



Pilih hotel ni sebab harga affordable, ada jalan ke pantai, means ada pintu terus ke pantai, anak2 tak dapat swimming, kita bagi dorang main pasir kat pantai lepas tu termandi pantai sekali.



Hotel ni sebelah Hardrock Penang, Batu Feringghi. Kalau duk batu feringghi, jauh la sikit dari semua tempat makan best2 dan viral kat Penang. Yang best2 semua kat town.


Tapi grabfood, foodpanda kat sini ada je kalau malas keluar cari makan. Aku order apam balik yang famous kat situ sebab malas keluar n nak lepak pantai sambil makan apam balik. Senang tak yah beratur gak. Depan hotel ni pun ada 2-3 kedai. Dinner kitorang pergi depan hotel. Tapi food dia rasa biasa2 je la.


Bilik luas, katil super single so muatlah tidur 5 orang. Dalam toilet ada bathtub. Ada balkoni dan kerusi meja so boleh la makan tapau dan makan kat situ. Hotel design lama tapi semua ok. Masa kitorang pergi swimming pool tak buka lagi.

Kitorang tak pilih view sebab kalau pilih view pantai, confirm harga lagi mahal. So amik default view dapat la view city haha. tapi ok je dapat la tengok kereta sendiri :p Parking dia tak ada palang auto, tapi ada guard jaga. Parking takde la banyak sangat sebab ada kat luar tu je dan bila malam nampak parking da penuh. Kalau keluar malam takut tak dapat parking, maybe kena parking kat tepi jalan kot?


Selain staycation tujuan ke Penang tentunya JJCM. First stop kami adalah lunch di Sup Hameediyah. Masa sampai kedai dalam 3pm takde orang pun. Maybe orang selalu datang malam. Disebabkan baru habis PKP dan masih takut2 lagi, kitorang tapau je makan kat Hotel. Belikan husband nasi kandar. Ku amik nasi + ayam goreng, dan sup kambing. Padu sup kambing dia sedap cukup rempah.

Breakfast pulak kat Nasi Kandar Kampung Melayu. Lepas subuh, siap2 kejut anak2, pukul 645am gerak sebab ambil masa 30min nak sampai sana. 722am beratur, 731am da order. Sedap baq hang, kuah campoq padu. Lauk kambing dan perut sedap marvelous. SUR SUR SURRRR.

Lepas checkout , ingat nak pi balik pulau cari durian tapi macam tak rajin pulak nak pusing pulak. Tapi otw tu nampak gerai durian depa habaq durian Balik Pulau. Fuh sedap creamy durian balik pulau ni macam makan ice-cream. Walaupun mahal sikit sebab ye la bawa dari balik pulau kan tapi takpa sebab memang sedapp. Kami beli udang durian merah 3 biji RM70++














Thursday, August 20, 2020

Resipi Agar-agar santan

Agar-agar santan.
Favourite ni kalau beli dekat bazaar Ramadhan. Segala jenis agar2 pun memang ku suka dan rambang mata.

Bagi ku senang je buat agar-agar ni yang penting tahu tips dia.


Yang ni pakai 12g agar so air 1.2l.
Konsep dia tukar satu titik perpuluhan dan gram jadi litre 😁. .
Resipi agar-agar santan versi sihat.
Boleh tukar kepada apa2 bahan yang ada dalam dapur korang juga.

Agar-agar tali 12g
Air 800ml + 500ml santan = 1.3l lebih 1l takpe kot (sebab nak habiskan santan je sebenarnya).
Telur sebiji
Gula kelapa 1 cawan + 2 sudu besar organic raw cane sugar (orcs)
Daun pandan


1. Masak agar2 sampai larut bersama daun pandan
2. Masukkan gula kelapa dan gula orcs
3. Pecahkan telur ke dalam santan dan secubit garam
4. Masukkan ke dalam agar2 tadi. Kacau2 supaya santan tak berketul. Api sederhana je.
5. Masak sampai hampir mendidih. Tutup api.
6. Masuk dalam dulang. Sejukkan bawah kipas baru masuk dalam peti sejuk.






Wednesday, August 19, 2020

Makeup budak yang selamat

Makeup kanak-kanak yang selamat untuk budak yang pandai da nak makeup! Mak-mak mesti pening kan kalau anak gadis da pandai tiru mak nak makeup sama. Habis barang makeup mak digunanya. Nak bagi takut kulit anak sensitif pulak. Nak beli kat pasaran tak tahu bahan dia betul ke selamat untuk kulit si kecil ni.



Sekarang ni da ada produk yang selamat untuk anak yang da suka bermakeup. Makeup ni dari bahan organik dan natural so insyallah la selamat digunakan, mesra kulit kanak-kanak yang halus mulus itu.


Sutrina telah menghasilkan makeup untuk kanak-kanak yang bertemakan Unicorn. Sutrina Unicorn Organic Makeup mengandungi 7 items dalam set makeup ni. Harga pun berpatutan. Jom tengok apa yang dapat dalam set makeup budak ini.

- 1 Unicorn bag
- 1 set brush
- 1 blusher pink
- 2 lipcream pink dan merah
- 2 eyeshadow biru dan purple

Sekarang pula ada promo cermin percuma. pos pun percuma pulak! Harga semua ini hanyalah RM65 sangatlah berpatutan untuk makeup organik dan natural ini. Kalau nak tambah loose powder RM10 je.

Yang confirm lagi, anak2 confirm akan senyum sampai telinga bila dapat hadiah makeup ni dari mak!

Kalau nak beli, boleh beli kat shopee atau boleh view instagram dorang untuk maklumat lanjut!




Friday, June 26, 2020

Impiana Hotel Senai

Bercuti di Senai. Actually bukan bercuti tapi menghantar rombongan adik lelaki bernikah di Senai. First time datang Senai walaupun selalu juga ke Johor. Kami datang awal dari keluarga sebab senang nak handle anak2 jadi tinggallah di Impiana Hotel Senai dulu.

Location hotel ni bukan betul2 dekat bandar Senai rasanya..jauh sikit ke dalam tapi ok je. Hotel ni hotel baru so memang cantik lagi. Tapi bilik dia agak kecik sempit tapi katil just nice untuk kami berlima tidur.


Masa sampai, kena greet dengan mesra lepas tu dapat welcome drink. Jarang2 ye dapat welcome drink ni.


Kitorang tak amik breakfast sebab price bilik nak dekat rm200++ juga so amik without breakfast. Lepas tu pagi tu pergi jalan2 cari breakfast dengan family. Ada swimming pool juga tapi tak besar mana juga la


Hotel ni sebelah KFC , senang lah kalau kelaparan boleh jalan kaki je beli KFC dulu dan juga  dekat dengan warung mee bandung pak abu yang famous itu tapi sedih kami tak dapat merasa sebab tutup ada kenduri kahwin kot.


Cons nya depan hotel ni ada jirat cina 😅😂 tapi okay je kot sebab tak de pun jumpa hantu cina :p
Tu kalau nampak dekat gambar bawah Signboard KFC tuuu



Friday, March 06, 2020

Cara dan tips berpantang sendiri

Pantang selepas bersalin. Perlukah di zaman moden ini? Relevan ke lagi nak berpantang lepas bersalin ni?

Bagi aku yang badan tak kuat mana, rasa pentingnya berpantang selepas bersalin.

Bagi aku pantang selepas bersalin ni untuk rehatkan badan ibu yang da penat mengandung anak 9 bulan, melahirkan anak sama ada normal atau czer, dua-dua tu menggunakan tenaga banyak dan sakitkan badan. Kita pergi bercuti pun balik rumah kadang-kadang melepek , apatah lagi lepas bersalin. Badan penat, sakit tetiba nak berfungsi seperti biasa memang tak la kan.

Untuk makanan pula, tengok badan masing-masing. Ada yang ok makanan itu, ada yang sakit-sakit lepas makanan ini. Dulu rasa macam apa relevannya bidan dulu-dulu tak bagi makan ikan itu, tak bagi makan sayur ini. Tapi sekarang baru faham kenapa sesetengah ikan, sayur mungkin bisa untuk badan sesetengah orang.

Lepas baca penjelasan di facebook Dr Hafiz Sulaiman dan Dr Suriyakathun, makanan tersebut mungkin berbisa untuk sesetengah orang sebab tinggi kandungan histaminnya. So bila lepas bersalin, badan kita pun tengah dalam proses healing lagi, lepas tu mungkin stress dengan hormon dan menjaga anak, maka masa tu badan kita tengah tinggi histamin juga.

So bila badan tinggi histamin, kita pula makan makanan yang tinggi histamin, haa kat situ la bidan lama-lama kata bentan, rasa nak demam, sejuk, sakit badan.

Bagi aku, aku elakkan makanan yang dilarang ketika berpantang sebab badan tengah sakit, tak nak sakit lain pulak datang. Ada banyak lagi choice untuk makan makanan dalam pantang yang berkhasiat.

Ya  penting makan makanan yang sihat ketika dalam berpantang walaupun tak dinafikan ada yang hanya makan ikan bilis saje, air, buah dan sayur langsung tak boleh?? tu memang pantang extreme. Memang ada juga pantang macam tu. Tapi orang sekarang da pandai..  Masa pantang makan makanan macam eat clean, senang kurus pun ye.

Selain tu dalam pantang ni elok la duduk di rumah, baby tu kecik lagi wei. tak payah la nak bawa dia pusing mall ke, takde faedah nya sebab dia pun bukan nampak lagi, da la fragile terdedah dengan kuman penyakit kat luar sana yang macam2.

Ada yang kata, siapa yang dapat berpantang betul2 tu mewah. Ya dan tidak. Kalau mengurut tu, masa sebelum bersalin da boleh kumpul duit sikit2, dapat mengurut dalam 3 hari pun jadi la. Ye la , masa mengandung tu da la badan sakit2, tak dapat tidur malam, berat bawa baby, jadi apa salahnya mengurut dapat lembutkan urat2, otot2. Suami patut hadiahkan pakej berpantang untuk isteri setelah 9 bulan pregnant, sakit bersalin lagi, contraction .

Macam aku takde la panggil confinement lady datang jaga 44 hari, tak mampu la pulak haha. So siapa nak tolong masa pantang kalau suami kena pergi kerja. Seeloknya suami siap kan makanan sebelum pergi kerja, kalau suami tak pandai, maybe boleh sediakan bahan makanan, bawang2 da siap potong, ikan da siap siang, sayur da siap potong,  isteri just masukkan dalam pot , tekan on je. Lagipun makanan pantang ni sebenarnya senang je nak masak, tak yah lama2, rebus, panggang, bakar je. Kerja rumah yang lain, basuh baju, sidai baju , sapu, mop suami juga la kena buat ya. Kalau ada duit , boleh la panggil helper or part time maid. Yang penting, isteri jangan cerewet sangat. Pejam je la sebelah mata.

Tips pantang sendiri
1. Suami ambil cuti at least seminggu atau 2 minggu supaya isteri boleh sihat betul. Lepas 2 minggu biasanya da agak kuat sikit
2. Isteri boleh prep makanan pantang siap2, boleh buat pes masakan pantang. Suami boleh tolong prep bahan2 masakan seperti potong bawang, sayur, marinate ikan ayam. Lauk pantang senang je biasanya, rebus , kukus, panggang. Bahan utama, garlic, serai, bawang, halia. Haa boleh campak jadi macam2 jenis makanan
3. Beli airfryer untuk memudahkan proses panggang. Tinggal je pon boleh siap. Senang nak bakar2, panggang, panaskan..Ting!
4. Pasang water heater. Senang sangat nak mandi. Tak yah jerang air. Senang nak mandikan anak.
5. Dalam pantang , isteri layan baby je dan layan diri sendiri dan tidur je la haha. Mandi anak semua minta tolong suami siapkan pagi2 dan petang. Isteri kalau nak tolong buat kerja rumah juga, boleh lipat baju, suap anak makan. Yang duduk dan tak payah jalan banyak sangat.
6. Plan kan lauk untuk dimasak sebulan or 44 hari
7. Jika perlukan pertolongan, hubungi jiran atau saudara mara terdekat
8. Groceries boleh beli online juga macam Tesco online
Menu breakfast pantang - roti wholemeal + jem strawberry + air adlies cocoa mix masala

Minum petang pantang : Roti wholemeal + peanut better sihat + air susu kambing


Lauk pantang : ikan singgang, pegaga, buah oren, garlic crispy

Kari ikan, ulam, oren

ikan tenggiri bakar, sawi, oren


ikan bawal kukus, sawi, garlic, air herbanika NR

ayam goreng kunyit bakar, brokoli

Nasi ayam thai pun boleh jadi lauk pantang . Sedap!

Ikan asam, sayur sawi n pegaga

Sup ikan, sawi, buah anggur

Lempeng strawberry + madu

Roti wholemeal + peanut butter asli

Spaghetti aglio olio dan air adlies cocoa masala


Pantang kali ketiga ni rasa paling best dan tenang sekali. Alhamdulillah sebab baby pun tak banyak ragam, banyak tidur. So mak pun dapat tidur, lepas tu layan k-drama eh. Alhamdulillah doa dimakbulkan sebab masa pregnant doa banyak2, solat hajat minta Allah mudahkan dalam pantang, supaya pantang kali ni paling best. Rindu pantang masa ni sebab rasa heaven <3

Sebab aku kali ni nak pantang sendiri
1. Nuh da sekolah. Alhamdulillah adik aku kerja dekat cyberjaya juga. so lunch dia amik Nuh hantar balik rumah aku
2. Rasa lebih selesa di rumah sendiri, senang nak kawal anak2, anak2 pun pandai main dan layan diri
3. Rumah sendiri kecik je so tak penat nak berjalan jauh2 haha walaupun rumah atas langit tapi aku memang suka duduk rumah lagi2 dalam pantang memang malas keluar
4. Alhamdulillah demam kuning Muhammad pun cepat settle sebab aku keluar hospital lambat dan dia kena duduk bawah lampu, so kuning turun cepat
5. Suami pun selesa nak uruskan aku n anak2 kat rumah sendiri




Friday, August 30, 2019

Birth story of third baby, Muhammad

26 - 27 Januari 2019.

Berjalan sakan ya. Pergi IKEA, pergi company's dinner sebab dapat Long Service Award 5 years in Dell, petang ahad tu pergi jog round apartment, memang biasa je jog around dan hari tu jog sebab da lama tak jog.

28 januari 2019, Isnin
4am terjaga sebab nak kencing. Memang da biasa bangun 3-4am untuk ke toilet , kena sentiasa kosongkan pundi kencing supaya baby mudah turun dan *engage tips*

5am - rasa macam ada air nak keluar. Ingatkan keputihan, so sambung je tidur. Tapi macam tak selesa. Terus ke toilet. Dush. Alamak macam air ketuban je. Oh man..sejarah anak pertama berulang huhu. Pecah ketuban sebelum rasa contraction memang merisaukan. Tapi tunggu lagi, kot2 ni bukan air ketuban. Selepas beberapa kali air keluar, emmm betul la tu air ketuban. Mandi dan solat hajat, lepas tu solat subuh. Hari ni or esok pagi bersalin la kot. Huhu.

Lepas solat, bagitahu suami, air ketuban da pecah. Hari tu hari isnin. Mcm2 urusan nak kena settle dulu. Suami ada meeting, aku kena amik stok sutrina n postage. Since takde contraction lagi, aku suruh suami pergi je meeting dulu.  Irsyad pun tak pergi sekolah hari tu sebab rasa mcm malas nak tunggu n amik. Pagi tu pergi breakfast, tapi makanan kat situ sume da nak habis. Sedih rasa masa makan haha. Lepas tu budak2 ni pau ayam goreng mama pulak, da la tinggal seketul je. Lagi sedih 😭.

Then cod brg ikea, n terus ke kajang amik stok sutrina. On the way tu macam da rasa ada contraction, tapi boleh tahan lagi.Sampai rumah, order lunch delivery dari jcorner je.

Tunggu suami balik pulak, nak dekat asar baru dia sampai. Lepas solat asar, terus gerak pergi shah alam. Jalan memang da jem. Redha je la kena bebel dengan suami 😋.

On the way shah alam, da rasa mcm contraction 10min sekali. Tinggal budak2 dengan adikku. Malam ni 1st time Hud tidur tanpa mama la kan huhu.Lepas solat maghrib, kami pon gerak ke hospital. Eh sebelum tu kena la dinner dulu apa2 hal supaya ada tenaga, jangan biar perut kosong 8tips*. Order nasi goreng patayya kat restoran cili merah dan makan dadih susu. Tak habis pon tapi boleh la kenyang juga.

Habis makan, terus ke hospital. Otw ke hospital , baru aku berani sapu essential oil clary sage kat buku lali , dalam peha dan belakang badan. Check in kat PAC, isi apa yang patut, check CTG, nurse kata bacaan cantik. Lega je rasa. Lepas da settle, naik atas ke labour room. Tempat menunggu labour room tu amik masa lama juga sebab dorang nak isi borang semua.

Kat tempat menunggu labour room tu tak ramai pun, ada la dalam 3-4 orang. Tapi yang datang macam bukan nak beranak, macam ada masalah masa pregnant lepas tu dorang balik. Then time aku kena check VE masa tu da pukul 10pm tapi baru 3cm..aku macam hmm...ingatkan da 5-6 cm kan. Berapa lama lagi nak tunggu ni..aku da la tak suka duk hospital lama2 sebelum beranak kan. Since aku da pecah ketuban lebih 18jam, kena refer doktor lagi senior. Dia check semua, lepas tu tanya kenapa datang lambat ke hospital.


Then aku kena drip antibiotik 2 kali. Pukul 11 lebih baru dapat antibiotik. Sambil layan contraction, aku tengok chart bukaan baby kat noticeboard dan buat visualization da 10cm ya. Dan juga makin kerap sapu clary sage. Lepas habis drip, lepak dengan suami kat luar jap sebab kat dalam sejuk.

Nurse ada cakap, kalau nak rehat or mengantuk, boleh pergi kat satu bilik ni. So aku pergi la bilik tu, nampak ada kerusi macam boleh baring. Aku cuba rehat dan tidur tapi bila contraction datang memang sakit la. Bila contraction aku pun duduk mencangkung atau position merangkak dengan harapan bukaan lagi besar.

Lepas tu macam rasa tak tahan sangat dan rasa nak meneran. Bagitahu nurse, nurse suruh masuk bilik nak check. Then nurse check dia kata da 6cm, dia keluar kejap panggil doktor kot. Lepas tu ada duduk atas katil dalam position all four, tetiba rasa nak meneran dan keluar banyak air, tak tau la air ketuban ke air kencing tapi rasanya air ketuban la kot. Doktor pulak check kata da 8cm, terus tolak labour room.

Da masuk labour room, nurse bagi arahan cara nak beranak,  lepas tu entah kenapa apa yang nurse cakap, aku pergi ulang je arahan dorang kuat2. Mungkin supaya aku paham apa dorang cakap kot. Sebab tak boleh nak cakap dalam hati, aku cakap ikut mulut haha. Dorang suruh push tapi aku salah push sebab aku push kat mulut , dorang suruh push kat bawah. Rasa time tak de contraction suruh push, tu yang rasa susah sikit. Then baby macam susah keluar sebab bawah tu macam ketat. Aku bagitahu la sebab masa previous baby, aku ada hematoma, so kena jahit lebih sikit la kot. Then dorang apa lagi, zapppp, kena la episiotomi lagi ya. Redha je la sebab tak boleh nak keluar. Patut la doktor sebelum ni check pun dia rasa pelik dengan laluan aku. So i guess sebab previous jahitan jadi camtu.


Lepas beberapa kali cubaan push, alhamdulillah keluarlah seketul baby pada 2.14am yang pada mulanya tak menangis. Lepas ditepuk baru la menangis. Letak baby atas dada, dia rilek je baby itu ya. Then nurse minta nak bersihkan baby, terus baby itu menangis tinggalkan mama hehe.

Bila nurse da siap jahit semua, borak2 dengan husband. Aku jadi banyak borak. Selalunya kalau aku tetiba aku banyak borak or banyak benda nak cakap, sebab aku happy, ni mesti sebab oxytocin overload ni. Bersalin kali ni rasa lebih bertenaga walaupun tak de la natural sangat. Then terus rasa nak pegi toilet, tukar baju n apa yang patut. Takde la duduk melepet je.

Bila baby siap, aku pun susukan baby. Then nurse panggil untuk masuk wad pulak. Aku expect kali ni dapat la wad kelas ketiga. Last time kelas kedua, 4 org sebilik, ada aircond. Sebab yang kelas kedua biasanya untuk staff goverment kan. Tapi sebab dulu tak de kosong, so rezeki kelas kedua. Aku ok je kalau dapat kelas ketiga sebab takde aircond. Bila dalam pantang ni memang badan sejuk, bila beraircond lagi la menggigil.

Nurse tolak wheelchair dan terus bilik kelas kedua juga haha. Tapi actually aku bukan kelas kedua tapi di hujung2 kelas kedua. Kan patut 4 orang sebilik, tapi aku punya katil mcm terselit la takde yang special dan betul2 bawa aircond huahua. Da la takde bidai, almari semua cuma toilet la dekat senang,

Since aku PROM, doktor tahan 2 hari sebab da on antibiotik, nak tengok baby okay tak. Alhamdulillah baby ok je takde masalah pape. Tapi lepas tu, kena tahan lagi sebab baby jaundice pulak T_T tapi bacaan dia takde la tinggi..tak sampai 200 pun. Still kena duduk bawah lampu. Sedih uii baby tak boleh pakai baju sejuk2 duk bawah lampu. Memang dia takde la nak tidur sorang2 dalam cot tu..mesti nak celah mama juga tidur bila tak pakai baju.


Dengan rengatnya, tak boleh balik sebab baby jaundice, sedih sangat rasa. Tapi still fikir positif juga, semoga ada hikmah. Next day nya check alhamdulillah turun , tapi still kena follow up KK. Ok la kan. Lega syukur dapat balik. Tapi hari Jumaat, so lambat la checkout nya. Petang2 baru dapat balik. Total bill tak sampai RM50 ..husband terkejut bila bayar sebab murah angat wahahahahah


Hikmahnya, esok baby da clear jaundice. Syukur dapat la berpantang dengan tenang tak payah pergi KK da hehe


Tuesday, April 23, 2019

Plan bercuti ke Bangkok

Siapa yang tak suka jalan-jalan kan, lagi-lagi kalau dapat melancong. Seronok betul tengok rakan-rakan dekat Instagram, facebook share gambar dorang melancong. Ada yang dalam negara, ada yang luar negara.

Aku pon suka bercuti juga, tapi setakat ni dalam negara je la. Tapi hari tu tengok ada kawan ni bercuti di  Bangkok, menarik juga kan kalau dapat melancong ke sana. Masa makan malam, saje tanya suami, jom kita plan bercuti ke Bangkok nak? Lepas makan, aku tunjuk la gambar-gambar yang kawan tu share. Dia pun macam berminat nampaknya. Games on! Hehe.


Gambar dari Google

Fuh sedap betul kan kalau dapat makan tomyam original dari Bangkok. Tomyam dah la favourite kitorang suami isteri. Kitorang kalau bercuti, mesti jalan-jalan cari makan punya. Mesti kena cari local food yang famous dan sedap. Dan kat Bangkok pun macam senang je nak cari makanan halal. So kira boleh la masuk perancangan melancong ni.

Malam tu, aku jadi terfikir-fikir apa yang nak kena plan kalau ke sana. Lagi2 nak kena angkut kanak-kanak riang 3 orang yang aktif2 ni. Fuh mencabar gak kan. Tapi dorang lagi seronok kalau dapat naik kapal terbang heee..
Bangun pagi lepas solat subuh, terus cari info pasal Bangkok. Ape yang menarik kat Bangkok? Dan macam2 info lah pasal Bangkok aku search je kat google ni. Hahahahaa.. nasib baik la google ni takleh cakap kalo die boleh cakap, mesti die kate penat lah wei dok dgn ko ni… Tak berenti2 cari pasal Bangkok. Takdek pasal lain keee.. Hahahhaa… bersabar dan bertabahla iye google oiii… Hehehehehe..
Bangkok. Ibu negara Thailand yang sememangnya mempunyai pelbagai tarikan yang unik dan misteri. Antara benda yang buatkan Bangkok ni famous amos adalah perkhidmatan spa yang diorang buat tu memang best plus sedap plus plus macam2 lagi lah weiiii… memang rasa tenang semacam ok bile buat spa dgn diorang ni.Kat Bangkok ni jugak, ada macam2 tempat menarik yg boleh pergi. Terutamanya, Grand Palace kat Bangkok tu haaaa.. Kalau korang pergi Bangkok pastu tak singgah kat sini, memang kirenye korang belum cukup lengkap lah jenjalan makan angin kat Bangkok ni. Grand Palace ni kire sebuah istana tempat tinggal istana dorang lah tau. Korang pun bile lagi boleh masuk istana kan? Haaaa… Takkan nak tengok je tempat tu, better korang pergi masuk.. mana tau dpt amek gambo benda2 menarik sekitar istana tu ke kan….
Gambar dari Google

Kat Bangkok ni jugak, penduduknya majority beragama Buddha. Jadinye, kebanyakan bangunan yang ade di sekitar Bangkok ni akan mempamerkan hasil seni bina patung2 Buddha dan segala perara yang berkaitan dengan agama Buddha tersebut. Jadinye, Wat Pho adalah tempat yang menarik yang patut pergi bile ade dkat Bangkok sana. Kecantikannya memang tak setaraf dengn tokong2 yang lain di sini. Dan tahukah anda, Wat Pho ni merupakan tokong yang tertua di Bangkok? Jadi, pasti anda ingin tahu bagaimana bangunan yang usianya mungkin mencecah beratus atau beribu tahun ini masih tersergam indah berdiri di Bangkok ini. Macam2 lagilah yang menarik pasal Bangkok.
Aku da buat list nak makan apa da kat Bangkok nanti. Tomyam , Thai iced milk tea , kerabu maggi, eh ada ke haha.. yang penting senang cari makanan halal kat Bangkok, so tak perlu risau sangat.


Tapi yang paling penting, kena la duduk kat hotel best kat Bangkok yang selesa dan cantik. Aku pn search lah Bangkok Hotel booking. Scroll dan scroll aku terjumpe Novotel Bangkok online hotel booking. Aku pun tengok, belek2 semua details dan info pasal novotel ni. Tup2 boleh pulak ade promo bagi pengunjung yang book online waktu ni. Aku yg sememangnya jenis suka benda2 promo ni, ape lagi, tengok semua details promo yang diorang bagi tu. Dah namanya suratan takdir jodoh ak dengan promo ni dekat, aku pun ape lg book dan follow semua steps yang diorang suruh tu. Akhirnya salah satu bilik kat hotel tu menjadi milik aku. Hehehehe.. Happy die bukan kemain k? Dari mata, terus turun ke hati. Betul lah orang kate, kalau kita nak pergi atau buat sesuatu benda tu, memang kena kaji betul2. Baru ade feel yooo.. 
yehh Bangkok, mu tunggu aku datang!





Google