Saturday, February 11, 2017

Birth story of Hud Anas

Bersalin di hospital Shah Alam.

EDD Hud sepatutnya 6 May 2016. 1 May , wedding bff mama, aunt eton, harap sangat tak sakit bersalin masa tu lagi. Selalu cakap dengan Hud, kalau nak keluar, keluar lepas wedding bff mama okay. Lepas je 1 may, phew lega sebab dapat juga pergi wedding Aunt eton walaupun terkilan sikit sebab tak dapat jumpa kawan2 lain masa wedding tu.

Tapi lepas wedding tu rasa harap Hud keluar lepas 8 May pulak sebab 8 May ada majlis ramah mesra penduduk Seri Jati haha. Ada makanan sedap2 tentunya, sebab tu kalau boleh nak lepas 8 May pulak.

Tapi malam 1 May tu da buat natural inducer pulak. Makanya lepas 2 jam, cantik je contraction datang. Tak tidur la mama malam tu. Subuh bagitahu ayah siap2 nak pergi rumah uci. Bila da sampai sana, dalam pukul 10am, contraction da bye2. Nasib baik tak pi hospital dulu. Menurut kajian mama, orang yang sebelumnya bersalin czer, akan mengalami contraction yang lama sikit sebab dia nak test power dekat luka czer dulu okay tak, fit tak nak bersalin normal.

Malam tu pulak, pukul 10pm contraction mai balik, sepanjang malam mama melayan contraction dekat ruang tamu rumah uci. Bila contraction datang, mama layan sambil berdiri dan tarik nafas, yang penting kena bertenang, jangan cuak supaya Hud kat dalam pun tak cuak.

Subuh tu, bagitau ayah nak pi hospital sebab contraction da macam kerap selang 5min dan selama 1minit. Sebelum pergi hospital, da makan roti krim, ingat nak singgah makan dulu tapi takut susah nak makan time sakit kat kedai makan nanti. So teruskan je la ke hospital.

Sampai kat Hospital Shah Alam, pergi PAC, dia check contraction, tanya kenapa datang. Buat CTG, then dia hantar pergi labor room. Tapi actually tak masuk lagi labour room, duduk kat tempat menunggu labour room. Tunggu lama gak , bila la nak check ni. Dalam pukul 9am baru dapat turn kena check. Sebelum doktor check, dia tanya2 dulu, anak ke berapa, anak 1st umur berapa, kenapa tak gap anak, tak guna perancang bla bla bla, time2 beranak ni pun sibuk la nak menyakitkan hati tanya soalan gitu kan.

Masa check tu da 5 cm. Aku macam...ala.....long way to go hmm... tapi nurse da suruh tukar baju bersalin n masuk labor room since masa tu da kosong. Masuk labor room, tukar baju, kena check CTG la macam biasa kan, tanya nurse kena baring je ke buat CTG, nurse kata aah, so macam erm okay. Then doktor lain pulak check dan dia pecahkan ketuban. Tapi lepas je pecah ketuban tu , ya Allah contraction sakittt sangat. Nurse suruh pakai gas, aku kata tak nak, lepas tu da tak tahan, try juga la guna gas, lepas tu rasa macam takde apa pon..haa lantaklah tahan sakit. Then tetiba da rasa nak meneran. Aku main teran je haha. Nurse check dia kata jangan. Kisah pulak aku. Tapi nurse kata nanti serviks bengkak. Then nurse kata dia tolong dan dah nampak kepala baby da turun.

First push tak reti, baby macam sedut naik balik lol. Then nurse suruh baring mengiring. Tunggu punya tunggu, ada rasa nak meneran, cakap denga nurse nak teran. Aku entah teran macamana , main belasah je, then lahir lah Hud Anas pada 1126am. Iolls sempat tengok jam tau. 2.75kg.
Masa kena jahit pulak, nurse tu baru nak belajar jahit sebab lupa da lama tak jahit orang beranak. Aku tanya berapa tear degree, dia kata takde sebab kena episiotomi. Apa2 je la masa jahit tu sebab tak larat sangat. Kalau gentle birth betul, lepas beranak patut rasa bertenaga tau. Masa jahit tu macam tak yakin je nurse ni buat kerja. Habis jahit, baby pun da dibersihkan tapi aku tak larat sangat nak bagi susu.



Beberapa lama selepas itu, nurse tanya kenapa tak bagi anak susu, aku cakap tak larat sangat. Nak minum milo, tapi milo takde, ada susu je, nurse suruh tukar baju, tapi sakittt juga nak jalan. Lepas tukar baju, suami pun datang kot. Ah da tak ingat kronologi camne haha. Tapi still tak larat susukan baby n bontot sakit nak duduk.

Dalam pukul 2pm baru dapat masuk wad, bila duduk kat kerusi roda tu memang tak dapat duduk betul2 sebab sakit sangat. Sapai kat wad, memang merayu2 minta pain killer tapi tak jalan pun. Masuk toilet , memang banyak gila darah dan katil , baju memang berdarah la. Masa dalam toilet pun rasa nak pitam.

Oh aku dapat wad kelas kedua, 4 orang sebilik dan ada aircond. Bilik air pun dekat je la. Syukur sebab dekat. Tapi aku tak nak bilik ada aircond. Sejuk woo. Lagi2 time berdarah camni , aku memang tak suka aircond.

Sampai ke malam pun takde selera nak makan, nak bagi baby susu pn tak larat. Sdih rasa sebab tak dapat susukan baby, padahal masa czer dulu, takde la rasa sakit sangat dan dapat je susukan baby. Kesian kat baby tapi memang tak berdaya. Tengok orang sebelah, rilek je dia jalan tak macam aku, dalam hati kata, dia tak sakit ke.

Malam, husband datang hantar barang, lepas dia balik, doktor datang check. Doktor tanya, ada jalan2 tak, aku cakap tak larat langsung nak berjalan. Then dia seluk, dia kata ada hematoma. HEMATOMA??? VAGINAL HEMATOMA means ada darah beku kat dalam lagi. Dekat belah kanan. Ahhh patut la sakit gila kalau nak duduk situ. Then dia kata kena operate jap lagi masuk operation room. Suruh suami datang nak sign. Call suami, dia baru lepas sikit traffic light, dia patah balik. Malam ni nampaknya Nuh kena tidur tanpa mama dan ayah buat pertama kali, Nuh tidur denga uci dan angku.

Doktor pakar datang pulak check. Dia kata kena operate. Aku macam buat la apa2 doktor asalkan kesakitan ni hilang please (tapi cakap dalam hati je la). Suami pn temankan daku ke operation room, baby kena tinggal dan kena minum susu formula. Maaf nak, da kena minum susu formula.
Masuk OT, sejuk nya lahai, memang beku rasa. Lepas tu dia bagi bius, leganya rasa kat situ takde rasa sakit ahahahah rasa bahagia gila, kenapa la tak rasa gitu tadi lol. Lama gak operatenya, aku tidur2 ayam sebab tak tahan sejuk, kan bagus tidur je so tak rasa apa2, tapi tak dapat. Lepas operate, sejukkkkk sangat. Dia bagi heater pun tak rasa panas. Doktor kata lama, sebab banyak sangat darah bekunya. Leganya rasa dapat clearkan semua, kalau tak hidupku merana. Siap operate, nampak suami gigih menunggu lagi. Terharu pulak. Ingatkan da balik. Masuk wad, nurse selimutkan betul2 sebab sejuk sangat. Dan kemudian tidur , lena, beradu. Lepas habis bius, terjaga dan nurse pun bawakan baby. Masa tu rasa da okay.


Esoknya pun rasa da okay, da boleh jalan dan better dari semalam. Kak QB pun datang melawat tengahari lepas mak, abah, nani datang Masa tengah lunch. Dalam pukul 2pm da boleh discharge, total bil dalam 200++ sebab duduk bilik kelas kedua. Ok la kan. Tapi nak tunggu discaj pn berejam dan rasa kesakitan operate dan hematoma da terasa, tak boleh nak berdiri lama2.


Pengalaman berpuasa dan menyusukan anak

Pengalaman berpuasa dan menyusukan anak.

Bulan Ramadhan kali ni , first time berpuasa sambil menyusukan anak. Nuh bukan lah baby yang kuat sangat menyusu , lagi2 sejak da makan ni , dia menyusu bila nak tidur or meragam je ( untuk rasa comfort).

Awal2 Ramadhan tak boleh berpuasa sebab period. Lepas tu try la puasa. 2 hari pertama memang penat dan rasa tak bermaya. Takde la lapar or haus sangat tapi badan rasa lemah sangat. Lepas je 2 hari puasa, malam tu terus demam panas. 2 hari malam demam panas kaw kaw punya. Kat tapak kaki panas sampai kena sembur air macam baby demam pulak. Badan pun kena lap2 dengan towel basah hihi.

Masa demam tu memang tak puasa sebab badan terkejut kot. Lepas baik demam alhamdulillah puasa pun dah kuat. Cuma Nuh pulak rasa macam kurang dapat susu. Bila pam susu nak capai 2oz pun dekat setengah jam. Pampers Nuh pun tak penuh walaupun seharian tak tukar pampers. Hmm.. terpaksa ambil rukhsah untuk tidak berpuasa juga.

Walaupun dah cuba makan kurma banyak2, minum air banyak2 tapi macam tak jalan je. Berat pun makin berkurang


Thursday, September 15, 2016

Second Pregnancy

Yuhuuu ye saya sudah mengandung kali kedua. Ya tidak sangka juga secepat ini sebab bajet lagi 3 tahun which is 2017 tapi rezeki awal setahun huhu. Pregnancy kali ni unexpected. Sebab memang tak plan. Perancang keluarga pun tak amik, just go natural tapi salah bajet huahua. Tapi takpe la..orang lain susah nak dapat rezeki, kita senang je , subur huhu..jadi kena lah terima dengan hati terbuka (walaupun mak ku sebenarnya bising juga).

Mula2 bila tahu pregnant macam sedih sikit sebab aku target nak breastfeed Nuh sampai 2 tahun, bila pregnant susu memang drop n lama2 macam da takde. Tapi dia still breastfeed for comfort je. Aku pun kadang2 rimas. Bagi seminit je pastu kata dah2. Dia pun tak marah sangat. Dan alhamdulillah Nuh da suka minum susu formula. Dia yang minta, mungkin tahu mak dia da takde susu.

Masa sebelum check pregnant, bila pump susu, dapat tak sampai 1 oz pun, dapat dasar botol je. Cam pelik kenapa teruk bebenor dropnya. Walaupun aku low production milk mom, tapi at least boleh dapat 1oz. Lepas check pregnancy test, baru la tau yang sudah concieve. Jadi kita berhuhuhuhuhu.
Pregnancy kali ni macam lagi teruk alahannya berbanding dengan Nuh. First trimester, takde selera makan yang teruk. Sampai berat pun turun 2kg dari 52kg ke 50kg. Plus im still breastfeeding Nuh. Lagi lah macam tak cukup zat kot. Sampai 2nd trimester pun still takde selera sangat especially lauk-pauk. Lauk yang rasa macam selera adalah ayam goreng ala KFC. Ayam panggang n segala jenis ayam lain macam tak suka juga. So makan nasi memang sikit. Tapi suka pada nasi lemak. Tapi 3rd trim tak berapa suka nasi lemak pulak. Suka roti canai pulak haha

2nd pregnancy ni mencabar juga sebab kena jaga anak pertama. So tak boleh rilek2 sangat. Nuh pulak setiap bulan sakit, memang mencabar la siap dia masuk hospital lagi kan sekali.

Cabaran ketiga, mungkin kerana kurang rehat, stress, anak dalam kandungan macam kecik sedikit. Check kat KK, baby macam kecik, kena refer kat Hospital Shah Alam. Pergi Hospital Shah Alam, alhamudillah doktor kata ok, takde masalah, bukan IUGR, baby growing positively walaupun maybe kecik sikit. Lega rasa. Kalau tidak memang susah hati tapi start tu, da makan betul2, kurma makan banyak2 , minum susu Anmum dengan harapan baby membesar dengan jayanya. Tak pasti sebab kurma ke apa, HB aku paling tinggi dalam sejarah 12 kot! Jadi makan lah kurma banyak2, insyallah HB boleh kembali normal.

Masa pregnant ni pun kerap sakit, bila Nuh demam selsema aku pun demam selsema. Paling tak boleh blah, tetiba dapat satu penyakit yang tak pernah kena pun sebelum ni, Sinusitis! Hidung tersumbat, kepala berat, sampai tak boleh buka jaws apatah lagi nak makan. Ada la kena dalam 3-4 kali sepanjang mengandung ni. Mula2 memang makan ubat selsema, lepas tu siap buat rawatan resdung lagi. La ni , amik vitamin C, alhamdulillah cepat sembuh.


Updated : da selmat melahirkan seorang baby lelaki pada 3 May 2016 :) 


Monday, January 04, 2016

IKEA Personal Shopper Malaysia

Zaman sekarang ni, macam2 idea kena cari untuk tambah pendapatan. Perbelanjaan makin meningkat tapi pendapatan tahap sama je pun tak boleh. So kena berusaha.


Hasil idea suami isteri, kami bersetuju menjadi Ikea Personal Shopper. Target orang Shah Alam dan juga pos barang Ikea kepada customer di seluruh Malaysia. Kalau orang Shah Alam yang nak beli barang Ikea tapi malas nak beratur panjang, penat nak pusing Ikea cari barang, boleh contact kami. Kami boleh tolong belikan barang Ikea dengan servis caj yang sangat berpatutan.

Kalau ke Ikea , nak kena cari barang, pusing2, bayar tol, bayar parking , beratur panjang, angkat barang berat dan macam2 lagi kan? Tapi sebagai Ikea personal Shopper , kami akan tolong belikan barang Ikea untuk anda.

Harga servis caj bergantung pada jenis item dan bilangan item. Makin berat item, makin tinggi servis caj. Kalau beli barang banyak, kita akan kita sekaligus servis caj juga. Jangan risau, harga servis caj kami amat berpatutan dan tak kan lebih dengan kos kalau anda ke Ikea sendiri :)


Kami akan ke Ikea Damansara sebab itu Ikea yang terdekat dengan kami. Cuma maaf kami tak dapat belikan barang di Ikea Cheras. Ya memang ada sesetengah item ada yang di Ikea Cheras, tiada di Ikea Damansara seperti Sofa HEMLINGBY.

Cara nak order barang Ikea dengan kami?
1) Whatsapp +60132465911
2) Bagi list barang yang hendak dibeli. Boleh browse barang Ikea di Website Ikea
3) Kami akan hantar list quotation yang mengandungi harga barang, servis caj dan postage jika ada
4) Jika bersetuju dengan harga quotation yang kami berikan, boleh membuat payment
5) Kami akan menghantar barang kepada anda apabila kami selesai membeli barang di Ikea

Antara barang yang hot di Ikea adalah Hyllis, Raskog Troli,Pruta, Cirkustalt

Boleh like juga Instagram Ikea Personal Shopper dan Facebook Ikea Personal Shopper untuk update dari kami.


Saturday, August 15, 2015

Setahun bersama Nuh Irsyad

Kepada anakanda ku Nuh Irsyad,

Macam sekejap je rasa my dear baby son sudah mencapai umur setahun. Rasa dia masih still baby lagi mungkin sebab dia tak pandai jalan lagi kot.

Membesarkan dia setahun ni ada susah, ada senang. Banyak mama belajar jadi seorang emak walaupun bukanlah emak yang perfect tapi sentiasa mahukan yang perfect untuk anakku. Dari lepas bersalinkan Nuh, mama memang nak buat blogpost ni khas untuk Nuh, untuk menceritakan pengalaman membesarkan anak sulung Mama ini.

Nuh boleh dikatakan easy baby semasa dalam pantang, Nuh selalunya tidur je waktu malam dalam pantang kecuali time nak menyusu je bangun. Mama tak kisah pun kalau Nuh nak bangun meyusu waktu malam sebab Nuh memang kena minum susu sekerap 2 jam sekali. Kalau tak bangun lagi mama risau sebab takut Nuh lapar atau susu mama pun da penuh. Takde meragam sangat, dan seingat mama hanya ada sekali je Nuh meragam n menangis2. Waktu lain, you are a good baby boy.

Nuh is a light sleeper baby. Memang senang terjaga dan tidurnya sekejap2 sahaja. Ni kadang2 buat mama stress. Dah besar nanti, hang banyak tidoq, siap la hang! Kalau tidur siang, bila kita letak kat tilam, mesti terjaga. Kalau nasib baik, dapat la tidur 15 minit kalau tiada gangguan bunyi yang boleh mengejutkan Nuh. Lagi2 kalau angku buka pintu gedegang, sabor je la Mama sebab Nuh mesti terjaga punya. Tapi bila da besar sikit, Nuh dah boleh tidur lama sikit kalau Nuh tidur dalam bilik. Dalam bilik kurang bunyi sikit. Nuh bangun tidur mesti menangis cari Mama, dah la tak buka mata lagi.

Nuh seorang baby yang agak lambat perkembangannya tapi mama tak risau sebab mama tahu insyallah Nuh akan ke tahap itu satu hari nanti. Kalau mama risau, mama doa je kat Allah. Alhamdulillah doa mama dikabulkan. Masa bulan Ramadhan, mama doa gigi Nuh cepat tumbuh sebab orang asyik tanya takde gigi lagi bila dah sebelas bulan ni. Tengok2 masa raya, gigi Nuh tumbuh 5 batang. Wow! Yang comelnya, tumbuh gigi taring dulu. Nuh boleh mengesot masa umur 8 bulan, merangkak, tepuk tangan masa lagi seminggu nak setahun. Belum boleh berjalan, suap makan sendiri masa umur setahun, mama tak risau sebab mama pun boleh berjalan masa umur mama 1 tahun 3 bulan.

Nuh dah kenal orang, dah tahu siapa mama, siapa ayah. Kalau malam2, ayah takde, tak tidur sebelah dia atas katil, mesti dia cari ayah. Kalau ayah takde, dia cari ayah dalam bilik. Nuh paling suka uci. Kalau Uci turun bawah, mesti dia kejar uci dan minta Uci dukung dia. Dah kenal Angku, Uncle Jim, Ummi Na, Ummi Nani, Ummi Aisyah.

Alhamdulillah sehingga umur Nuh setahun, mama still dapat breastfeedkan Nuh tanpa campur apa2 susu formula. Tapi tak sure masa lahir tu Nuh da minum susu formula ke tak. Masa mama sedar dari operation lepas Nuh lahir, terus mama minta Nuh dari nurse sebab mama nak susukan Nuh. Nuh pandai latch minum susu. Dan perjalanan penyusan Nuh bagi mama juga mudah sekali. Masa Nuh takde gigi lagi, Nuh pernah menggigit  masa menyusu, mama picit je hidung dia. Lepas tu Nuh tak buat lagi . Tapi bila ada gigi, nasib tak gigi da.



Menjelang Nuh umur 1 tahun ini, Nuh baru mencapai berat 7.5kg, kurang dari berat yang diharapkan. Part ni mama memang risau. Nuh kuat makan juga, suka makan, cuma berat je susah nak naik. Uci selalu bebel kat mama suruh bagi susu formula. Maybe lepas setahun ni, mama akan try bagi Nuh susu formula walaupun Nuh tak suka minum botol susu.

Favorite show Nuh adalah lagu2 Didi & Friends and Super Simple Song
Makanan kegemaran : Nasi putih, kurma, kismis.

Happy birthday my dear baby! Mama n ayah loves u to the moon at back. Terima kasih sebab hadir dalam hidup mama n ayah , berpeluang kepada kami untuk merasai menjadi ibu bapa. Bukan mudah rupanya menjadi ibu bapa ini. Amanah dari Allah yg mama akan cuba sebaik boleh untuk didik menjadi muslim yg cemerlang. Senyuman dan tawamu menceriakan hidup mama di kala mama bersedih, mencairkan hati mama bila mama rasa nak marah.

Takde kisah perkembangan Nuh dalam blog mama tapi setiap bulan mama ada hantar email kat Nuh :)





Tuesday, June 30, 2015

Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi

Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi

Semasa di Langkawi, kami bermalam di Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi yang terletak di pekan Kuah. Ketika itu ada promo bilik. Aku amik bilik Deluxe Seaview with breakfast, harga dalam RM600++ untuk 4 hari 3 malam dan family aku amik bilik Room & Breakfast - 2 Bedrooms Suite. Makcik aku pulak amik yang Seaview juga. At first aku tak nak amik yang sea view sebab mesti mahal kan. Tapi time tu ada promo pulak n macam murah, jadi book bilik yang sea view. Memang berbaloi baloi tengok pemandangan yang cantik hari2. Bilik aku sea view dan menghadap swimming pool juga. Bilik family aku menghadap hutan :p

Bilik dia boleh tahan besar. Katil kami dapat dua single so kena gabungkan. Overall bilik dia best, ada balkoni, ada peti ais boleh simpan ice pack macam aku yang bawa EBM ni dan boleh simpan susu juga. Cuma yang kureng adalah bilik air dia tak macam hotel. Takde bath tub, macam toilet kat rumah je..Cuma macam besar sikit je.




Kalau bilik macam aku untuk family kecik je la. Kalau macam pergi family besar , bilik dia siap ada grill, kira macam rumah la. Dalam 1 rumah ada yang 1 bilik dan ada sofá bed dekat luar, 1 lg bilik private. Entah macamana nak terangkan pun tak tahu la. Haha Ampun!

Tapi yang family suite tu balkoni dia besar dan best. Makcik aku siap masak2 lagi kat situ. Tapi just panaskan makanan yang dia da siap masak awal2 lagi kat KL la. Seronok woo makan2 sambil tengok pemandangan indah. Sedap pulak makcik aku masak. Tak payah susah2 cari makan kat luar.


Swimming pool dia pun besar juga. Ada swimming pool khas untuk perempuan sahaja, pool  dia terlindung sikit di bahagian tepi tapi still orang lalu lalang boleh nampak. Pool kanak2 ada slide. Aku bawa Nuh sekali je pergi mandi pool tapi dia macam sejuk n takut so tak bagi mandi lama2.

Paling best sekali breakfast kat Dayang Bay ni. 3 hari makan breakfast, 3 hari makanan semua lain. Spaghetti bolognese paling sedap sekali. Boleh dikakan spaghetti bolognese yang paling sedap sekali aku pernah makan. Choice of food mungkin tak de lah banyak sangat tapi memuaskan.

Lokasi Dayang Bay Resort ini di Kuah. Dalam 15 minit untuk ke Haji Ismail Group, Idaman Suri dan jetty. Juga berdekatan dengan Dataran Lang.


Keseluruhannya saya bagi 4 bintang!


Tuesday, March 10, 2015

Bercuti di Langkawi

Bercuti di Langkawi

Percutian kami sekeluarga besar ke Langkawi memang seronok. Mula2 plan nak pergi Langkawi hanyalah saya, suami dan anak tapi tiba2 makcik saya ajak pergi bercuti dan ketika itu ada promo Air Asia. Jadi kami pun telah tempah tiket beramai2. Tiket takde lah murah sangat dalam RM100++ seorang.



Kami menginap di Dayang Bay Resort Langkawi yang terletak di Pekan Kuah.  Kalau nak pergi shopping dekat Haji Ismail Group dan sewaktu dengannya memang dekatlah dalam 10-15minit perjalanan naik kereta. Yang seronok pasal bercuti bersama keluarga ni ialah makcik aku tolong masakkan semua makanan semasa kami di Langkawi ni. Tak payah susah2 nak cari makan. Terima kasih Mak Noi. Cuma tak dapat la nak bagi review makan di Langkawi ni.



Semua urusan percutian Alhamdulillah berjalan lancar cuma kereta sewa je kitorang cuak nak settle last minit. Tapi nasib baik dapat juga kereta myvi kuning yang dalam berkeadaan baik. 4 hari 3 malam sewa RM 210.

Kami berada di Langkawi selama 4 hari 3 malam. Antara aktikviti kami di Langakwi adalah naik cable car, 3D Art Museum, shopping di Beras Terbakar, Haji Ismail Group dan Idaman Suri, Island Hoping, bergambar di Dataran Lang  dan melawat maahad tahfiz.

Iteniary untuk 4 Hari 3 malam di Langkawi

Hari pertama
-          Sampai di Langkawi hampir petang
-          Check in di Dayang Bay Resort
-          Bersantai di swimming pool
-          Berehat2 di waktu malam

Hari Kedua
-          Menaiki Cable Car
-          Art in Paradise Langkawi @ 3D Art Museum
-          Melawat Maahad Tahfiz Annabawi Lilbanat Langkawi
-          Shopping di Wisma Haji Ismail Group

Hari Ketiga
-          Island Hoping = Tasik Dayang Bunting,  Pulau Beras Basah, Eagle feeding
-          Shopping di Beras Terbakar
-          Berjalan2 di Pantai Chenang
-          Makan Laksa Power di Pantai Chenang
-          Shopping di Idaman Suri
-          Bergambar di Dataran Lang

Hari Keempat

-          Pulang semula ke KL


Tunggu di next entry saya cerita lebih detail bercuti di Langkawi 


Tuesday, March 03, 2015

Pisang cheese Shah Alam

Pisang cheese Shah Alam

Fenomena pisang cheese  ni memang melelehkan air liur. Lagi2 orang yang suka makan pisang dan cheese macam aku.

So far aku dah try 2 pisang cheese. Satu @thepisangcheese dan Pisang Cheese Jakarta. Dua2 pun sedap . Jap pikir, mungkin pisang cheese jakarta lagi sedap sikit. Rasa pisang cheese yang sedap sebenarnya terletak ada tepung goreng pisang yang digunakan.

Pisang cheese ni rupanya digoreng macam pisang goreng biasa dulu kemudian ditabur dengan cheese dan apa2 perisa tambahan. Tapi cheese nya tak sebanyak mana yang disangka pun.



Kedai Thepisangcheese ni terletak di Restoran Jamal Kelana Jaya tapi masa aku order dia ada buat delivery kat Shah Alam, cepat2 la aku order. Minimum delivery ke Shah Alam adalah 6 kotak kecik atau 1 big box dan 2 kotak kecik dan RM10 delivery charges. Aku order 6 kotak kecik, semua perisa aku order. Petang tu kira hi tea pepisang la. Paling sedap bagi aku perisa salted caramel , white choc dan cinnamon sugar. Harga pun berpatutan bagi aku.



Pisang Cheese Jakarta pula ada banyak cawangan kat Shah Alam. Aku pergi kat cawangan Seksyen 7 di Restoran Lawangsari. Aku beli perisa Oreo. Memang sedap. Tak tahan betul nak habiskan sorang. Berebut dengan suami masa dalam kereta. Harga pisang cheese Jakarta ni mahal sikit iaitu RM8.

Kalau nak try boleh la pergi ke restoran2 yang jual pisang cheese ni atau boleh call untuk delivery juga!




Google