Friday, June 26, 2020

Impiana Hotel Senai

Bercuti di Senai. Actually bukan bercuti tapi menghantar rombongan adik lelaki bernikah di Senai. First time datang Senai walaupun selalu juga ke Johor. Kami datang awal dari keluarga sebab senang nak handle anak2 jadi tinggallah di Impiana Hotel Senai dulu.

Location hotel ni bukan betul2 dekat bandar Senai rasanya..jauh sikit ke dalam tapi ok je. Hotel ni hotel baru so memang cantik lagi. Tapi bilik dia agak kecik sempit tapi katil just nice untuk kami berlima tidur.


Masa sampai, kena greet dengan mesra lepas tu dapat welcome drink. Jarang2 ye dapat welcome drink ni.


Kitorang tak amik breakfast sebab price bilik nak dekat rm200++ juga so amik without breakfast. Lepas tu pagi tu pergi jalan2 cari breakfast dengan family. Ada swimming pool juga tapi tak besar mana juga la


Hotel ni sebelah KFC , senang lah kalau kelaparan boleh jalan kaki je beli KFC dulu dan juga  dekat dengan warung mee bandung pak abu yang famous itu tapi sedih kami tak dapat merasa sebab tutup ada kenduri kahwin kot.


Cons nya depan hotel ni ada jirat cina 😅😂 tapi okay je kot sebab tak de pun jumpa hantu cina :p
Tu kalau nampak dekat gambar bawah Signboard KFC tuuu



Friday, March 06, 2020

Cara dan tips berpantang sendiri

Pantang selepas bersalin. Perlukah di zaman moden ini? Relevan ke lagi nak berpantang lepas bersalin ni?

Bagi aku yang badan tak kuat mana, rasa pentingnya berpantang selepas bersalin.

Bagi aku pantang selepas bersalin ni untuk rehatkan badan ibu yang da penat mengandung anak 9 bulan, melahirkan anak sama ada normal atau czer, dua-dua tu menggunakan tenaga banyak dan sakitkan badan. Kita pergi bercuti pun balik rumah kadang-kadang melepek , apatah lagi lepas bersalin. Badan penat, sakit tetiba nak berfungsi seperti biasa memang tak la kan.

Untuk makanan pula, tengok badan masing-masing. Ada yang ok makanan itu, ada yang sakit-sakit lepas makanan ini. Dulu rasa macam apa relevannya bidan dulu-dulu tak bagi makan ikan itu, tak bagi makan sayur ini. Tapi sekarang baru faham kenapa sesetengah ikan, sayur mungkin bisa untuk badan sesetengah orang.

Lepas baca penjelasan di facebook Dr Hafiz Sulaiman dan Dr Suriyakathun, makanan tersebut mungkin berbisa untuk sesetengah orang sebab tinggi kandungan histaminnya. So bila lepas bersalin, badan kita pun tengah dalam proses healing lagi, lepas tu mungkin stress dengan hormon dan menjaga anak, maka masa tu badan kita tengah tinggi histamin juga.

So bila badan tinggi histamin, kita pula makan makanan yang tinggi histamin, haa kat situ la bidan lama-lama kata bentan, rasa nak demam, sejuk, sakit badan.

Bagi aku, aku elakkan makanan yang dilarang ketika berpantang sebab badan tengah sakit, tak nak sakit lain pulak datang. Ada banyak lagi choice untuk makan makanan dalam pantang yang berkhasiat.

Ya  penting makan makanan yang sihat ketika dalam berpantang walaupun tak dinafikan ada yang hanya makan ikan bilis saje, air, buah dan sayur langsung tak boleh?? tu memang pantang extreme. Memang ada juga pantang macam tu. Tapi orang sekarang da pandai..  Masa pantang makan makanan macam eat clean, senang kurus pun ye.

Selain tu dalam pantang ni elok la duduk di rumah, baby tu kecik lagi wei. tak payah la nak bawa dia pusing mall ke, takde faedah nya sebab dia pun bukan nampak lagi, da la fragile terdedah dengan kuman penyakit kat luar sana yang macam2.

Ada yang kata, siapa yang dapat berpantang betul2 tu mewah. Ya dan tidak. Kalau mengurut tu, masa sebelum bersalin da boleh kumpul duit sikit2, dapat mengurut dalam 3 hari pun jadi la. Ye la , masa mengandung tu da la badan sakit2, tak dapat tidur malam, berat bawa baby, jadi apa salahnya mengurut dapat lembutkan urat2, otot2. Suami patut hadiahkan pakej berpantang untuk isteri setelah 9 bulan pregnant, sakit bersalin lagi, contraction .

Macam aku takde la panggil confinement lady datang jaga 44 hari, tak mampu la pulak haha. So siapa nak tolong masa pantang kalau suami kena pergi kerja. Seeloknya suami siap kan makanan sebelum pergi kerja, kalau suami tak pandai, maybe boleh sediakan bahan makanan, bawang2 da siap potong, ikan da siap siang, sayur da siap potong,  isteri just masukkan dalam pot , tekan on je. Lagipun makanan pantang ni sebenarnya senang je nak masak, tak yah lama2, rebus, panggang, bakar je. Kerja rumah yang lain, basuh baju, sidai baju , sapu, mop suami juga la kena buat ya. Kalau ada duit , boleh la panggil helper or part time maid. Yang penting, isteri jangan cerewet sangat. Pejam je la sebelah mata.

Tips pantang sendiri
1. Suami ambil cuti at least seminggu atau 2 minggu supaya isteri boleh sihat betul. Lepas 2 minggu biasanya da agak kuat sikit
2. Isteri boleh prep makanan pantang siap2, boleh buat pes masakan pantang. Suami boleh tolong prep bahan2 masakan seperti potong bawang, sayur, marinate ikan ayam. Lauk pantang senang je biasanya, rebus , kukus, panggang. Bahan utama, garlic, serai, bawang, halia. Haa boleh campak jadi macam2 jenis makanan
3. Beli airfryer untuk memudahkan proses panggang. Tinggal je pon boleh siap. Senang nak bakar2, panggang, panaskan..Ting!
4. Pasang water heater. Senang sangat nak mandi. Tak yah jerang air. Senang nak mandikan anak.
5. Dalam pantang , isteri layan baby je dan layan diri sendiri dan tidur je la haha. Mandi anak semua minta tolong suami siapkan pagi2 dan petang. Isteri kalau nak tolong buat kerja rumah juga, boleh lipat baju, suap anak makan. Yang duduk dan tak payah jalan banyak sangat.
6. Plan kan lauk untuk dimasak sebulan or 44 hari
7. Jika perlukan pertolongan, hubungi jiran atau saudara mara terdekat
8. Groceries boleh beli online juga macam Tesco online
Menu breakfast pantang - roti wholemeal + jem strawberry + air adlies cocoa mix masala

Minum petang pantang : Roti wholemeal + peanut better sihat + air susu kambing


Lauk pantang : ikan singgang, pegaga, buah oren, garlic crispy

Kari ikan, ulam, oren

ikan tenggiri bakar, sawi, oren


ikan bawal kukus, sawi, garlic, air herbanika NR

ayam goreng kunyit bakar, brokoli

Nasi ayam thai pun boleh jadi lauk pantang . Sedap!

Ikan asam, sayur sawi n pegaga

Sup ikan, sawi, buah anggur

Lempeng strawberry + madu

Roti wholemeal + peanut butter asli

Spaghetti aglio olio dan air adlies cocoa masala


Pantang kali ketiga ni rasa paling best dan tenang sekali. Alhamdulillah sebab baby pun tak banyak ragam, banyak tidur. So mak pun dapat tidur, lepas tu layan k-drama eh. Alhamdulillah doa dimakbulkan sebab masa pregnant doa banyak2, solat hajat minta Allah mudahkan dalam pantang, supaya pantang kali ni paling best. Rindu pantang masa ni sebab rasa heaven <3

Sebab aku kali ni nak pantang sendiri
1. Nuh da sekolah. Alhamdulillah adik aku kerja dekat cyberjaya juga. so lunch dia amik Nuh hantar balik rumah aku
2. Rasa lebih selesa di rumah sendiri, senang nak kawal anak2, anak2 pun pandai main dan layan diri
3. Rumah sendiri kecik je so tak penat nak berjalan jauh2 haha walaupun rumah atas langit tapi aku memang suka duduk rumah lagi2 dalam pantang memang malas keluar
4. Alhamdulillah demam kuning Muhammad pun cepat settle sebab aku keluar hospital lambat dan dia kena duduk bawah lampu, so kuning turun cepat
5. Suami pun selesa nak uruskan aku n anak2 kat rumah sendiri




Friday, August 30, 2019

Birth story of third baby, Muhammad

26 - 27 Januari 2019.

Berjalan sakan ya. Pergi IKEA, pergi company's dinner sebab dapat Long Service Award 5 years in Dell, petang ahad tu pergi jog round apartment, memang biasa je jog around dan hari tu jog sebab da lama tak jog.

28 januari 2019, Isnin
4am terjaga sebab nak kencing. Memang da biasa bangun 3-4am untuk ke toilet , kena sentiasa kosongkan pundi kencing supaya baby mudah turun dan *engage tips*

5am - rasa macam ada air nak keluar. Ingatkan keputihan, so sambung je tidur. Tapi macam tak selesa. Terus ke toilet. Dush. Alamak macam air ketuban je. Oh man..sejarah anak pertama berulang huhu. Pecah ketuban sebelum rasa contraction memang merisaukan. Tapi tunggu lagi, kot2 ni bukan air ketuban. Selepas beberapa kali air keluar, emmm betul la tu air ketuban. Mandi dan solat hajat, lepas tu solat subuh. Hari ni or esok pagi bersalin la kot. Huhu.

Lepas solat, bagitahu suami, air ketuban da pecah. Hari tu hari isnin. Mcm2 urusan nak kena settle dulu. Suami ada meeting, aku kena amik stok sutrina n postage. Since takde contraction lagi, aku suruh suami pergi je meeting dulu.  Irsyad pun tak pergi sekolah hari tu sebab rasa mcm malas nak tunggu n amik. Pagi tu pergi breakfast, tapi makanan kat situ sume da nak habis. Sedih rasa masa makan haha. Lepas tu budak2 ni pau ayam goreng mama pulak, da la tinggal seketul je. Lagi sedih 😭.

Then cod brg ikea, n terus ke kajang amik stok sutrina. On the way tu macam da rasa ada contraction, tapi boleh tahan lagi.Sampai rumah, order lunch delivery dari jcorner je.

Tunggu suami balik pulak, nak dekat asar baru dia sampai. Lepas solat asar, terus gerak pergi shah alam. Jalan memang da jem. Redha je la kena bebel dengan suami 😋.

On the way shah alam, da rasa mcm contraction 10min sekali. Tinggal budak2 dengan adikku. Malam ni 1st time Hud tidur tanpa mama la kan huhu.Lepas solat maghrib, kami pon gerak ke hospital. Eh sebelum tu kena la dinner dulu apa2 hal supaya ada tenaga, jangan biar perut kosong 8tips*. Order nasi goreng patayya kat restoran cili merah dan makan dadih susu. Tak habis pon tapi boleh la kenyang juga.

Habis makan, terus ke hospital. Otw ke hospital , baru aku berani sapu essential oil clary sage kat buku lali , dalam peha dan belakang badan. Check in kat PAC, isi apa yang patut, check CTG, nurse kata bacaan cantik. Lega je rasa. Lepas da settle, naik atas ke labour room. Tempat menunggu labour room tu amik masa lama juga sebab dorang nak isi borang semua.

Kat tempat menunggu labour room tu tak ramai pun, ada la dalam 3-4 orang. Tapi yang datang macam bukan nak beranak, macam ada masalah masa pregnant lepas tu dorang balik. Then time aku kena check VE masa tu da pukul 10pm tapi baru 3cm..aku macam hmm...ingatkan da 5-6 cm kan. Berapa lama lagi nak tunggu ni..aku da la tak suka duk hospital lama2 sebelum beranak kan. Since aku da pecah ketuban lebih 18jam, kena refer doktor lagi senior. Dia check semua, lepas tu tanya kenapa datang lambat ke hospital.


Then aku kena drip antibiotik 2 kali. Pukul 11 lebih baru dapat antibiotik. Sambil layan contraction, aku tengok chart bukaan baby kat noticeboard dan buat visualization da 10cm ya. Dan juga makin kerap sapu clary sage. Lepas habis drip, lepak dengan suami kat luar jap sebab kat dalam sejuk.

Nurse ada cakap, kalau nak rehat or mengantuk, boleh pergi kat satu bilik ni. So aku pergi la bilik tu, nampak ada kerusi macam boleh baring. Aku cuba rehat dan tidur tapi bila contraction datang memang sakit la. Bila contraction aku pun duduk mencangkung atau position merangkak dengan harapan bukaan lagi besar.

Lepas tu macam rasa tak tahan sangat dan rasa nak meneran. Bagitahu nurse, nurse suruh masuk bilik nak check. Then nurse check dia kata da 6cm, dia keluar kejap panggil doktor kot. Lepas tu ada duduk atas katil dalam position all four, tetiba rasa nak meneran dan keluar banyak air, tak tau la air ketuban ke air kencing tapi rasanya air ketuban la kot. Doktor pulak check kata da 8cm, terus tolak labour room.

Da masuk labour room, nurse bagi arahan cara nak beranak,  lepas tu entah kenapa apa yang nurse cakap, aku pergi ulang je arahan dorang kuat2. Mungkin supaya aku paham apa dorang cakap kot. Sebab tak boleh nak cakap dalam hati, aku cakap ikut mulut haha. Dorang suruh push tapi aku salah push sebab aku push kat mulut , dorang suruh push kat bawah. Rasa time tak de contraction suruh push, tu yang rasa susah sikit. Then baby macam susah keluar sebab bawah tu macam ketat. Aku bagitahu la sebab masa previous baby, aku ada hematoma, so kena jahit lebih sikit la kot. Then dorang apa lagi, zapppp, kena la episiotomi lagi ya. Redha je la sebab tak boleh nak keluar. Patut la doktor sebelum ni check pun dia rasa pelik dengan laluan aku. So i guess sebab previous jahitan jadi camtu.


Lepas beberapa kali cubaan push, alhamdulillah keluarlah seketul baby pada 2.14am yang pada mulanya tak menangis. Lepas ditepuk baru la menangis. Letak baby atas dada, dia rilek je baby itu ya. Then nurse minta nak bersihkan baby, terus baby itu menangis tinggalkan mama hehe.

Bila nurse da siap jahit semua, borak2 dengan husband. Aku jadi banyak borak. Selalunya kalau aku tetiba aku banyak borak or banyak benda nak cakap, sebab aku happy, ni mesti sebab oxytocin overload ni. Bersalin kali ni rasa lebih bertenaga walaupun tak de la natural sangat. Then terus rasa nak pegi toilet, tukar baju n apa yang patut. Takde la duduk melepet je.

Bila baby siap, aku pun susukan baby. Then nurse panggil untuk masuk wad pulak. Aku expect kali ni dapat la wad kelas ketiga. Last time kelas kedua, 4 org sebilik, ada aircond. Sebab yang kelas kedua biasanya untuk staff goverment kan. Tapi sebab dulu tak de kosong, so rezeki kelas kedua. Aku ok je kalau dapat kelas ketiga sebab takde aircond. Bila dalam pantang ni memang badan sejuk, bila beraircond lagi la menggigil.

Nurse tolak wheelchair dan terus bilik kelas kedua juga haha. Tapi actually aku bukan kelas kedua tapi di hujung2 kelas kedua. Kan patut 4 orang sebilik, tapi aku punya katil mcm terselit la takde yang special dan betul2 bawa aircond huahua. Da la takde bidai, almari semua cuma toilet la dekat senang,

Since aku PROM, doktor tahan 2 hari sebab da on antibiotik, nak tengok baby okay tak. Alhamdulillah baby ok je takde masalah pape. Tapi lepas tu, kena tahan lagi sebab baby jaundice pulak T_T tapi bacaan dia takde la tinggi..tak sampai 200 pun. Still kena duduk bawah lampu. Sedih uii baby tak boleh pakai baju sejuk2 duk bawah lampu. Memang dia takde la nak tidur sorang2 dalam cot tu..mesti nak celah mama juga tidur bila tak pakai baju.


Dengan rengatnya, tak boleh balik sebab baby jaundice, sedih sangat rasa. Tapi still fikir positif juga, semoga ada hikmah. Next day nya check alhamdulillah turun , tapi still kena follow up KK. Ok la kan. Lega syukur dapat balik. Tapi hari Jumaat, so lambat la checkout nya. Petang2 baru dapat balik. Total bill tak sampai RM50 ..husband terkejut bila bayar sebab murah angat wahahahahah


Hikmahnya, esok baby da clear jaundice. Syukur dapat la berpantang dengan tenang tak payah pergi KK da hehe


Tuesday, April 23, 2019

Plan bercuti ke Bangkok

Siapa yang tak suka jalan-jalan kan, lagi-lagi kalau dapat melancong. Seronok betul tengok rakan-rakan dekat Instagram, facebook share gambar dorang melancong. Ada yang dalam negara, ada yang luar negara.

Aku pon suka bercuti juga, tapi setakat ni dalam negara je la. Tapi hari tu tengok ada kawan ni bercuti di  Bangkok, menarik juga kan kalau dapat melancong ke sana. Masa makan malam, saje tanya suami, jom kita plan bercuti ke Bangkok nak? Lepas makan, aku tunjuk la gambar-gambar yang kawan tu share. Dia pun macam berminat nampaknya. Games on! Hehe.


Gambar dari Google

Fuh sedap betul kan kalau dapat makan tomyam original dari Bangkok. Tomyam dah la favourite kitorang suami isteri. Kitorang kalau bercuti, mesti jalan-jalan cari makan punya. Mesti kena cari local food yang famous dan sedap. Dan kat Bangkok pun macam senang je nak cari makanan halal. So kira boleh la masuk perancangan melancong ni.

Malam tu, aku jadi terfikir-fikir apa yang nak kena plan kalau ke sana. Lagi2 nak kena angkut kanak-kanak riang 3 orang yang aktif2 ni. Fuh mencabar gak kan. Tapi dorang lagi seronok kalau dapat naik kapal terbang heee..
Bangun pagi lepas solat subuh, terus cari info pasal Bangkok. Ape yang menarik kat Bangkok? Dan macam2 info lah pasal Bangkok aku search je kat google ni. Hahahahaa.. nasib baik la google ni takleh cakap kalo die boleh cakap, mesti die kate penat lah wei dok dgn ko ni… Tak berenti2 cari pasal Bangkok. Takdek pasal lain keee.. Hahahhaa… bersabar dan bertabahla iye google oiii… Hehehehehe..
Bangkok. Ibu negara Thailand yang sememangnya mempunyai pelbagai tarikan yang unik dan misteri. Antara benda yang buatkan Bangkok ni famous amos adalah perkhidmatan spa yang diorang buat tu memang best plus sedap plus plus macam2 lagi lah weiiii… memang rasa tenang semacam ok bile buat spa dgn diorang ni.Kat Bangkok ni jugak, ada macam2 tempat menarik yg boleh pergi. Terutamanya, Grand Palace kat Bangkok tu haaaa.. Kalau korang pergi Bangkok pastu tak singgah kat sini, memang kirenye korang belum cukup lengkap lah jenjalan makan angin kat Bangkok ni. Grand Palace ni kire sebuah istana tempat tinggal istana dorang lah tau. Korang pun bile lagi boleh masuk istana kan? Haaaa… Takkan nak tengok je tempat tu, better korang pergi masuk.. mana tau dpt amek gambo benda2 menarik sekitar istana tu ke kan….
Gambar dari Google

Kat Bangkok ni jugak, penduduknya majority beragama Buddha. Jadinye, kebanyakan bangunan yang ade di sekitar Bangkok ni akan mempamerkan hasil seni bina patung2 Buddha dan segala perara yang berkaitan dengan agama Buddha tersebut. Jadinye, Wat Pho adalah tempat yang menarik yang patut pergi bile ade dkat Bangkok sana. Kecantikannya memang tak setaraf dengn tokong2 yang lain di sini. Dan tahukah anda, Wat Pho ni merupakan tokong yang tertua di Bangkok? Jadi, pasti anda ingin tahu bagaimana bangunan yang usianya mungkin mencecah beratus atau beribu tahun ini masih tersergam indah berdiri di Bangkok ini. Macam2 lagilah yang menarik pasal Bangkok.
Aku da buat list nak makan apa da kat Bangkok nanti. Tomyam , Thai iced milk tea , kerabu maggi, eh ada ke haha.. yang penting senang cari makanan halal kat Bangkok, so tak perlu risau sangat.


Tapi yang paling penting, kena la duduk kat hotel best kat Bangkok yang selesa dan cantik. Aku pn search lah Bangkok Hotel booking. Scroll dan scroll aku terjumpe Novotel Bangkok online hotel booking. Aku pun tengok, belek2 semua details dan info pasal novotel ni. Tup2 boleh pulak ade promo bagi pengunjung yang book online waktu ni. Aku yg sememangnya jenis suka benda2 promo ni, ape lagi, tengok semua details promo yang diorang bagi tu. Dah namanya suratan takdir jodoh ak dengan promo ni dekat, aku pun ape lg book dan follow semua steps yang diorang suruh tu. Akhirnya salah satu bilik kat hotel tu menjadi milik aku. Hehehehe.. Happy die bukan kemain k? Dari mata, terus turun ke hati. Betul lah orang kate, kalau kita nak pergi atau buat sesuatu benda tu, memang kena kaji betul2. Baru ade feel yooo.. 
yehh Bangkok, mu tunggu aku datang!





Friday, March 29, 2019

Pregnancy journey with third baby

Anak nombor 3 , tak dirancang juga tapi tahu akan jadi :p

Berkat bulan Ramadhan :p Protection tak berkesan...Ku makan after morning pill tapi entah la maybe da terlambat sebab puasa...zzz... So dapat puasa penuh la tapi. Ok tak..1 hari tak puasa sebab hari tu aku penat sangat tak tahan, ye la awal2 pregnant confirm la penatnya melampau , lepas tu puasa lagi.

Pelik aku sepanjang puasa kali ni, mesti lapar teruk dan penat sangat. Padahal da makan kurma, mesti bersahur tapi tak jalan. Sampai habis puasa pun period tak mai, lepas balik raya dari kampung, buat pregnancy test dan tadaaaaa...

Due date 9 Februari 2018, buat scan first di Klinik Ajwa Seksyen 7.

Buka Buku Pink Di Klinik Kesihatan Presint 11, Putrajaya. Masa tu da 14 minggu, agak lambat la kan sebab aku pernah baca ke dengar tah kata 3 bulan baru boleh buat buku pink. Syukur la nurse tak marah pun. Nurse kat sana baik2 je.

Best Klinik Kesihatan Presint 11, tak ramai pun checkup ibu mengandung macam klinik kesihatan Seksyen 7 Shah Alam, sebab KK tu memang cover Presint 11 dan 10 je..So dalam 10-15 orang je. Tapi KK ni dekat kawasan kuarters kerajaan. Ingatkan susah la dapat parking, checkup pukul 8am, tapi banyak je parking boleh parking kat situ, tak sure orang kat situ boleh parking mana2 ke macamana.

Pregnant kali ni, takde morning n evening sickness sangat tapi awal2 asyik angin dan heartburn yang teruk. Makan lambat atau terlebih makan memang jadi angin. Boleh makan tapi tak selera sangat, tapi kalau makanan tu sedap memang boleh makan banyak.

Lauk raya semua aku tak berselera tengok, ayam goreng biasa pun tak boleh telan sangat , kena ayam goreng berempah or ada rasa baru boleh makan dengan selera.

Oh ya..masa awal2 pregnant tu rasa penat sangat, kalau masak breakfast pon letih ya amat, termengah2 lepas tu. Aku fikir punya fikir, kenapa la penat sangat kan. Lepas tu baru terfikir mungkin hb rendah, cari la makanan yang boleh naikkan hb. Masa tu tak pergi Klinik Kesihatan lagi, so tak dapat zincofer lagi. Penyelesaiannya, aku makan kurma dan pati delima. Alhamdulillah lepas tu dah tak penat sangat. Then bila buka buku kat KK, hb aku cantik je 13.

Tapi next 2 month checkup, hb turun, jadi 11 dan 10. Sebab kadang-kadang memang lupa makan zincofer tu. So aku beli kurma medjoul kat Lazada. Dalam RM30++ dapat 2 kotak. Makan sebiji pulak setiap hari. Alhamdulillah naik balik 11.

Baby pulak sangat aktif, memang terasa kick sepanjang masa. Rasanya abang-abang dulu takde la seaktif ni pun hehe tapi alhamdulillah sihat.

Masuk 24weeks, rasa da gemuk sangat sebab berat da 60kg. Dulu 60kg masa nak akhir2 mengandung, ni baru 6 bulan da 60kg uwaaaa, Tapi memang rasa nak mengunyah sepanjang masa. Acaner ni. Tapi lepas tu berat tak naik2 pulak.  Hujung2 pregnancy baru naik berat, berat terakhir adalah 63kg. So naik dalam 9kg je la.

Bila test minum air gula, aku kena detect GDM, bacaan gula 9 kau. Tapi bila buat test HBA1C tu, bacaan gula 5 je. tapi still kena buat BSP setiap 2 minggu. Lepas tu memang aku control la juga diet, tu la kot sampai berat tak naik pulak. Stress pulak. Then jumpa dietitian, dia ajar cara makan yang betul. Potion karbohidrat dalam 1 cup, kena ada protein dan yang penting sayur-mayur. Buah pun ada gula so dia sama macam karbohidrat, tak boleh amik sekali dengan karbo.

Penat gila kena buat BSP tu. Kena datang klinik pukul 8am, 11am, 3pm, 8pm untuk amik bacaan darah. So far semua bacaan gula aku ok bawah 6. Tapi hari kena buat BSP tu memang stress dan penat :( Kenapa la kena pergi klinik sampai 4 kali sehari kan wuwu. Tapi masa kena buat BSP tu , aku control makan gak la. Ada sekali, bacaan bawah 4, nurse marah pulak sebab kata rendah sangat, tak makan macam biasa wkwwkkw.

Next dugaan adalah baby songsang sampai la minggu ke 28. Nurse cakap, kalau by minggu ke 36 tak pusing juga, kena jumpa pakar. Memang cuak la wei. Terus google dan search apa nak kena buat kalau baby songsang.


So bila refer birth group, ramai yang suggest buat exercise dalam https://spinningbabies.com/ . Hari2 buat Forward-leaning Inversion position , dan macam2 exercise lain tapi macam baby tak pusing2 juga :( Then baca dalam group, ada yang suggest untuk sentiasa duduk dalam position all-four or merangkak. Dan alhamdulillah minggu ke 36 nurse check baby da pusing kepala ke bawah, teknik merangkak tu berjaya. Korang patut baca semua tios kat website tu walaupun baby tak bridge, memang bagus dan macam2 ilmu tentang pregancy kita boleh dapat.

Selain itu juga, aku pergi One Osteo Osteopathy KLsince ada promo RM100 sahaja dalam group TBAN, kalau tak harganya dalam RM250-300 , osteo ni boleh regangkan bahagian badan kita yang tegang so that baby boleh berada di position yang sesuai untuk kelahiran. Aaaa..sebenarnya aku tak reti nak explain pasal osteo ni tapi macam tu la lebih kurang.


Bila dapat dugaan baby songsang, besar betul hikmahnya sebab dapat belajar macam2 dan lebih dekat dengan Allah. Baby songsang ni antara sebabnya position kita duduk sepanjang pregnancy. Kerja kat rumah, aku guna kerusi makan je untuk duduk buat kerja, lepas tu memang lenguh biasanya dari punggung hingga ke kaki kanan, lepas tu bila duduk kat sofa, jatuh terperosok, so aku rasa tu antara sebab baby tak dapat pusing sebab takde ruang yang sesuai. Aku juga banyak buat solat hajat setiap hari supaya baby pusing, takut woo kalau kena cser lagi sebab plan nak pantang sendiri huu.


Thursday, November 01, 2018

NATURAL BAZAR.DREAM COMES TRUE.

Sejak terjebak dengan produk natural n organik ni, selalu teringin untuk menganjurkan natural bazar. Sebab nak kumpulkan semua penjual barangan natural n organik satu bumbung.
Sendiri nak start macam takde bakat 😅 sebab im a follower. So bila Sarah Fadzil start idea untuk natural bazar, terus ku nak join jadi commitee. Sesungguhnya aku memang suka buat event.


Mula-mula sambutan macam sendu juga, tak ramai nak join bila kami iklan kan booth sebab syarat natural bazar agak ketat kerana hanya produk2 natural n organik je kami terima masuk. Kami akan tanya ingredients setiap produk.
Tapi bila da terjumpa Nor Azlin Kamarudin dan Norsolehah Shaharum yang ramai kenalan dalam natural produk so makin bertambah vendor yang join. Dan macam biasa, last2 makin ramai tanya ada booth lagi tak walaupun da penuh.

Cabaran2 untuk buat natural bazar ni ada macam2 juga especially masalah duit n knowledge. We started from zero knowledge. Walaupun sebelum ni daku pernah buat garage sale kat apartment seri jati tapi memang tak sama sebab ada macam2 requirement bila buat kat tempat public.


Mula2 charge untuk booth pon rasa macam mahal, ada ke yang nak buka booth nanti? Sebab most of them peniaga kecil sahaja. Dan niat kami memang nak tolong promo untuk usahawan kecil ni. Dan charge untuk booth pon kami hanya charge untuk bayaran sewa tapak kepada bangi gateway sahaja. Kerusi meja, carpet, pentas ,promosi semua kami cari dana sendiri melalui jualan cold press juice, sponsorship dan infaq dari rakan2 dan sahabat. Alhamdulillah ramai yang menolong.

Selepas itu, makin dekat event makin banyak sponsorship datang dalam pelbagai bentuk. Dari doorgift untuk goodies bag, hadiah lucky draw, wang ringgit, untuk menolong dana jualan, syukur sangat rasa sebab semua bagi lebih. Moga murah sangat rezeki yang menolong dan menaja event #naturalbazar2018 ini.
Dalam goodies bag saje ada lebih 15 barang natural n organik. Memang satu tarikan besar. Bila start registration, ramai da beratur nak goodies bag 😍


Alhamdulillah syukur sangat tengok pengunjung datang ke Natural bazar pertama kali. Tak putus2 orang datang dari pagi ke malam. Ku sangkakan ada time2 tertentu mungkin tak ramai, tapi tengok setiap booth penuh je orang sentiasa.
Feedback dari vendor pun semua puas hati dengan jualan masing2. Cuma ya tempat yang kami dapat agak kecil jadi agak padat dengan orang ramai.

Ramai tanya memang kenal ke semua commitee ni, semuanya ku kenal di alam maya sahaja 😁 tapi alhamdulillah dapat committe yang bededikasi dan buat kerja , sumbangkan tenaga dan wang ringgit tanpa berkira. Seminggu sebelum event baru dapat jumpa dan kenal semua committee tapi borak macam da kenal lama.
Speaker2 pon best. banyak ilmu baru yang kami dapat.
Jumpa di natural bazar 2.0 . Dengar kata semuanya tak sabar tunggu next event. baik committe mahupun vendor 😘
Follow Facebook Natural Bazar untuk Update terkini event yang akan datang
https://www.facebook.com/naturalbazar2018/


Wednesday, July 11, 2018

TIPS WEAN OFF/PUTUS SUSU UNTUK ANAK YANG BERUMUR 2 TAHUN KE ATAS


Alhamdulillah diberi rezeki menyusukan anak sampai umur 2 tahun tapi pening bila dah 2 tahun anak lagi kuat melekat sampai mak tak dapat nak buat kerja lain sebab kerjanya asyik nak melekat je dengan mak. Siapa macam ni? 🙋
Sebenarnya lepas 2 tahun anak bukan nak menyusu sangat tapi lebih kepada comfort kan diri dia je. Lagi-lagi kalau yang jenis makan banyak, insyallah dia kenyang da sebenarnya tapi nak clingy dengan mak je.
Masa Hud hampir 2 tahun pun situasi macam ni berlaku dekat saya. Kuat menyusu, tak boleh tengok mak duduk atau baring, terus nak datang menyusu.
Di sini saya share cara saya wean off anak tanpa perlu letak sebarang makanan tak sedap di nipple anda 🙈
1) TARGET
- Target bila nak berhentikan menyusu dia. Kena ada keazaman yang kuat. Macam saya, bila Hud umur cecah 2 tahun, da memang target nak wean off Hud. Tapi masa tu birthday dia jatuh sebelum puasa. So bagi bonus sampai raya, baru kita wean off sebab takut bulan puasa dia meragam, mak tak larat nak handle.
2) DOA
- Doa semoga Hud mudah wean off. Talk to ALLAH , semoga anak senang wean off.
3) SELALU BERITAHU ANAK UNTUK WEAN OFF
- Tiga bulan sebelum umurnya 2 tahun,kerap beritahu Hud yang dia da besar, tak boleh menyusu badan, susu da habis lepas tu cuba tidak beri. Memang anak menangis,mengamuk semua tapi tetap cuba lagi hari-hari
4) SIBUKKAN ANAK
- Lekakan dia dengan bagi dia bermain,kalau dia suka main dengan kawan- kawan, bagi dia main sepanjang hari. Biar dia penat, nanti boleh senang tidur sendiri.
5) BERI PENGGANTI SUSU
- Bila dia minta susu, beri pengganti susu seperti air masak atau fresh milk.
6) HATI MAK KENA KENTAL
- Anak menangis, mengamuk kental je tahan dia nangis. Minta suami tolong kalau dia teruk sangat mengamuk. Mak kena redha dulu untuk wean off anak. Kalau mak tak rela, anak lagi la tak rela. Mak dan anak da terbiasa bersama 2 tahun, memang tak mudah nak break the habit melekat bersama-sama hehe.
7) PELUK ANAK
- Bila anak tak dapat menyusu, biasanya dia takut tak dapat bermanja dengan kita. Selalu bagitahu dia, walaupun tak dapat susu, tapi still boleh bermanja dan peluk mak.
Hud start wean off masa balik dari kampung lepas raya. Seharian perjalanan dalam kereta tapi tak minta menyusu. Bila balik rumah pun tak minta juga. So mak decide wean off time tu. Bila tidur baru dia minta, memang menangis tapi pujuk dan peluk dia suruh tidur. Dalam 3 hari dia da totally wean off. Alhamdulillah. Lepas wean off, Hud minum fresh milk pagi dan malam.
Selamat mencuba 😊


Google