Friday, August 30, 2019

Birth story of third baby, Muhammad

26 - 27 Januari 2019.

Berjalan sakan ya. Pergi IKEA, pergi company's dinner sebab dapat Long Service Award 5 years in Dell, petang ahad tu pergi jog round apartment, memang biasa je jog around dan hari tu jog sebab da lama tak jog.

28 januari 2019, Isnin
4am terjaga sebab nak kencing. Memang da biasa bangun 3-4am untuk ke toilet , kena sentiasa kosongkan pundi kencing supaya baby mudah turun dan *engage tips*

5am - rasa macam ada air nak keluar. Ingatkan keputihan, so sambung je tidur. Tapi macam tak selesa. Terus ke toilet. Dush. Alamak macam air ketuban je. Oh man..sejarah anak pertama berulang huhu. Pecah ketuban sebelum rasa contraction memang merisaukan. Tapi tunggu lagi, kot2 ni bukan air ketuban. Selepas beberapa kali air keluar, emmm betul la tu air ketuban. Mandi dan solat hajat, lepas tu solat subuh. Hari ni or esok pagi bersalin la kot. Huhu.

Lepas solat, bagitahu suami, air ketuban da pecah. Hari tu hari isnin. Mcm2 urusan nak kena settle dulu. Suami ada meeting, aku kena amik stok sutrina n postage. Since takde contraction lagi, aku suruh suami pergi je meeting dulu.  Irsyad pun tak pergi sekolah hari tu sebab rasa mcm malas nak tunggu n amik. Pagi tu pergi breakfast, tapi makanan kat situ sume da nak habis. Sedih rasa masa makan haha. Lepas tu budak2 ni pau ayam goreng mama pulak, da la tinggal seketul je. Lagi sedih 😭.

Then cod brg ikea, n terus ke kajang amik stok sutrina. On the way tu macam da rasa ada contraction, tapi boleh tahan lagi.Sampai rumah, order lunch delivery dari jcorner je.

Tunggu suami balik pulak, nak dekat asar baru dia sampai. Lepas solat asar, terus gerak pergi shah alam. Jalan memang da jem. Redha je la kena bebel dengan suami 😋.

On the way shah alam, da rasa mcm contraction 10min sekali. Tinggal budak2 dengan adikku. Malam ni 1st time Hud tidur tanpa mama la kan huhu.Lepas solat maghrib, kami pon gerak ke hospital. Eh sebelum tu kena la dinner dulu apa2 hal supaya ada tenaga, jangan biar perut kosong 8tips*. Order nasi goreng patayya kat restoran cili merah dan makan dadih susu. Tak habis pon tapi boleh la kenyang juga.

Habis makan, terus ke hospital. Otw ke hospital , baru aku berani sapu essential oil clary sage kat buku lali , dalam peha dan belakang badan. Check in kat PAC, isi apa yang patut, check CTG, nurse kata bacaan cantik. Lega je rasa. Lepas da settle, naik atas ke labour room. Tempat menunggu labour room tu amik masa lama juga sebab dorang nak isi borang semua.

Kat tempat menunggu labour room tu tak ramai pun, ada la dalam 3-4 orang. Tapi yang datang macam bukan nak beranak, macam ada masalah masa pregnant lepas tu dorang balik. Then time aku kena check VE masa tu da pukul 10pm tapi baru 3cm..aku macam hmm...ingatkan da 5-6 cm kan. Berapa lama lagi nak tunggu ni..aku da la tak suka duk hospital lama2 sebelum beranak kan. Since aku da pecah ketuban lebih 18jam, kena refer doktor lagi senior. Dia check semua, lepas tu tanya kenapa datang lambat ke hospital.


Then aku kena drip antibiotik 2 kali. Pukul 11 lebih baru dapat antibiotik. Sambil layan contraction, aku tengok chart bukaan baby kat noticeboard dan buat visualization da 10cm ya. Dan juga makin kerap sapu clary sage. Lepas habis drip, lepak dengan suami kat luar jap sebab kat dalam sejuk.

Nurse ada cakap, kalau nak rehat or mengantuk, boleh pergi kat satu bilik ni. So aku pergi la bilik tu, nampak ada kerusi macam boleh baring. Aku cuba rehat dan tidur tapi bila contraction datang memang sakit la. Bila contraction aku pun duduk mencangkung atau position merangkak dengan harapan bukaan lagi besar.

Lepas tu macam rasa tak tahan sangat dan rasa nak meneran. Bagitahu nurse, nurse suruh masuk bilik nak check. Then nurse check dia kata da 6cm, dia keluar kejap panggil doktor kot. Lepas tu ada duduk atas katil dalam position all four, tetiba rasa nak meneran dan keluar banyak air, tak tau la air ketuban ke air kencing tapi rasanya air ketuban la kot. Doktor pulak check kata da 8cm, terus tolak labour room.

Da masuk labour room, nurse bagi arahan cara nak beranak,  lepas tu entah kenapa apa yang nurse cakap, aku pergi ulang je arahan dorang kuat2. Mungkin supaya aku paham apa dorang cakap kot. Sebab tak boleh nak cakap dalam hati, aku cakap ikut mulut haha. Dorang suruh push tapi aku salah push sebab aku push kat mulut , dorang suruh push kat bawah. Rasa time tak de contraction suruh push, tu yang rasa susah sikit. Then baby macam susah keluar sebab bawah tu macam ketat. Aku bagitahu la sebab masa previous baby, aku ada hematoma, so kena jahit lebih sikit la kot. Then dorang apa lagi, zapppp, kena la episiotomi lagi ya. Redha je la sebab tak boleh nak keluar. Patut la doktor sebelum ni check pun dia rasa pelik dengan laluan aku. So i guess sebab previous jahitan jadi camtu.


Lepas beberapa kali cubaan push, alhamdulillah keluarlah seketul baby pada 2.14am yang pada mulanya tak menangis. Lepas ditepuk baru la menangis. Letak baby atas dada, dia rilek je baby itu ya. Then nurse minta nak bersihkan baby, terus baby itu menangis tinggalkan mama hehe.

Bila nurse da siap jahit semua, borak2 dengan husband. Aku jadi banyak borak. Selalunya kalau aku tetiba aku banyak borak or banyak benda nak cakap, sebab aku happy, ni mesti sebab oxytocin overload ni. Bersalin kali ni rasa lebih bertenaga walaupun tak de la natural sangat. Then terus rasa nak pegi toilet, tukar baju n apa yang patut. Takde la duduk melepet je.

Bila baby siap, aku pun susukan baby. Then nurse panggil untuk masuk wad pulak. Aku expect kali ni dapat la wad kelas ketiga. Last time kelas kedua, 4 org sebilik, ada aircond. Sebab yang kelas kedua biasanya untuk staff goverment kan. Tapi sebab dulu tak de kosong, so rezeki kelas kedua. Aku ok je kalau dapat kelas ketiga sebab takde aircond. Bila dalam pantang ni memang badan sejuk, bila beraircond lagi la menggigil.

Nurse tolak wheelchair dan terus bilik kelas kedua juga haha. Tapi actually aku bukan kelas kedua tapi di hujung2 kelas kedua. Kan patut 4 orang sebilik, tapi aku punya katil mcm terselit la takde yang special dan betul2 bawa aircond huahua. Da la takde bidai, almari semua cuma toilet la dekat senang,

Since aku PROM, doktor tahan 2 hari sebab da on antibiotik, nak tengok baby okay tak. Alhamdulillah baby ok je takde masalah pape. Tapi lepas tu, kena tahan lagi sebab baby jaundice pulak T_T tapi bacaan dia takde la tinggi..tak sampai 200 pun. Still kena duduk bawah lampu. Sedih uii baby tak boleh pakai baju sejuk2 duk bawah lampu. Memang dia takde la nak tidur sorang2 dalam cot tu..mesti nak celah mama juga tidur bila tak pakai baju.


Dengan rengatnya, tak boleh balik sebab baby jaundice, sedih sangat rasa. Tapi still fikir positif juga, semoga ada hikmah. Next day nya check alhamdulillah turun , tapi still kena follow up KK. Ok la kan. Lega syukur dapat balik. Tapi hari Jumaat, so lambat la checkout nya. Petang2 baru dapat balik. Total bill tak sampai RM50 ..husband terkejut bila bayar sebab murah angat wahahahahah


Hikmahnya, esok baby da clear jaundice. Syukur dapat la berpantang dengan tenang tak payah pergi KK da hehe


Tuesday, April 23, 2019

Plan bercuti ke Bangkok

Siapa yang tak suka jalan-jalan kan, lagi-lagi kalau dapat melancong. Seronok betul tengok rakan-rakan dekat Instagram, facebook share gambar dorang melancong. Ada yang dalam negara, ada yang luar negara.

Aku pon suka bercuti juga, tapi setakat ni dalam negara je la. Tapi hari tu tengok ada kawan ni bercuti di  Bangkok, menarik juga kan kalau dapat melancong ke sana. Masa makan malam, saje tanya suami, jom kita plan bercuti ke Bangkok nak? Lepas makan, aku tunjuk la gambar-gambar yang kawan tu share. Dia pun macam berminat nampaknya. Games on! Hehe.


Gambar dari Google

Fuh sedap betul kan kalau dapat makan tomyam original dari Bangkok. Tomyam dah la favourite kitorang suami isteri. Kitorang kalau bercuti, mesti jalan-jalan cari makan punya. Mesti kena cari local food yang famous dan sedap. Dan kat Bangkok pun macam senang je nak cari makanan halal. So kira boleh la masuk perancangan melancong ni.

Malam tu, aku jadi terfikir-fikir apa yang nak kena plan kalau ke sana. Lagi2 nak kena angkut kanak-kanak riang 3 orang yang aktif2 ni. Fuh mencabar gak kan. Tapi dorang lagi seronok kalau dapat naik kapal terbang heee..
Bangun pagi lepas solat subuh, terus cari info pasal Bangkok. Ape yang menarik kat Bangkok? Dan macam2 info lah pasal Bangkok aku search je kat google ni. Hahahahaa.. nasib baik la google ni takleh cakap kalo die boleh cakap, mesti die kate penat lah wei dok dgn ko ni… Tak berenti2 cari pasal Bangkok. Takdek pasal lain keee.. Hahahhaa… bersabar dan bertabahla iye google oiii… Hehehehehe..
Bangkok. Ibu negara Thailand yang sememangnya mempunyai pelbagai tarikan yang unik dan misteri. Antara benda yang buatkan Bangkok ni famous amos adalah perkhidmatan spa yang diorang buat tu memang best plus sedap plus plus macam2 lagi lah weiiii… memang rasa tenang semacam ok bile buat spa dgn diorang ni.Kat Bangkok ni jugak, ada macam2 tempat menarik yg boleh pergi. Terutamanya, Grand Palace kat Bangkok tu haaaa.. Kalau korang pergi Bangkok pastu tak singgah kat sini, memang kirenye korang belum cukup lengkap lah jenjalan makan angin kat Bangkok ni. Grand Palace ni kire sebuah istana tempat tinggal istana dorang lah tau. Korang pun bile lagi boleh masuk istana kan? Haaaa… Takkan nak tengok je tempat tu, better korang pergi masuk.. mana tau dpt amek gambo benda2 menarik sekitar istana tu ke kan….
Gambar dari Google

Kat Bangkok ni jugak, penduduknya majority beragama Buddha. Jadinye, kebanyakan bangunan yang ade di sekitar Bangkok ni akan mempamerkan hasil seni bina patung2 Buddha dan segala perara yang berkaitan dengan agama Buddha tersebut. Jadinye, Wat Pho adalah tempat yang menarik yang patut pergi bile ade dkat Bangkok sana. Kecantikannya memang tak setaraf dengn tokong2 yang lain di sini. Dan tahukah anda, Wat Pho ni merupakan tokong yang tertua di Bangkok? Jadi, pasti anda ingin tahu bagaimana bangunan yang usianya mungkin mencecah beratus atau beribu tahun ini masih tersergam indah berdiri di Bangkok ini. Macam2 lagilah yang menarik pasal Bangkok.
Aku da buat list nak makan apa da kat Bangkok nanti. Tomyam , Thai iced milk tea , kerabu maggi, eh ada ke haha.. yang penting senang cari makanan halal kat Bangkok, so tak perlu risau sangat.


Tapi yang paling penting, kena la duduk kat hotel best kat Bangkok yang selesa dan cantik. Aku pn search lah Bangkok Hotel booking. Scroll dan scroll aku terjumpe Novotel Bangkok online hotel booking. Aku pun tengok, belek2 semua details dan info pasal novotel ni. Tup2 boleh pulak ade promo bagi pengunjung yang book online waktu ni. Aku yg sememangnya jenis suka benda2 promo ni, ape lagi, tengok semua details promo yang diorang bagi tu. Dah namanya suratan takdir jodoh ak dengan promo ni dekat, aku pun ape lg book dan follow semua steps yang diorang suruh tu. Akhirnya salah satu bilik kat hotel tu menjadi milik aku. Hehehehe.. Happy die bukan kemain k? Dari mata, terus turun ke hati. Betul lah orang kate, kalau kita nak pergi atau buat sesuatu benda tu, memang kena kaji betul2. Baru ade feel yooo.. 
yehh Bangkok, mu tunggu aku datang!





Friday, March 29, 2019

Pregnancy journey with third baby

Anak nombor 3 , tak dirancang juga tapi tahu akan jadi :p

Berkat bulan Ramadhan :p Protection tak berkesan...Ku makan after morning pill tapi entah la maybe da terlambat sebab puasa...zzz... So dapat puasa penuh la tapi. Ok tak..1 hari tak puasa sebab hari tu aku penat sangat tak tahan, ye la awal2 pregnant confirm la penatnya melampau , lepas tu puasa lagi.

Pelik aku sepanjang puasa kali ni, mesti lapar teruk dan penat sangat. Padahal da makan kurma, mesti bersahur tapi tak jalan. Sampai habis puasa pun period tak mai, lepas balik raya dari kampung, buat pregnancy test dan tadaaaaa...

Due date 9 Februari 2018, buat scan first di Klinik Ajwa Seksyen 7.

Buka Buku Pink Di Klinik Kesihatan Presint 11, Putrajaya. Masa tu da 14 minggu, agak lambat la kan sebab aku pernah baca ke dengar tah kata 3 bulan baru boleh buat buku pink. Syukur la nurse tak marah pun. Nurse kat sana baik2 je.

Best Klinik Kesihatan Presint 11, tak ramai pun checkup ibu mengandung macam klinik kesihatan Seksyen 7 Shah Alam, sebab KK tu memang cover Presint 11 dan 10 je..So dalam 10-15 orang je. Tapi KK ni dekat kawasan kuarters kerajaan. Ingatkan susah la dapat parking, checkup pukul 8am, tapi banyak je parking boleh parking kat situ, tak sure orang kat situ boleh parking mana2 ke macamana.

Pregnant kali ni, takde morning n evening sickness sangat tapi awal2 asyik angin dan heartburn yang teruk. Makan lambat atau terlebih makan memang jadi angin. Boleh makan tapi tak selera sangat, tapi kalau makanan tu sedap memang boleh makan banyak.

Lauk raya semua aku tak berselera tengok, ayam goreng biasa pun tak boleh telan sangat , kena ayam goreng berempah or ada rasa baru boleh makan dengan selera.

Oh ya..masa awal2 pregnant tu rasa penat sangat, kalau masak breakfast pon letih ya amat, termengah2 lepas tu. Aku fikir punya fikir, kenapa la penat sangat kan. Lepas tu baru terfikir mungkin hb rendah, cari la makanan yang boleh naikkan hb. Masa tu tak pergi Klinik Kesihatan lagi, so tak dapat zincofer lagi. Penyelesaiannya, aku makan kurma dan pati delima. Alhamdulillah lepas tu dah tak penat sangat. Then bila buka buku kat KK, hb aku cantik je 13.

Tapi next 2 month checkup, hb turun, jadi 11 dan 10. Sebab kadang-kadang memang lupa makan zincofer tu. So aku beli kurma medjoul kat Lazada. Dalam RM30++ dapat 2 kotak. Makan sebiji pulak setiap hari. Alhamdulillah naik balik 11.

Baby pulak sangat aktif, memang terasa kick sepanjang masa. Rasanya abang-abang dulu takde la seaktif ni pun hehe tapi alhamdulillah sihat.

Masuk 24weeks, rasa da gemuk sangat sebab berat da 60kg. Dulu 60kg masa nak akhir2 mengandung, ni baru 6 bulan da 60kg uwaaaa, Tapi memang rasa nak mengunyah sepanjang masa. Acaner ni. Tapi lepas tu berat tak naik2 pulak.  Hujung2 pregnancy baru naik berat, berat terakhir adalah 63kg. So naik dalam 9kg je la.

Bila test minum air gula, aku kena detect GDM, bacaan gula 9 kau. Tapi bila buat test HBA1C tu, bacaan gula 5 je. tapi still kena buat BSP setiap 2 minggu. Lepas tu memang aku control la juga diet, tu la kot sampai berat tak naik pulak. Stress pulak. Then jumpa dietitian, dia ajar cara makan yang betul. Potion karbohidrat dalam 1 cup, kena ada protein dan yang penting sayur-mayur. Buah pun ada gula so dia sama macam karbohidrat, tak boleh amik sekali dengan karbo.

Penat gila kena buat BSP tu. Kena datang klinik pukul 8am, 11am, 3pm, 8pm untuk amik bacaan darah. So far semua bacaan gula aku ok bawah 6. Tapi hari kena buat BSP tu memang stress dan penat :( Kenapa la kena pergi klinik sampai 4 kali sehari kan wuwu. Tapi masa kena buat BSP tu , aku control makan gak la. Ada sekali, bacaan bawah 4, nurse marah pulak sebab kata rendah sangat, tak makan macam biasa wkwwkkw.

Next dugaan adalah baby songsang sampai la minggu ke 28. Nurse cakap, kalau by minggu ke 36 tak pusing juga, kena jumpa pakar. Memang cuak la wei. Terus google dan search apa nak kena buat kalau baby songsang.


So bila refer birth group, ramai yang suggest buat exercise dalam https://spinningbabies.com/ . Hari2 buat Forward-leaning Inversion position , dan macam2 exercise lain tapi macam baby tak pusing2 juga :( Then baca dalam group, ada yang suggest untuk sentiasa duduk dalam position all-four or merangkak. Dan alhamdulillah minggu ke 36 nurse check baby da pusing kepala ke bawah, teknik merangkak tu berjaya. Korang patut baca semua tios kat website tu walaupun baby tak bridge, memang bagus dan macam2 ilmu tentang pregancy kita boleh dapat.

Selain itu juga, aku pergi One Osteo Osteopathy KLsince ada promo RM100 sahaja dalam group TBAN, kalau tak harganya dalam RM250-300 , osteo ni boleh regangkan bahagian badan kita yang tegang so that baby boleh berada di position yang sesuai untuk kelahiran. Aaaa..sebenarnya aku tak reti nak explain pasal osteo ni tapi macam tu la lebih kurang.


Bila dapat dugaan baby songsang, besar betul hikmahnya sebab dapat belajar macam2 dan lebih dekat dengan Allah. Baby songsang ni antara sebabnya position kita duduk sepanjang pregnancy. Kerja kat rumah, aku guna kerusi makan je untuk duduk buat kerja, lepas tu memang lenguh biasanya dari punggung hingga ke kaki kanan, lepas tu bila duduk kat sofa, jatuh terperosok, so aku rasa tu antara sebab baby tak dapat pusing sebab takde ruang yang sesuai. Aku juga banyak buat solat hajat setiap hari supaya baby pusing, takut woo kalau kena cser lagi sebab plan nak pantang sendiri huu.


Thursday, November 01, 2018

NATURAL BAZAR.DREAM COMES TRUE.

Sejak terjebak dengan produk natural n organik ni, selalu teringin untuk menganjurkan natural bazar. Sebab nak kumpulkan semua penjual barangan natural n organik satu bumbung.
Sendiri nak start macam takde bakat 😅 sebab im a follower. So bila Sarah Fadzil start idea untuk natural bazar, terus ku nak join jadi commitee. Sesungguhnya aku memang suka buat event.


Mula-mula sambutan macam sendu juga, tak ramai nak join bila kami iklan kan booth sebab syarat natural bazar agak ketat kerana hanya produk2 natural n organik je kami terima masuk. Kami akan tanya ingredients setiap produk.
Tapi bila da terjumpa Nor Azlin Kamarudin dan Norsolehah Shaharum yang ramai kenalan dalam natural produk so makin bertambah vendor yang join. Dan macam biasa, last2 makin ramai tanya ada booth lagi tak walaupun da penuh.

Cabaran2 untuk buat natural bazar ni ada macam2 juga especially masalah duit n knowledge. We started from zero knowledge. Walaupun sebelum ni daku pernah buat garage sale kat apartment seri jati tapi memang tak sama sebab ada macam2 requirement bila buat kat tempat public.


Mula2 charge untuk booth pon rasa macam mahal, ada ke yang nak buka booth nanti? Sebab most of them peniaga kecil sahaja. Dan niat kami memang nak tolong promo untuk usahawan kecil ni. Dan charge untuk booth pon kami hanya charge untuk bayaran sewa tapak kepada bangi gateway sahaja. Kerusi meja, carpet, pentas ,promosi semua kami cari dana sendiri melalui jualan cold press juice, sponsorship dan infaq dari rakan2 dan sahabat. Alhamdulillah ramai yang menolong.

Selepas itu, makin dekat event makin banyak sponsorship datang dalam pelbagai bentuk. Dari doorgift untuk goodies bag, hadiah lucky draw, wang ringgit, untuk menolong dana jualan, syukur sangat rasa sebab semua bagi lebih. Moga murah sangat rezeki yang menolong dan menaja event #naturalbazar2018 ini.
Dalam goodies bag saje ada lebih 15 barang natural n organik. Memang satu tarikan besar. Bila start registration, ramai da beratur nak goodies bag 😍


Alhamdulillah syukur sangat tengok pengunjung datang ke Natural bazar pertama kali. Tak putus2 orang datang dari pagi ke malam. Ku sangkakan ada time2 tertentu mungkin tak ramai, tapi tengok setiap booth penuh je orang sentiasa.
Feedback dari vendor pun semua puas hati dengan jualan masing2. Cuma ya tempat yang kami dapat agak kecil jadi agak padat dengan orang ramai.

Ramai tanya memang kenal ke semua commitee ni, semuanya ku kenal di alam maya sahaja 😁 tapi alhamdulillah dapat committe yang bededikasi dan buat kerja , sumbangkan tenaga dan wang ringgit tanpa berkira. Seminggu sebelum event baru dapat jumpa dan kenal semua committee tapi borak macam da kenal lama.
Speaker2 pon best. banyak ilmu baru yang kami dapat.
Jumpa di natural bazar 2.0 . Dengar kata semuanya tak sabar tunggu next event. baik committe mahupun vendor 😘
Follow Facebook Natural Bazar untuk Update terkini event yang akan datang
https://www.facebook.com/naturalbazar2018/


Wednesday, July 11, 2018

TIPS WEAN OFF/PUTUS SUSU UNTUK ANAK YANG BERUMUR 2 TAHUN KE ATAS


Alhamdulillah diberi rezeki menyusukan anak sampai umur 2 tahun tapi pening bila dah 2 tahun anak lagi kuat melekat sampai mak tak dapat nak buat kerja lain sebab kerjanya asyik nak melekat je dengan mak. Siapa macam ni? 🙋
Sebenarnya lepas 2 tahun anak bukan nak menyusu sangat tapi lebih kepada comfort kan diri dia je. Lagi-lagi kalau yang jenis makan banyak, insyallah dia kenyang da sebenarnya tapi nak clingy dengan mak je.
Masa Hud hampir 2 tahun pun situasi macam ni berlaku dekat saya. Kuat menyusu, tak boleh tengok mak duduk atau baring, terus nak datang menyusu.
Di sini saya share cara saya wean off anak tanpa perlu letak sebarang makanan tak sedap di nipple anda 🙈
1) TARGET
- Target bila nak berhentikan menyusu dia. Kena ada keazaman yang kuat. Macam saya, bila Hud umur cecah 2 tahun, da memang target nak wean off Hud. Tapi masa tu birthday dia jatuh sebelum puasa. So bagi bonus sampai raya, baru kita wean off sebab takut bulan puasa dia meragam, mak tak larat nak handle.
2) DOA
- Doa semoga Hud mudah wean off. Talk to ALLAH , semoga anak senang wean off.
3) SELALU BERITAHU ANAK UNTUK WEAN OFF
- Tiga bulan sebelum umurnya 2 tahun,kerap beritahu Hud yang dia da besar, tak boleh menyusu badan, susu da habis lepas tu cuba tidak beri. Memang anak menangis,mengamuk semua tapi tetap cuba lagi hari-hari
4) SIBUKKAN ANAK
- Lekakan dia dengan bagi dia bermain,kalau dia suka main dengan kawan- kawan, bagi dia main sepanjang hari. Biar dia penat, nanti boleh senang tidur sendiri.
5) BERI PENGGANTI SUSU
- Bila dia minta susu, beri pengganti susu seperti air masak atau fresh milk.
6) HATI MAK KENA KENTAL
- Anak menangis, mengamuk kental je tahan dia nangis. Minta suami tolong kalau dia teruk sangat mengamuk. Mak kena redha dulu untuk wean off anak. Kalau mak tak rela, anak lagi la tak rela. Mak dan anak da terbiasa bersama 2 tahun, memang tak mudah nak break the habit melekat bersama-sama hehe.
7) PELUK ANAK
- Bila anak tak dapat menyusu, biasanya dia takut tak dapat bermanja dengan kita. Selalu bagitahu dia, walaupun tak dapat susu, tapi still boleh bermanja dan peluk mak.
Hud start wean off masa balik dari kampung lepas raya. Seharian perjalanan dalam kereta tapi tak minta menyusu. Bila balik rumah pun tak minta juga. So mak decide wean off time tu. Bila tidur baru dia minta, memang menangis tapi pujuk dan peluk dia suruh tidur. Dalam 3 hari dia da totally wean off. Alhamdulillah. Lepas wean off, Hud minum fresh milk pagi dan malam.
Selamat mencuba 😊


Tuesday, May 29, 2018

Hotel Sentral Johor Bahru, Cepat Book!


Setiap kali cuti panjang, long weekend, public holidays sambung cuti, mesti pening jap fikir nak ke mana, nak book hotel apa. Apa yang murah dan berbaloi, apa yang sesuai & selesa untuk seisi keluarga. Tapi takyah risau, korang yang nak ke selatan terutamanya, tak kisahlah sekadar nak berjalan atau balik kampung atau ada urusan bisnes ke pape ke, dah takyah fikir panjang lagi.


Meh aku cerita sikit pasal Hotel Sentral Johor Bahru. Johor Bahru ni takyah cakaplah, memang banyak hotel...tapi ni antara yang consider ok la. Hotel tiga bintang, alamatnya : 17, Jalan Tenteram, Tanjung Puteri. Haa ni da bagi siap-siap, senang korang nak cari kat Waze ke Google Maps nanti. Dia betul-betul dekat dengan JB Sentral, lebih kurang dalam 2-3 kilometer macamtu, So kalau siapa yang datang JB naik train tu senanglah, takyah nak spend duit Grab ke teksi nak pergi jalan jauh-jauh.

“Cemana dengan rate dia beb? Harga dia ok ke? Berbaloi ke?”
Serious harga dia okay gua cakap kat lu. Bilik dia paling murah, satu malam RM100 je. RM100 je woo murah kot. Mana nak cari. Saiz bilik adalah dalam 18-20 square meter, just nicelah kan..barang pun lengkap serba-serbi, ada airconditioning la, tempat buat kopi la, tv siap ada channel la, internet, laundry, tempat mandi ada shower, hairdryer, meja, electronic lock...kira cukup selesalah untuk bermalam kan. Setting dia pun modern, kemas, rasa puas hati nak tido.

Lepastu ada Deluxe Room pulak. Lagi eksklusif dan selesa. Sekali ada minifridge lagi.
Yang ada family and bajet lebih sikit bolehla ambil Family Room. Saiz bilik besar kot, boleh muat katil King dengan single satu.

Paling over the top confirm bilik suite. Sofa, almari pun ada..kelas kau.
Semua bilik ada very nice wooden flooring dan warm lighting, then view pun cantik je....menghadap ke city area atau ke laut. Dapat area laut memang perfect view la kan. Memang terbaik!


Bab makan, takperlu risau. Pihak hotel ada sediakan restoran sendiri untuk korang jamu selera. Pilihan, tak payah cakap, memang banyak. Ada cuisine khas dari pilihan Asia takpun antarabangsa. Semuanya dalam bentuk buffet, tak kira sarapan pagi, tengah hari dan malam. Jadi korang boleh mix and match ikut tekak sendiri alright. Kalau weekend pulak siap ada high-tea buffet lagi. Dining place dia menarik jugak, ambience elok dan lighting semua on point. Di samping tu ada jugak coffee house, kalau sekadar nak minum-minum petang sambil bersantai dan lepak-lepak, sini memang tempat yang sesuai.


Last but not least, bila dah kat sini....apa nak buat?!! Banyak aktiviti sebenarnya, sebab hotel ni kat tengah bandar, jadi senang kita nak pusing-pusing sekitar JB, melihat pemandangan bandaraya dan ke tempat-tempat menarik di sekitarnya. Antara aktiviti utama yang boleh korang buat tentulah shopping, sebabnya landmark terdekat rata-ratanya ialah shopping malls and complex, contohnya ialah  Stulang Laut Duty Free Zone, City Square, Jusco Tebrau City, Plaza Pelangi, Sutera Mall dan Johor Premium Outlet. Nampak tak banyaknya tempat shopping tu? Siapa yang suka shopping tu memang boleh shopping sakanlah kat sini, given the vast amount of choices. Apa, tempat-tempat tu atas sangat? Window shopping pun boleh je kak. Ala nak murah, bazaar karat pun ada, dekat je. Tiap-tiap malam on. Banyak barang murah kat sini. Lagi kalau nak buat pitstop sebelum ke Singapore pun boleh, sebab hotel ni tak jauh pun dari Johor – Singapore Causeway, baru 7 kilometer je....


Sebelum nak tutup cerita, ada satu lagi benda best pasal Hotel Sentral ni nak habaq kat korang. Hotel Sentral ni, selalu je buat promosi best-best. Weekday promotion ada, early bird promotion ada, last minute deal pun ada...potongan harga rata-rata memang tak masuk akallah! Just kena rajin usha-usha website dia je...lepastu kalau da puas riki and jumpa rege best, boleh adjust, apa lagi, korang bolehla book Hotel Sentral Johor Bahru dan enjoy your trip!




Wednesday, May 23, 2018

Rumahku Syurgaku

Benarlah pepatah Rumahku Syurgaku. That's how i feel now. Rindu rumah, sayang rumah, bersyukur dengan rumah yang ada sekarang.

Alhamdulillah punya rezeki ada rumah sendiri tapi berhutang la tapi wkwkw. Kami dapat tahu tentang rumah ni dari colleague, Mira. Tq mira sebab bagitahu pasal rumah ni. So kami try apply. Rumah ni Rumah Selangorku, bawah kerajaan Selangor, rumah mampu milik walaupun sebenarnya takde la mampu milik sangat. Masa tu Nuh baru je beberapa bulan, so apply kat website LPHS , tunggu dalam 2-3 bulan, lepas approve, pergi bawa surat approval ke Pemaju. Then cabut undi rumah yang mana. Kitorang dapat rumah atas sekali, level 11. dia kata tak boleh tukar, kitorang pun takde pujuk2, terima je. Aku macam pernah terbaca blog post dulu2, aku nak duduk rumah apartment/ condo atas sekali. Rupa-rupanya termakbul doa tu. Activate RAS betul.


Sebelum approve tu da pergi da office developer, tengok-tengok rumah macamana bentuk dan gayanya. Oklah 3bilik 2 bilik air 850sqf furnished dengan aircond, lampu, kipas, kitchen cabinet, washing machine + dryer, peti ais, oven, dapur elektrik.


Terletak di Cyberjaya tapi bukan tengah Cyberjaya tau, hujung Cyberjaya yang masih tanah tandus lagi. Haha takpe la insyallah lepas 5 tahun nanti membangun dengan jayanya la kawasan sekeliling.


Kenapa rasa seronok dan bersyukur sangat rumah ni. Rumah ni kecik je, atas sekali pulak tu, jauh dari semua benda, Cyberjaya apa yang ada? Ni antara cons nye tapi yang cons tu semua pun aku suka.


Rumah kecik sangat sesuai la dengan aku yang bukan rajin sangat mengemas, bayangkan rumah besar penatnya nak mengemas dan jaga semua bilik. Ada anak kecik sangat sesuai rumah kecik sebab senang nak manage dan tengok budak2. Kalau rumah tingkat, budak tidur kat atas or main kat atas asyik kena naik turun tangga la.


Rumah atas sekali ada lif, kalau takde lif menangis la. Tapi kalau lif rosak, letih gak la tapi setakat ni jarang berlaku lagi. View atas best boleh nampak semua,terang berderang dan since rumah kitorang takde kena block dengan apa2 bangunan, angin bayu kuat nyaman dan sejuk je rumah. Walaupun dapat rumah atas sekali, parking berbumbung kitorang bawah sekali, so tak payah nak pusing-pusing naik atas ke parking. Kelebihan rumah atas dapat parking bawah, to be fair rumah bawah dapat parking atas. Gitewww. Parking pun dekat, tak kena hujan dan panas, nikmat Tuhan yang mana yang kau dustakan?


Cyberjaya ni susah sikit la nak cari macam-macam. Kena pergi Putrajaya or kawasan sekeliling baru ada. Tapi makin lama, kedai makan makin banyak, ok la if sesak2 nak cari makanan. Lagipun iols bukan jenis selalu beli makanan kat luar sangat, memang hari-hari masak kat rumah. Selalunya seminggu sekali suami pergi pasar borong di seri kembangan cari lauk untuk seminggu. Food kat Cyberjaya ni harganya tak murah sangat dan takde la mahal sangat kalau pandai cari kedai. Standard la harga bandar kan.


Dan paling suka cyberjaya sebab bandar yang tenang, tak banyak kereta, aman damai, rasa selamat sikit walaupun kat sini banyak gak arab dan black people. Alhamdulillah setakat ni tak da lagi jumpa yang menakutkan. Walaupun ada yang kata macam bandar zombie, who cares? Haha Kalau korang suka duduk tempat ramai orang boleh la ke Bangi ke Shah Alam ke ok.


Memang suka duduk rumah jenis apartment sebab guarded so rasa selamat sikit walaupun kita patut berdoa kepada Allah, kita juga patut berusaha juga untuk keselematan kan. Lepas tu rumah apartment ni nak sidai baju pun boleh bila2 masa n tak payah pakai tudung. Oh lagi satu untung duduk rumah atas sekali, dapat direct cahaya matahari so baju boleh senang kering.


Buat masa ni, rasa seronok tinggal di sini. Belum ada perancangan lagi untuk landed house tapi insyallah in future bila ada duit dan rezeki kita cari rumah landed . Husbaby la nak rumah landed sangat (Tiru Fattzura) :p

Rumah tak cantik mana lagi, deco2 yilek lagi tapi nak masuk rumah baru pun da dekat 10k ..pengsan ( duit kumpul n simpanan sejak kecik lagi)



Google