Tuesday, November 14, 2017

Bercuti Di Kuching Sarawak

Bercuti Di Kuching Sarawak disebabkan bff aku nak berkahwin, makanya ada peluang keemasan bercuti sekali di Kuching yey. Dulu2 pernah pergi masa bujang, dengan kawanku Majdah orang Kuching tu la. Tapi sekarang datang dengan suami dan dua anak *insert icon terkejut*

Kami ke Sarawak bersama kak QB, book flight sama2 dan sewa homestay sama2. Dapat la jimat sikit di situ cuma kereta sewa je lain2 sebab nanti takut ada yang berlainan arah, senang ada kereta masing2.

Basically ni apa yang kami rancang..tapi ada beberapa perubahan sikit mengikut keadaan cuaca and anak2 hehe.

Itinerary di Kuching.
Jumaat
11am - Check in homestay
1130am - Cari lunch/tapau mkn kat umah
1245pm - duk rumah, laki g solat jumaat
4pm - Kubah ria
5pm - mee kolok mangkuk merah, moms laksa
8pm - dinner with kawan kbee

Sabtu
7am - breakfast tapau
10am - kenduri maj
1pm - balik homestay
4pm - waterfront, kek lapis (mira cake house/dayang salhah), medan satok
8pm - dinner (ayam penyet lalapan)

Ahad
630am serikin
1pm - balik homestay
4pm - free activity @ tugu kuching, cat museum
8pm - dinner at topspot (gerai no 25/muslim seafood - belakang Hotel Riverside Majestic Kuching . Makanan : Oyster omellete, lobster, siput buluh, sayur midin)

isnin
7am - breakfast


Kami ke Sarawak pada pagi Jumaat, tak sempat nak ke majlis pernikahan Majdah. Sob2. Takpe la takde rezeki sebab dia pun nikah pai Jumaat tu. Alhamdulillah majlis dia berjalan lancar. Kami sempat sampai sebelum solat Jumaat, so yang suami2 ada peluang untuk bersolat Jumaat di masjid yang berdekatan dengan homestay.

Sampai airport Kuching, kami dapat terus kereta sewa. Kemudian terus menuju ke Homestay di Taman Matang Jaya , FB : https://www.facebook.com/RD-Homestay-and-Tours-612260575501960/
Besar gila homestay ni. Ada 3 bilik dan memang luas. Ada washing machine, dapur, kak QB sempat lagi masak tu. Homestay ni juga berdekatan dengan masjid, kedai makan. Mula2 si suami tak jumpa kedai melayu, jumpa kedai cina je haha. So tengahari makan KFC aje

Petang Jumaat tu tak ke mana2 sebab hujan dan anak2 pun macam penat lagi. Malam baru kami keluar mencari makanan. Pusing2 jumpa juga kedai melayu dekat belah sana. Kami ke restoran Pak Amit Cafe. Kami order mee kolok, laksa Sarawak. Ya Allah sedapnya dua2 makanan tu. Rasa macam berada di awang2an. Balik saje singgah Kedai Pizza yang terkenal di Kuching, Pezzo Pizza berdekatan Pak Amit cafe juga.
A post shared by Haziqah Auni Helmi (@auniez) on


Esok pagi kami breakfast di Coffee Break, makan makanan Sarawak la lagi hehe. Macam biasa order mee kolok dan laksa sarawak juga. Tapi yang kat Pak Amit Cafe punya tetap terbaik.

A post shared by Haziqah Auni Helmi (@auniez) on
Dalam pukul 10am kami dah bersiap untuk ke kenduri Majdah. First time ke majlis perkahwinan orang Sarawak, so agak teruja di situ. Majlisnya start dalam pukul 11am dan berakhir dalam pukul 1pm. Kejap je kan. Tapi bagus camtu, takde la penat sangat. Majlis nya buat kat Dewan Islam. Makanan dia macam sama je dengan makanan kenduri di Semenanjung tapi rasanya macam ada lain sikit. Lepas sesi bergambar dengan pengantin, kami pun pulang.
A post shared by Haziqah Auni Helmi (@auniez) on

Lepas balik kenduri, rasa macam nak teruskan beli kek lapis je. Mula2 kami ke Mira cake house. Sebenarnya bukan la penggemar kek lapis sebab personally rasa kek lapis ni semua sama je hehe. Tapi lepas ke Mira Cake House tu baru tahu yang basic punya yang orang selalu jual tu yang basic la kira. Yang sedap tu biasanya yang ada cheese, sejuk2 ..haa tu memang sedap. Ada tester n mmg rasa la semua kek yang ada. HAHA. Aku memang suka makan tester.

Beli Kek Lapis yang ada cheese2 dan juga pes laksa sarawak brand Manan. Lepas tu terus balik.
Malam tu patutnya plan nak keluar cari makan tapi tiba2 Nuh pulak demam batuk2, maka cancel keluar makan. Suami pergi tapau makanan. Tapi kejap je demamnya huhu alhamdulillah. Aku syak sebab dia makan banyak sangat kurma lepas tu gatal tekak , batuk dan demam. Syukur makan nenas mujarab hilangkan batuk. Lepas tu kebah. Tp esoknya macam tak berani nak ke Serikin sebab takut demam lagi , susah nak jalan jauh.

Pagi tu Kak Bee masak nasi goreng. Jimat belanja di situ :p nasi goreng biasa je tapi sedap. Kak Bee siap pergi pasar beli ayam sebab anak dia tak makan makanan luar sangat. Dia masak sup ayam for lunch untuk anak2. Anak2 ku tumpang sekaki. TQ Kak Bee!

Since plan nak ke Serikin cancel, kami jalan2 kat bandar je. Kami ke Cat Museum, tengok sejarah Kuching dan jenis2 kucing. Ok la not bad juga experience kat situ. Tempatnya takde la besar tapi very informational.

A post shared by Haziqah Auni Helmi (@auniez) on

Lunch pula ke Ayam Penyet Lalapan. Actually dia baru juga buka kedai kat Kuching, originality dari Miri. Aku tau kedai ni pun sebab ada follow sorg ni kat IGrammer from sarawak.  Since masa kat Miri dulu bapak aku kata Lalapan ni sedap, maka masuk la dalam list tempat makan di Kuching. Husband ku suka betul makan sini, sedap katanya. Aku tak dapat nak enjoy sebab budak2 meragam pulak.

Malam pula , dinner kat tempat wajib pergi kalau ke Sarawak, Topspot,yang terletak di belakang Hotel Riverside Majestic Kuching . Tempat dia macam kau kena masuk bangunan, pastu parking kat tempat parking. Nanti naik lif ke atas. Mula2 kitorang nak pergi kat kedai yang orang kata sedap tu Kedai no 25, Bukit Mata seafood tapi kat kedai tu lobster habis...Kalau lobster habis tak best la kan sebab memang datang situ nak makan lobster. Last2 kitorang makan kat satu2nya kedai orang Islam kat situ. Kedai lain bukan kedai islam tapi dorang claim halal.

Kat kedai tu takde la ramai sangat orang tapi sedapnya memang 10 bintang la. Puas makan dan sedap.

Esok siap2 balik. Seronok pergi Sarawak dan rasa nak datang lagi. Memang tak puas makan kat situ. Ada yang menu tak try lagi macam aiskrim gula apong ( tak tahu ada ni masa tu) , famous laksa sarawak ( kedai dia tutup masa nak pergi).

Teringin satu hari nanti nak beraya kat Sarawak hahaha. sebab teringin nak tengok kek lapis macam2 dan minum air gas hehe




Thursday, April 06, 2017

Baby Meningitis

On 22nd day of life of Hud Anas, tetiba dia demam. aku sedar masa tengah malam, rasa panas je badan dia. Sebelum subuh kejut suami, kata nak pergi hospital sebab risau bila newborn lahir da demam panas, it is something serious. Sepanjang malam, sponging dan jerlum je baby.

Tapi bila sampai hospital, pergi emergency, temperature dia normal pulak. Sabor je la. Baliklah kami ke rumah semula. Tapi siang still rasa panas, jerlum n sponging juga, tapi bapak aku kata bawa la pergi hospital. Sebab tadi da ke hospital tapi tak apa2, aku cam nak bawa lagi ke. Tapi bila rasa still panas tak turun2, bawa balik pergi hospital lepas zohor. Parents aku bawa since suami tengah bekerja. But lepas bawa hopsital, suami pun ikut serta sekali.

Sampai hospital, masuk emergency lagi. Amik temperature, memang betul demam. Doktor suruh bagi ubat demam but i dont know nak bagi baby ubat demam n if it is safe to bagi baby paracetamol. Aku bagitahu nurse camne nak bagi ubat demam dan nurse pun tolong. Doktor kata kena warded kat NICU, so suami settlekan apa yang patut dan kami ke NICU.

Bila sampai NICU, ada ramai baby yang lain rupa2nya. Mostly sebab demam kuning yang tinggi and ada juga prem babies.. But i think my baby the only one yang demam panas huhu. Then, doktor kata baby je warded, and i cant stay with my baby..what???? sedih sangat sebab
1) mana ada buat stok susu huhu obviously kena bagi FM la kan T__T
2) sedih la tinggalkan anak sakit sorang2 dalam ward.

Dekat NICU tu ada bilik pump, aku pun try guna pump kat situ, dapat la sikit je huhu. Sekali minum habis la kan. Lepas tu kena minum susu hospital la dik T__T

Malam tu kami tinggalkan adik dalam jagaan doktor dan nurse. Sedihnya tinggalkan anak kat hospital Da la 2 kali je waktu melawat, tengahari dan petang. Masa aku dalam pantang, memang hantar Nuh ke nursery sebab tak mampu nak jaga 2 orang sekali, pernah macam meroyan sebab Nuh tantrum nak perhatian, Hud pun nangis, aku pun nangis huhu. Macam biasa la kalau dah pergi nursery, confirm2 la ada selsema batuk semua. Aku syak sebab dia cium2 adik dia mungkin tu yang berjangkit huhu.

So dengan gigih setiap tenghari dan petang mesti datang walaupun penatnya nak berjalan dalam pantang ni. Gigih datang sebab nak bagi susu kat Hud juga. Semoga susu mama bagi khasiat terbaik kat Hud. Hari kedua, doktor kata temperature dia spike semalam. Tinggi. 39C kot. Doktor kata nak amik air tulang belakang atau lumbar puncture (LP). Risau pulak dengar nak amik air tulang belakang. Bagitahu kat familyku, dorang pun risau. Abah telefon sini sana minta pendapat. Ramai kata jangan risau amik air tulang belakang sebab tak efek baby. Sebab bukan direct tulang belakang. Kalau tak dibuat prosedur ni, mungkin susah nak tahu antibiotik yg tepat untuk bagi. So mungkin akan lambat penyembuhan sebab nak test satu2 antibiotik mana yg berkesan. Dan Hud suspect Meningitis.


Dalam hari kelima kot dia dah tak demam sangat so aku boleh duk sekali dengan dia dekat wad ibu n anak tapi dalam NICU. Maka bermulalah pula kisah aku kena berpantang di hospital. Hud kena teruskan antibiotik lagi 10 hari. Downnya rasa kena berpantang dan kuarantin dalam NICU. Sedih rasa sebab dah la orang luar tak boleh melawat, yang boleh melawat suami je huhu. Telefon mak dan mak nasihatkan baru rasa lega dan ada semangat balik. Terima kasih mak dengan kata2 yang menenangkan.

Dalam NICU tu, macam2 kisah beranak aku dengar dari ibu2 yang lain. Ada ibu yg anak da ketiga, tapi darah tinggi, pergi checkup hari tu juga doktor suruh bersalin secara czer. Anak confirm la pre mature kena duk kat NICU huhu. kesiannya





Saturday, February 11, 2017

Birth story of Hud Anas

Bersalin di hospital Shah Alam.

EDD Hud sepatutnya 6 May 2016. 1 May , wedding bff mama, aunt eton, harap sangat tak sakit bersalin masa tu lagi. Selalu cakap dengan Hud, kalau nak keluar, keluar lepas wedding bff mama okay. Lepas je 1 may, phew lega sebab dapat juga pergi wedding Aunt eton walaupun terkilan sikit sebab tak dapat jumpa kawan2 lain masa wedding tu.

Tapi lepas wedding tu rasa harap Hud keluar lepas 8 May pulak sebab 8 May ada majlis ramah mesra penduduk Seri Jati haha. Ada makanan sedap2 tentunya, sebab tu kalau boleh nak lepas 8 May pulak.

Tapi malam 1 May tu da buat natural inducer pulak. Makanya lepas 2 jam, cantik je contraction datang. Tak tidur la mama malam tu. Subuh bagitahu ayah siap2 nak pergi rumah uci. Bila da sampai sana, dalam pukul 10am, contraction da bye2. Nasib baik tak pi hospital dulu. Menurut kajian mama, orang yang sebelumnya bersalin czer, akan mengalami contraction yang lama sikit sebab dia nak test power dekat luka czer dulu okay tak, fit tak nak bersalin normal.

Malam tu pulak, pukul 10pm contraction mai balik, sepanjang malam mama melayan contraction dekat ruang tamu rumah uci. Bila contraction datang, mama layan sambil berdiri dan tarik nafas, yang penting kena bertenang, jangan cuak supaya Hud kat dalam pun tak cuak.

Subuh tu, bagitau ayah nak pi hospital sebab contraction da macam kerap selang 5min dan selama 1minit. Sebelum pergi hospital, da makan roti krim, ingat nak singgah makan dulu tapi takut susah nak makan time sakit kat kedai makan nanti. So teruskan je la ke hospital.

Sampai kat Hospital Shah Alam, pergi PAC, dia check contraction, tanya kenapa datang. Buat CTG, then dia hantar pergi labor room. Tapi actually tak masuk lagi labour room, duduk kat tempat menunggu labour room. Tunggu lama gak , bila la nak check ni. Dalam pukul 9am baru dapat turn kena check. Sebelum doktor check, dia tanya2 dulu, anak ke berapa, anak 1st umur berapa, kenapa tak gap anak, tak guna perancang bla bla bla, time2 beranak ni pun sibuk la nak menyakitkan hati tanya soalan gitu kan.

Masa check tu da 5 cm. Aku macam...ala.....long way to go hmm... tapi nurse da suruh tukar baju bersalin n masuk labor room since masa tu da kosong. Masuk labor room, tukar baju, kena check CTG la macam biasa kan, tanya nurse kena baring je ke buat CTG, nurse kata aah, so macam erm okay. Then doktor lain pulak check dan dia pecahkan ketuban. Tapi lepas je pecah ketuban tu , ya Allah contraction sakittt sangat. Nurse suruh pakai gas, aku kata tak nak, lepas tu da tak tahan, try juga la guna gas, lepas tu rasa macam takde apa pon..haa lantaklah tahan sakit. Then tetiba da rasa nak meneran. Aku main teran je haha. Nurse check dia kata jangan. Kisah pulak aku. Tapi nurse kata nanti serviks bengkak. Then nurse kata dia tolong dan dah nampak kepala baby da turun.

First push tak reti, baby macam sedut naik balik lol. Then nurse suruh baring mengiring. Tunggu punya tunggu, ada rasa nak meneran, cakap denga nurse nak teran. Aku entah teran macamana , main belasah je, then lahir lah Hud Anas pada 1126am. Iolls sempat tengok jam tau. 2.75kg.
Masa kena jahit pulak, nurse tu baru nak belajar jahit sebab lupa da lama tak jahit orang beranak. Aku tanya berapa tear degree, dia kata takde sebab kena episiotomi. Apa2 je la masa jahit tu sebab tak larat sangat. Kalau gentle birth betul, lepas beranak patut rasa bertenaga tau. Masa jahit tu macam tak yakin je nurse ni buat kerja. Habis jahit, baby pun da dibersihkan tapi aku tak larat sangat nak bagi susu.



Beberapa lama selepas itu, nurse tanya kenapa tak bagi anak susu, aku cakap tak larat sangat. Nak minum milo, tapi milo takde, ada susu je, nurse suruh tukar baju, tapi sakittt juga nak jalan. Lepas tukar baju, suami pun datang kot. Ah da tak ingat kronologi camne haha. Tapi still tak larat susukan baby n bontot sakit nak duduk.

Dalam pukul 2pm baru dapat masuk wad, bila duduk kat kerusi roda tu memang tak dapat duduk betul2 sebab sakit sangat. Sapai kat wad, memang merayu2 minta pain killer tapi tak jalan pun. Masuk toilet , memang banyak gila darah dan katil , baju memang berdarah la. Masa dalam toilet pun rasa nak pitam.

Oh aku dapat wad kelas kedua, 4 orang sebilik dan ada aircond. Bilik air pun dekat je la. Syukur sebab dekat. Tapi aku tak nak bilik ada aircond. Sejuk woo. Lagi2 time berdarah camni , aku memang tak suka aircond.

Sampai ke malam pun takde selera nak makan, nak bagi baby susu pn tak larat. Sdih rasa sebab tak dapat susukan baby, padahal masa czer dulu, takde la rasa sakit sangat dan dapat je susukan baby. Kesian kat baby tapi memang tak berdaya. Tengok orang sebelah, rilek je dia jalan tak macam aku, dalam hati kata, dia tak sakit ke.

Malam, husband datang hantar barang, lepas dia balik, doktor datang check. Doktor tanya, ada jalan2 tak, aku cakap tak larat langsung nak berjalan. Then dia seluk, dia kata ada hematoma. HEMATOMA??? VAGINAL HEMATOMA means ada darah beku kat dalam lagi. Dekat belah kanan. Ahhh patut la sakit gila kalau nak duduk situ. Then dia kata kena operate jap lagi masuk operation room. Suruh suami datang nak sign. Call suami, dia baru lepas sikit traffic light, dia patah balik. Malam ni nampaknya Nuh kena tidur tanpa mama dan ayah buat pertama kali, Nuh tidur denga uci dan angku.

Doktor pakar datang pulak check. Dia kata kena operate. Aku macam buat la apa2 doktor asalkan kesakitan ni hilang please (tapi cakap dalam hati je la). Suami pn temankan daku ke operation room, baby kena tinggal dan kena minum susu formula. Maaf nak, da kena minum susu formula.
Masuk OT, sejuk nya lahai, memang beku rasa. Lepas tu dia bagi bius, leganya rasa kat situ takde rasa sakit ahahahah rasa bahagia gila, kenapa la tak rasa gitu tadi lol. Lama gak operatenya, aku tidur2 ayam sebab tak tahan sejuk, kan bagus tidur je so tak rasa apa2, tapi tak dapat. Lepas operate, sejukkkkk sangat. Dia bagi heater pun tak rasa panas. Doktor kata lama, sebab banyak sangat darah bekunya. Leganya rasa dapat clearkan semua, kalau tak hidupku merana. Siap operate, nampak suami gigih menunggu lagi. Terharu pulak. Ingatkan da balik. Masuk wad, nurse selimutkan betul2 sebab sejuk sangat. Dan kemudian tidur , lena, beradu. Lepas habis bius, terjaga dan nurse pun bawakan baby. Masa tu rasa da okay.


Esoknya pun rasa da okay, da boleh jalan dan better dari semalam. Kak QB pun datang melawat tengahari lepas mak, abah, nani datang Masa tengah lunch. Dalam pukul 2pm da boleh discharge, total bil dalam 200++ sebab duduk bilik kelas kedua. Ok la kan. Tapi nak tunggu discaj pn berejam dan rasa kesakitan operate dan hematoma da terasa, tak boleh nak berdiri lama2.


Pengalaman berpuasa dan menyusukan anak

Pengalaman berpuasa dan menyusukan anak.

Bulan Ramadhan kali ni , first time berpuasa sambil menyusukan anak. Nuh bukan lah baby yang kuat sangat menyusu , lagi2 sejak da makan ni , dia menyusu bila nak tidur or meragam je ( untuk rasa comfort).

Awal2 Ramadhan tak boleh berpuasa sebab period. Lepas tu try la puasa. 2 hari pertama memang penat dan rasa tak bermaya. Takde la lapar or haus sangat tapi badan rasa lemah sangat. Lepas je 2 hari puasa, malam tu terus demam panas. 2 hari malam demam panas kaw kaw punya. Kat tapak kaki panas sampai kena sembur air macam baby demam pulak. Badan pun kena lap2 dengan towel basah hihi.

Masa demam tu memang tak puasa sebab badan terkejut kot. Lepas baik demam alhamdulillah puasa pun dah kuat. Cuma Nuh pulak rasa macam kurang dapat susu. Bila pam susu nak capai 2oz pun dekat setengah jam. Pampers Nuh pun tak penuh walaupun seharian tak tukar pampers. Hmm.. terpaksa ambil rukhsah untuk tidak berpuasa juga.

Walaupun dah cuba makan kurma banyak2, minum air banyak2 tapi macam tak jalan je. Berat pun makin berkurang


Thursday, September 15, 2016

Second Pregnancy

Yuhuuu ye saya sudah mengandung kali kedua. Ya tidak sangka juga secepat ini sebab bajet lagi 3 tahun which is 2017 tapi rezeki awal setahun huhu. Pregnancy kali ni unexpected. Sebab memang tak plan. Perancang keluarga pun tak amik, just go natural tapi salah bajet huahua. Tapi takpe la..orang lain susah nak dapat rezeki, kita senang je , subur huhu..jadi kena lah terima dengan hati terbuka (walaupun mak ku sebenarnya bising juga).

Mula2 bila tahu pregnant macam sedih sikit sebab aku target nak breastfeed Nuh sampai 2 tahun, bila pregnant susu memang drop n lama2 macam da takde. Tapi dia still breastfeed for comfort je. Aku pun kadang2 rimas. Bagi seminit je pastu kata dah2. Dia pun tak marah sangat. Dan alhamdulillah Nuh da suka minum susu formula. Dia yang minta, mungkin tahu mak dia da takde susu.

Masa sebelum check pregnant, bila pump susu, dapat tak sampai 1 oz pun, dapat dasar botol je. Cam pelik kenapa teruk bebenor dropnya. Walaupun aku low production milk mom, tapi at least boleh dapat 1oz. Lepas check pregnancy test, baru la tau yang sudah concieve. Jadi kita berhuhuhuhuhu.
Pregnancy kali ni macam lagi teruk alahannya berbanding dengan Nuh. First trimester, takde selera makan yang teruk. Sampai berat pun turun 2kg dari 52kg ke 50kg. Plus im still breastfeeding Nuh. Lagi lah macam tak cukup zat kot. Sampai 2nd trimester pun still takde selera sangat especially lauk-pauk. Lauk yang rasa macam selera adalah ayam goreng ala KFC. Ayam panggang n segala jenis ayam lain macam tak suka juga. So makan nasi memang sikit. Tapi suka pada nasi lemak. Tapi 3rd trim tak berapa suka nasi lemak pulak. Suka roti canai pulak haha

2nd pregnancy ni mencabar juga sebab kena jaga anak pertama. So tak boleh rilek2 sangat. Nuh pulak setiap bulan sakit, memang mencabar la siap dia masuk hospital lagi kan sekali.

Cabaran ketiga, mungkin kerana kurang rehat, stress, anak dalam kandungan macam kecik sedikit. Check kat KK, baby macam kecik, kena refer kat Hospital Shah Alam. Pergi Hospital Shah Alam, alhamudillah doktor kata ok, takde masalah, bukan IUGR, baby growing positively walaupun maybe kecik sikit. Lega rasa. Kalau tidak memang susah hati tapi start tu, da makan betul2, kurma makan banyak2 , minum susu Anmum dengan harapan baby membesar dengan jayanya. Tak pasti sebab kurma ke apa, HB aku paling tinggi dalam sejarah 12 kot! Jadi makan lah kurma banyak2, insyallah HB boleh kembali normal.

Masa pregnant ni pun kerap sakit, bila Nuh demam selsema aku pun demam selsema. Paling tak boleh blah, tetiba dapat satu penyakit yang tak pernah kena pun sebelum ni, Sinusitis! Hidung tersumbat, kepala berat, sampai tak boleh buka jaws apatah lagi nak makan. Ada la kena dalam 3-4 kali sepanjang mengandung ni. Mula2 memang makan ubat selsema, lepas tu siap buat rawatan resdung lagi. La ni , amik vitamin C, alhamdulillah cepat sembuh.


Updated : da selmat melahirkan seorang baby lelaki pada 3 May 2016 :) 


Monday, January 04, 2016

IKEA Personal Shopper Malaysia

Zaman sekarang ni, macam2 idea kena cari untuk tambah pendapatan. Perbelanjaan makin meningkat tapi pendapatan tahap sama je pun tak boleh. So kena berusaha.


Hasil idea suami isteri, kami bersetuju menjadi Ikea Personal Shopper. Target orang Shah Alam dan juga pos barang Ikea kepada customer di seluruh Malaysia. Kalau orang Shah Alam yang nak beli barang Ikea tapi malas nak beratur panjang, penat nak pusing Ikea cari barang, boleh contact kami. Kami boleh tolong belikan barang Ikea dengan servis caj yang sangat berpatutan.

Kalau ke Ikea , nak kena cari barang, pusing2, bayar tol, bayar parking , beratur panjang, angkat barang berat dan macam2 lagi kan? Tapi sebagai Ikea personal Shopper , kami akan tolong belikan barang Ikea untuk anda.

Harga servis caj bergantung pada jenis item dan bilangan item. Makin berat item, makin tinggi servis caj. Kalau beli barang banyak, kita akan kita sekaligus servis caj juga. Jangan risau, harga servis caj kami amat berpatutan dan tak kan lebih dengan kos kalau anda ke Ikea sendiri :)


Kami akan ke Ikea Damansara sebab itu Ikea yang terdekat dengan kami. Cuma maaf kami tak dapat belikan barang di Ikea Cheras. Ya memang ada sesetengah item ada yang di Ikea Cheras, tiada di Ikea Damansara seperti Sofa HEMLINGBY.

Cara nak order barang Ikea dengan kami?
1) Whatsapp +60132465911
2) Bagi list barang yang hendak dibeli. Boleh browse barang Ikea di Website Ikea
3) Kami akan hantar list quotation yang mengandungi harga barang, servis caj dan postage jika ada
4) Jika bersetuju dengan harga quotation yang kami berikan, boleh membuat payment
5) Kami akan menghantar barang kepada anda apabila kami selesai membeli barang di Ikea

Antara barang yang hot di Ikea adalah Hyllis, Raskog Troli,Pruta, Cirkustalt

Boleh like juga Instagram Ikea Personal Shopper dan Facebook Ikea Personal Shopper untuk update dari kami.


Saturday, August 15, 2015

Setahun bersama Nuh Irsyad

Kepada anakanda ku Nuh Irsyad,

Macam sekejap je rasa my dear baby son sudah mencapai umur setahun. Rasa dia masih still baby lagi mungkin sebab dia tak pandai jalan lagi kot.

Membesarkan dia setahun ni ada susah, ada senang. Banyak mama belajar jadi seorang emak walaupun bukanlah emak yang perfect tapi sentiasa mahukan yang perfect untuk anakku. Dari lepas bersalinkan Nuh, mama memang nak buat blogpost ni khas untuk Nuh, untuk menceritakan pengalaman membesarkan anak sulung Mama ini.

Nuh boleh dikatakan easy baby semasa dalam pantang, Nuh selalunya tidur je waktu malam dalam pantang kecuali time nak menyusu je bangun. Mama tak kisah pun kalau Nuh nak bangun meyusu waktu malam sebab Nuh memang kena minum susu sekerap 2 jam sekali. Kalau tak bangun lagi mama risau sebab takut Nuh lapar atau susu mama pun da penuh. Takde meragam sangat, dan seingat mama hanya ada sekali je Nuh meragam n menangis2. Waktu lain, you are a good baby boy.

Nuh is a light sleeper baby. Memang senang terjaga dan tidurnya sekejap2 sahaja. Ni kadang2 buat mama stress. Dah besar nanti, hang banyak tidoq, siap la hang! Kalau tidur siang, bila kita letak kat tilam, mesti terjaga. Kalau nasib baik, dapat la tidur 15 minit kalau tiada gangguan bunyi yang boleh mengejutkan Nuh. Lagi2 kalau angku buka pintu gedegang, sabor je la Mama sebab Nuh mesti terjaga punya. Tapi bila da besar sikit, Nuh dah boleh tidur lama sikit kalau Nuh tidur dalam bilik. Dalam bilik kurang bunyi sikit. Nuh bangun tidur mesti menangis cari Mama, dah la tak buka mata lagi.

Nuh seorang baby yang agak lambat perkembangannya tapi mama tak risau sebab mama tahu insyallah Nuh akan ke tahap itu satu hari nanti. Kalau mama risau, mama doa je kat Allah. Alhamdulillah doa mama dikabulkan. Masa bulan Ramadhan, mama doa gigi Nuh cepat tumbuh sebab orang asyik tanya takde gigi lagi bila dah sebelas bulan ni. Tengok2 masa raya, gigi Nuh tumbuh 5 batang. Wow! Yang comelnya, tumbuh gigi taring dulu. Nuh boleh mengesot masa umur 8 bulan, merangkak, tepuk tangan masa lagi seminggu nak setahun. Belum boleh berjalan, suap makan sendiri masa umur setahun, mama tak risau sebab mama pun boleh berjalan masa umur mama 1 tahun 3 bulan.

Nuh dah kenal orang, dah tahu siapa mama, siapa ayah. Kalau malam2, ayah takde, tak tidur sebelah dia atas katil, mesti dia cari ayah. Kalau ayah takde, dia cari ayah dalam bilik. Nuh paling suka uci. Kalau Uci turun bawah, mesti dia kejar uci dan minta Uci dukung dia. Dah kenal Angku, Uncle Jim, Ummi Na, Ummi Nani, Ummi Aisyah.

Alhamdulillah sehingga umur Nuh setahun, mama still dapat breastfeedkan Nuh tanpa campur apa2 susu formula. Tapi tak sure masa lahir tu Nuh da minum susu formula ke tak. Masa mama sedar dari operation lepas Nuh lahir, terus mama minta Nuh dari nurse sebab mama nak susukan Nuh. Nuh pandai latch minum susu. Dan perjalanan penyusan Nuh bagi mama juga mudah sekali. Masa Nuh takde gigi lagi, Nuh pernah menggigit  masa menyusu, mama picit je hidung dia. Lepas tu Nuh tak buat lagi . Tapi bila ada gigi, nasib tak gigi da.



Menjelang Nuh umur 1 tahun ini, Nuh baru mencapai berat 7.5kg, kurang dari berat yang diharapkan. Part ni mama memang risau. Nuh kuat makan juga, suka makan, cuma berat je susah nak naik. Uci selalu bebel kat mama suruh bagi susu formula. Maybe lepas setahun ni, mama akan try bagi Nuh susu formula walaupun Nuh tak suka minum botol susu.

Favorite show Nuh adalah lagu2 Didi & Friends and Super Simple Song
Makanan kegemaran : Nasi putih, kurma, kismis.

Happy birthday my dear baby! Mama n ayah loves u to the moon at back. Terima kasih sebab hadir dalam hidup mama n ayah , berpeluang kepada kami untuk merasai menjadi ibu bapa. Bukan mudah rupanya menjadi ibu bapa ini. Amanah dari Allah yg mama akan cuba sebaik boleh untuk didik menjadi muslim yg cemerlang. Senyuman dan tawamu menceriakan hidup mama di kala mama bersedih, mencairkan hati mama bila mama rasa nak marah.

Takde kisah perkembangan Nuh dalam blog mama tapi setiap bulan mama ada hantar email kat Nuh :)





Tuesday, June 30, 2015

Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi

Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi

Semasa di Langkawi, kami bermalam di Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi yang terletak di pekan Kuah. Ketika itu ada promo bilik. Aku amik bilik Deluxe Seaview with breakfast, harga dalam RM600++ untuk 4 hari 3 malam dan family aku amik bilik Room & Breakfast - 2 Bedrooms Suite. Makcik aku pulak amik yang Seaview juga. At first aku tak nak amik yang sea view sebab mesti mahal kan. Tapi time tu ada promo pulak n macam murah, jadi book bilik yang sea view. Memang berbaloi baloi tengok pemandangan yang cantik hari2. Bilik aku sea view dan menghadap swimming pool juga. Bilik family aku menghadap hutan :p

Bilik dia boleh tahan besar. Katil kami dapat dua single so kena gabungkan. Overall bilik dia best, ada balkoni, ada peti ais boleh simpan ice pack macam aku yang bawa EBM ni dan boleh simpan susu juga. Cuma yang kureng adalah bilik air dia tak macam hotel. Takde bath tub, macam toilet kat rumah je..Cuma macam besar sikit je.




Kalau bilik macam aku untuk family kecik je la. Kalau macam pergi family besar , bilik dia siap ada grill, kira macam rumah la. Dalam 1 rumah ada yang 1 bilik dan ada sofá bed dekat luar, 1 lg bilik private. Entah macamana nak terangkan pun tak tahu la. Haha Ampun!

Tapi yang family suite tu balkoni dia besar dan best. Makcik aku siap masak2 lagi kat situ. Tapi just panaskan makanan yang dia da siap masak awal2 lagi kat KL la. Seronok woo makan2 sambil tengok pemandangan indah. Sedap pulak makcik aku masak. Tak payah susah2 cari makan kat luar.


Swimming pool dia pun besar juga. Ada swimming pool khas untuk perempuan sahaja, pool  dia terlindung sikit di bahagian tepi tapi still orang lalu lalang boleh nampak. Pool kanak2 ada slide. Aku bawa Nuh sekali je pergi mandi pool tapi dia macam sejuk n takut so tak bagi mandi lama2.

Paling best sekali breakfast kat Dayang Bay ni. 3 hari makan breakfast, 3 hari makanan semua lain. Spaghetti bolognese paling sedap sekali. Boleh dikakan spaghetti bolognese yang paling sedap sekali aku pernah makan. Choice of food mungkin tak de lah banyak sangat tapi memuaskan.

Lokasi Dayang Bay Resort ini di Kuah. Dalam 15 minit untuk ke Haji Ismail Group, Idaman Suri dan jetty. Juga berdekatan dengan Dataran Lang.


Keseluruhannya saya bagi 4 bintang!


Google