Thursday, September 15, 2016

Second Pregnancy

Yuhuuu ye saya sudah mengandung kali kedua. Ya tidak sangka juga secepat ini sebab bajet lagi 3 tahun which is 2017 tapi rezeki awal setahun huhu. Pregnancy kali ni unexpected. Sebab memang tak plan. Perancang keluarga pun tak amik, just go natural tapi salah bajet huahua. Tapi takpe la..orang lain susah nak dapat rezeki, kita senang je , subur huhu..jadi kena lah terima dengan hati terbuka (walaupun mak ku sebenarnya bising juga).

Mula2 bila tahu pregnant macam sedih sikit sebab aku target nak breastfeed Nuh sampai 2 tahun, bila pregnant susu memang drop n lama2 macam da takde. Tapi dia still breastfeed for comfort je. Aku pun kadang2 rimas. Bagi seminit je pastu kata dah2. Dia pun tak marah sangat. Dan alhamdulillah Nuh da suka minum susu formula. Dia yang minta, mungkin tahu mak dia da takde susu.

Masa sebelum check pregnant, bila pump susu, dapat tak sampai 1 oz pun, dapat dasar botol je. Cam pelik kenapa teruk bebenor dropnya. Walaupun aku low production milk mom, tapi at least boleh dapat 1oz. Lepas check pregnancy test, baru la tau yang sudah concieve. Jadi kita berhuhuhuhuhu.
Pregnancy kali ni macam lagi teruk alahannya berbanding dengan Nuh. First trimester, takde selera makan yang teruk. Sampai berat pun turun 2kg dari 52kg ke 50kg. Plus im still breastfeeding Nuh. Lagi lah macam tak cukup zat kot. Sampai 2nd trimester pun still takde selera sangat especially lauk-pauk. Lauk yang rasa macam selera adalah ayam goreng ala KFC. Ayam panggang n segala jenis ayam lain macam tak suka juga. So makan nasi memang sikit. Tapi suka pada nasi lemak. Tapi 3rd trim tak berapa suka nasi lemak pulak. Suka roti canai pulak haha

2nd pregnancy ni mencabar juga sebab kena jaga anak pertama. So tak boleh rilek2 sangat. Nuh pulak setiap bulan sakit, memang mencabar la siap dia masuk hospital lagi kan sekali.

Cabaran ketiga, mungkin kerana kurang rehat, stress, anak dalam kandungan macam kecik sedikit. Check kat KK, baby macam kecik, kena refer kat Hospital Shah Alam. Pergi Hospital Shah Alam, alhamudillah doktor kata ok, takde masalah, bukan IUGR, baby growing positively walaupun maybe kecik sikit. Lega rasa. Kalau tidak memang susah hati tapi start tu, da makan betul2, kurma makan banyak2 , minum susu Anmum dengan harapan baby membesar dengan jayanya. Tak pasti sebab kurma ke apa, HB aku paling tinggi dalam sejarah 12 kot! Jadi makan lah kurma banyak2, insyallah HB boleh kembali normal.

Masa pregnant ni pun kerap sakit, bila Nuh demam selsema aku pun demam selsema. Paling tak boleh blah, tetiba dapat satu penyakit yang tak pernah kena pun sebelum ni, Sinusitis! Hidung tersumbat, kepala berat, sampai tak boleh buka jaws apatah lagi nak makan. Ada la kena dalam 3-4 kali sepanjang mengandung ni. Mula2 memang makan ubat selsema, lepas tu siap buat rawatan resdung lagi. La ni , amik vitamin C, alhamdulillah cepat sembuh.


Updated : da selmat melahirkan seorang baby lelaki pada 3 May 2016 :) 


Monday, January 04, 2016

IKEA Personal Shopper Malaysia

Zaman sekarang ni, macam2 idea kena cari untuk tambah pendapatan. Perbelanjaan makin meningkat tapi pendapatan tahap sama je pun tak boleh. So kena berusaha.


Hasil idea suami isteri, kami bersetuju menjadi Ikea Personal Shopper. Target orang Shah Alam dan juga pos barang Ikea kepada customer di seluruh Malaysia. Kalau orang Shah Alam yang nak beli barang Ikea tapi malas nak beratur panjang, penat nak pusing Ikea cari barang, boleh contact kami. Kami boleh tolong belikan barang Ikea dengan servis caj yang sangat berpatutan.

Kalau ke Ikea , nak kena cari barang, pusing2, bayar tol, bayar parking , beratur panjang, angkat barang berat dan macam2 lagi kan? Tapi sebagai Ikea personal Shopper , kami akan tolong belikan barang Ikea untuk anda.

Harga servis caj bergantung pada jenis item dan bilangan item. Makin berat item, makin tinggi servis caj. Kalau beli barang banyak, kita akan kita sekaligus servis caj juga. Jangan risau, harga servis caj kami amat berpatutan dan tak kan lebih dengan kos kalau anda ke Ikea sendiri :)


Kami akan ke Ikea Damansara sebab itu Ikea yang terdekat dengan kami. Cuma maaf kami tak dapat belikan barang di Ikea Cheras. Ya memang ada sesetengah item ada yang di Ikea Cheras, tiada di Ikea Damansara seperti Sofa HEMLINGBY.

Cara nak order barang Ikea dengan kami?
1) Whatsapp +60132465911
2) Bagi list barang yang hendak dibeli. Boleh browse barang Ikea di Website Ikea
3) Kami akan hantar list quotation yang mengandungi harga barang, servis caj dan postage jika ada
4) Jika bersetuju dengan harga quotation yang kami berikan, boleh membuat payment
5) Kami akan menghantar barang kepada anda apabila kami selesai membeli barang di Ikea

Antara barang yang hot di Ikea adalah Hyllis, Raskog Troli,Pruta, Cirkustalt

Boleh like juga Instagram Ikea Personal Shopper dan Facebook Ikea Personal Shopper untuk update dari kami.


Saturday, August 15, 2015

Setahun bersama Nuh Irsyad

Kepada anakanda ku Nuh Irsyad,

Macam sekejap je rasa my dear baby son sudah mencapai umur setahun. Rasa dia masih still baby lagi mungkin sebab dia tak pandai jalan lagi kot.

Membesarkan dia setahun ni ada susah, ada senang. Banyak mama belajar jadi seorang emak walaupun bukanlah emak yang perfect tapi sentiasa mahukan yang perfect untuk anakku. Dari lepas bersalinkan Nuh, mama memang nak buat blogpost ni khas untuk Nuh, untuk menceritakan pengalaman membesarkan anak sulung Mama ini.

Nuh boleh dikatakan easy baby semasa dalam pantang, Nuh selalunya tidur je waktu malam dalam pantang kecuali time nak menyusu je bangun. Mama tak kisah pun kalau Nuh nak bangun meyusu waktu malam sebab Nuh memang kena minum susu sekerap 2 jam sekali. Kalau tak bangun lagi mama risau sebab takut Nuh lapar atau susu mama pun da penuh. Takde meragam sangat, dan seingat mama hanya ada sekali je Nuh meragam n menangis2. Waktu lain, you are a good baby boy.

Nuh is a light sleeper baby. Memang senang terjaga dan tidurnya sekejap2 sahaja. Ni kadang2 buat mama stress. Dah besar nanti, hang banyak tidoq, siap la hang! Kalau tidur siang, bila kita letak kat tilam, mesti terjaga. Kalau nasib baik, dapat la tidur 15 minit kalau tiada gangguan bunyi yang boleh mengejutkan Nuh. Lagi2 kalau angku buka pintu gedegang, sabor je la Mama sebab Nuh mesti terjaga punya. Tapi bila da besar sikit, Nuh dah boleh tidur lama sikit kalau Nuh tidur dalam bilik. Dalam bilik kurang bunyi sikit. Nuh bangun tidur mesti menangis cari Mama, dah la tak buka mata lagi.

Nuh seorang baby yang agak lambat perkembangannya tapi mama tak risau sebab mama tahu insyallah Nuh akan ke tahap itu satu hari nanti. Kalau mama risau, mama doa je kat Allah. Alhamdulillah doa mama dikabulkan. Masa bulan Ramadhan, mama doa gigi Nuh cepat tumbuh sebab orang asyik tanya takde gigi lagi bila dah sebelas bulan ni. Tengok2 masa raya, gigi Nuh tumbuh 5 batang. Wow! Yang comelnya, tumbuh gigi taring dulu. Nuh boleh mengesot masa umur 8 bulan, merangkak, tepuk tangan masa lagi seminggu nak setahun. Belum boleh berjalan, suap makan sendiri masa umur setahun, mama tak risau sebab mama pun boleh berjalan masa umur mama 1 tahun 3 bulan.

Nuh dah kenal orang, dah tahu siapa mama, siapa ayah. Kalau malam2, ayah takde, tak tidur sebelah dia atas katil, mesti dia cari ayah. Kalau ayah takde, dia cari ayah dalam bilik. Nuh paling suka uci. Kalau Uci turun bawah, mesti dia kejar uci dan minta Uci dukung dia. Dah kenal Angku, Uncle Jim, Ummi Na, Ummi Nani, Ummi Aisyah.

Alhamdulillah sehingga umur Nuh setahun, mama still dapat breastfeedkan Nuh tanpa campur apa2 susu formula. Tapi tak sure masa lahir tu Nuh da minum susu formula ke tak. Masa mama sedar dari operation lepas Nuh lahir, terus mama minta Nuh dari nurse sebab mama nak susukan Nuh. Nuh pandai latch minum susu. Dan perjalanan penyusan Nuh bagi mama juga mudah sekali. Masa Nuh takde gigi lagi, Nuh pernah menggigit  masa menyusu, mama picit je hidung dia. Lepas tu Nuh tak buat lagi . Tapi bila ada gigi, nasib tak gigi da.



Menjelang Nuh umur 1 tahun ini, Nuh baru mencapai berat 7.5kg, kurang dari berat yang diharapkan. Part ni mama memang risau. Nuh kuat makan juga, suka makan, cuma berat je susah nak naik. Uci selalu bebel kat mama suruh bagi susu formula. Maybe lepas setahun ni, mama akan try bagi Nuh susu formula walaupun Nuh tak suka minum botol susu.

Favorite show Nuh adalah lagu2 Didi & Friends and Super Simple Song
Makanan kegemaran : Nasi putih, kurma, kismis.

Happy birthday my dear baby! Mama n ayah loves u to the moon at back. Terima kasih sebab hadir dalam hidup mama n ayah , berpeluang kepada kami untuk merasai menjadi ibu bapa. Bukan mudah rupanya menjadi ibu bapa ini. Amanah dari Allah yg mama akan cuba sebaik boleh untuk didik menjadi muslim yg cemerlang. Senyuman dan tawamu menceriakan hidup mama di kala mama bersedih, mencairkan hati mama bila mama rasa nak marah.

Takde kisah perkembangan Nuh dalam blog mama tapi setiap bulan mama ada hantar email kat Nuh :)





Tuesday, June 30, 2015

Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi

Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi

Semasa di Langkawi, kami bermalam di Dayang Bay Services Apartment & Resort Langkawi yang terletak di pekan Kuah. Ketika itu ada promo bilik. Aku amik bilik Deluxe Seaview with breakfast, harga dalam RM600++ untuk 4 hari 3 malam dan family aku amik bilik Room & Breakfast - 2 Bedrooms Suite. Makcik aku pulak amik yang Seaview juga. At first aku tak nak amik yang sea view sebab mesti mahal kan. Tapi time tu ada promo pulak n macam murah, jadi book bilik yang sea view. Memang berbaloi baloi tengok pemandangan yang cantik hari2. Bilik aku sea view dan menghadap swimming pool juga. Bilik family aku menghadap hutan :p

Bilik dia boleh tahan besar. Katil kami dapat dua single so kena gabungkan. Overall bilik dia best, ada balkoni, ada peti ais boleh simpan ice pack macam aku yang bawa EBM ni dan boleh simpan susu juga. Cuma yang kureng adalah bilik air dia tak macam hotel. Takde bath tub, macam toilet kat rumah je..Cuma macam besar sikit je.




Kalau bilik macam aku untuk family kecik je la. Kalau macam pergi family besar , bilik dia siap ada grill, kira macam rumah la. Dalam 1 rumah ada yang 1 bilik dan ada sofá bed dekat luar, 1 lg bilik private. Entah macamana nak terangkan pun tak tahu la. Haha Ampun!

Tapi yang family suite tu balkoni dia besar dan best. Makcik aku siap masak2 lagi kat situ. Tapi just panaskan makanan yang dia da siap masak awal2 lagi kat KL la. Seronok woo makan2 sambil tengok pemandangan indah. Sedap pulak makcik aku masak. Tak payah susah2 cari makan kat luar.


Swimming pool dia pun besar juga. Ada swimming pool khas untuk perempuan sahaja, pool  dia terlindung sikit di bahagian tepi tapi still orang lalu lalang boleh nampak. Pool kanak2 ada slide. Aku bawa Nuh sekali je pergi mandi pool tapi dia macam sejuk n takut so tak bagi mandi lama2.

Paling best sekali breakfast kat Dayang Bay ni. 3 hari makan breakfast, 3 hari makanan semua lain. Spaghetti bolognese paling sedap sekali. Boleh dikakan spaghetti bolognese yang paling sedap sekali aku pernah makan. Choice of food mungkin tak de lah banyak sangat tapi memuaskan.

Lokasi Dayang Bay Resort ini di Kuah. Dalam 15 minit untuk ke Haji Ismail Group, Idaman Suri dan jetty. Juga berdekatan dengan Dataran Lang.


Keseluruhannya saya bagi 4 bintang!


Tuesday, March 10, 2015

Bercuti di Langkawi

Bercuti di Langkawi

Percutian kami sekeluarga besar ke Langkawi memang seronok. Mula2 plan nak pergi Langkawi hanyalah saya, suami dan anak tapi tiba2 makcik saya ajak pergi bercuti dan ketika itu ada promo Air Asia. Jadi kami pun telah tempah tiket beramai2. Tiket takde lah murah sangat dalam RM100++ seorang.



Kami menginap di Dayang Bay Resort Langkawi yang terletak di Pekan Kuah.  Kalau nak pergi shopping dekat Haji Ismail Group dan sewaktu dengannya memang dekatlah dalam 10-15minit perjalanan naik kereta. Yang seronok pasal bercuti bersama keluarga ni ialah makcik aku tolong masakkan semua makanan semasa kami di Langkawi ni. Tak payah susah2 nak cari makan. Terima kasih Mak Noi. Cuma tak dapat la nak bagi review makan di Langkawi ni.



Semua urusan percutian Alhamdulillah berjalan lancar cuma kereta sewa je kitorang cuak nak settle last minit. Tapi nasib baik dapat juga kereta myvi kuning yang dalam berkeadaan baik. 4 hari 3 malam sewa RM 210.

Kami berada di Langkawi selama 4 hari 3 malam. Antara aktikviti kami di Langakwi adalah naik cable car, 3D Art Museum, shopping di Beras Terbakar, Haji Ismail Group dan Idaman Suri, Island Hoping, bergambar di Dataran Lang  dan melawat maahad tahfiz.

Iteniary untuk 4 Hari 3 malam di Langkawi

Hari pertama
-          Sampai di Langkawi hampir petang
-          Check in di Dayang Bay Resort
-          Bersantai di swimming pool
-          Berehat2 di waktu malam

Hari Kedua
-          Menaiki Cable Car
-          Art in Paradise Langkawi @ 3D Art Museum
-          Melawat Maahad Tahfiz Annabawi Lilbanat Langkawi
-          Shopping di Wisma Haji Ismail Group

Hari Ketiga
-          Island Hoping = Tasik Dayang Bunting,  Pulau Beras Basah, Eagle feeding
-          Shopping di Beras Terbakar
-          Berjalan2 di Pantai Chenang
-          Makan Laksa Power di Pantai Chenang
-          Shopping di Idaman Suri
-          Bergambar di Dataran Lang

Hari Keempat

-          Pulang semula ke KL


Tunggu di next entry saya cerita lebih detail bercuti di Langkawi 


Tuesday, March 03, 2015

Pisang cheese Shah Alam

Pisang cheese Shah Alam

Fenomena pisang cheese  ni memang melelehkan air liur. Lagi2 orang yang suka makan pisang dan cheese macam aku.

So far aku dah try 2 pisang cheese. Satu @thepisangcheese dan Pisang Cheese Jakarta. Dua2 pun sedap . Jap pikir, mungkin pisang cheese jakarta lagi sedap sikit. Rasa pisang cheese yang sedap sebenarnya terletak ada tepung goreng pisang yang digunakan.

Pisang cheese ni rupanya digoreng macam pisang goreng biasa dulu kemudian ditabur dengan cheese dan apa2 perisa tambahan. Tapi cheese nya tak sebanyak mana yang disangka pun.



Kedai Thepisangcheese ni terletak di Restoran Jamal Kelana Jaya tapi masa aku order dia ada buat delivery kat Shah Alam, cepat2 la aku order. Minimum delivery ke Shah Alam adalah 6 kotak kecik atau 1 big box dan 2 kotak kecik dan RM10 delivery charges. Aku order 6 kotak kecik, semua perisa aku order. Petang tu kira hi tea pepisang la. Paling sedap bagi aku perisa salted caramel , white choc dan cinnamon sugar. Harga pun berpatutan bagi aku.



Pisang Cheese Jakarta pula ada banyak cawangan kat Shah Alam. Aku pergi kat cawangan Seksyen 7 di Restoran Lawangsari. Aku beli perisa Oreo. Memang sedap. Tak tahan betul nak habiskan sorang. Berebut dengan suami masa dalam kereta. Harga pisang cheese Jakarta ni mahal sikit iaitu RM8.

Kalau nak try boleh la pergi ke restoran2 yang jual pisang cheese ni atau boleh call untuk delivery juga!




Friday, February 27, 2015

Tips Mudah Bersalin

Tips Mudah Bersalintips bersalin cepattips bersalin awaltips bersalin secara normaltips bersalin cepat dan lancar

Walaupun aku bersalin secara czer, tapi aku banyak buat research untuk bersalin lepas bersalin LOL. Lagipun proses bersalin aku disabotaj. Hmm malas nak ceghita, Patutnya carilah ilmu sebelum bersalin. Aku ingat aku da macam banyak dan faham cara nak bersalin tapi usaha dan ilmu aku tak cukup lagi rupanya. Nasihat aku, pergilah kelas bersalin gentle birthing or AMANI. Sesungguhnya kelas2 itu amat membantu proses kelahiran nanti. Insyallah.

1.       Aktifkan dirimu
Orang yang aktif masa mengandung dan hampir bersalin memang mudah bersalin. Selalunya orang akan nasihat, nak dekat bersalin nanti banyakkan rehat, lagipun memang tak larat pon di akhir mengandung tapi patutnya kena lagi aktifkan diri seperti buat kerja rumah, basuh toilet, kemas rumah. Macam basuh toilet boleh mencangkung sebab mencangkung sebenarnya untuk memudahkan bersalin. Kalau nak exercise, boleh squat dan berjalan banyak.

2.       VCO
Boleh makan VCO sebab ia melembutkan serviks kita. Ramai yang makan VCO dan kata mudahnya baby meluncur keluar. Masa mengandung dulu pon aku makan VCO Tanamera dan masa nak bersalin tu, doktor check dan katanya serviks dah lembut. Rasa VCO Tanamera ni macam gula2 kelapa. Kalau suka gula2 kelapa, memang sedap la makan. Kalau tak lalu boleh ambil yang kapsul punya kot.

3.       Kurma
Kurma juga amat bagus semasa proses melahirkan anak seperti dalam surah Maryam ayat 25.
“Dan goyangkanlah pangkal pohon kurma itu kearahmu, niscaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu, maka makan, minum dan bersenang hatilah kamu. Jika kamu melihat seorang manusia, maka katakanlah, ‘Sesungguhnya aku telah bernadzar berpuasa untuk Rabb Yang Maha Pemurah, maka aku tidak akan berbicara dengan seorang manusia pun pada hari ini” (Maryam : 25-26)
Kurma memberi tenaga untuk bersalin selain dapat merangsang hormon oxcytocyn untuk mudahkan bersalin.

4.       Exercise
Exercise yang bagus untuk ibu mengandung adalah squat dan berjalan dengan perlahan. Kalau hari2 dapat keliling tasik ke taman ke itu sudah cukup bagus sebenarnya

5.       Posisi semasa bersalin

Posisi semasa bersalin adalah sangat penting untuk memudahkan proses. Kebanyakan ibu2 terbaring je masa sakit contraction dan itu sebenarnya melambatkan lagi proses bersalin. Bayangkan kita mahu buang air besar secara baring, mesti tak selesa kan?  Hatta kalau nak kentut pun secara baring macam tak lancar je, kena mengiringkan sedikit badan baru selesa sikit nak kentut. Macam tu juga bersalin. Bila terbaring je, itu tak menurunkan bayi dengan mudah kerana graviti tak menarik baby turun dan keluar dengan mudah. So bila kat hospital nak bersalin nanti, kalau boleh minta la supaya dapat bergerak dan bertukar posisi tidak baring semata2

6.       Doa
Dan yang penting sekali adalah doa. Antara doa yang baik semasa nak bersalin adalah doa nabi yunus. Minta maaf juga kepada suami, ibu dan ibu mertua anda , minta mereka doakan supaya dipermudahkan proses bersalin.

Semoga dengan  tips menghadapi saat bersalin anda dipermudahkan bersalin dan dapat menikmati saat2 indah bergelar seorang ibu kelak. Insyallah amin.....




Google