Thursday, June 02, 2011

UniSZA : Universiti Sultan Zainal Abidin : Beruntung jadi Pelajar UniSZA

Menjadi pelajar UniSZA adalah paling beruntung sekali antara semua IPTA kat Malaysia. Sebab:

# kelas dengan bilik kuliah di UniSZA sangat dekat, kelas pukul 9am, pukul 855am masih sempat gerak dari bilik. Sangat beruntung tak yah bangun awal pagi2 kena naik bas untuk ke kuliah. Only applicable untuk mereka yang duduk asrama dalam kampus. Sekarang ramai dah kena menyewa di luar T_T

Asrama Baru UniSZA dari luar

#bilik asrama di UniSZA , sebilik dua orang. Asrama baru, macam apartment, serumah : 10 orang, 5 bilik. Tapi in future tak tahu la kalau bertambah jumlah orang dalam satu bilik hehe

Asrama Lama UniSZA. Lagi gambar asrama lama, klik sini


# sebab best duduk asrama lama : ada balkoni sendiri, boleh sidai baju dan tempat bergayut yang private :p, katil best, tempat cuci baju yang senang dan luas. Tak best duduk asrama lama : bilk kecik sikit, tak selesa nak buat discussion ramai2, meja study kecik

Asrama Baru UniSZA

# sebab best duduk asrama baru : bilik besar, best buat discussion ramai2,  atau boleh lepak ruang tamu, bilik air dalam rumah, meja study besar. Tak best duduk asrama baru : tempat sidai baju tak kena matahari sangat, kena cuci toilet sendiri :p, bilik kuliah jauh

# ada mesin basuh baju di setiap blok asrama. Tapi kena bayar RM 2, syiling kena kumpul banyak2 setiap minggu. Tapi kalau dah nak cuti semester, maka kena berebut2 la orang beratur nak basuh baju

#kat asrama baru ada water cooler setiap blok. Asrama lama, kena keluar sikit dari blok tapi ada air yang ditapis seperti Dr Sukida

# fasiliti sukan : gelanggang futsal, gelanggang bola jaring, gelanggang basketball, gym, gelanggang badminton, gelanggang skuasy, padang bola

Pintu masuk utama UniSZA

# boleh jogging keliling UniSZA setiap pagi dan petang

# cafe ada dalam 10 buah café ,makanan style Terengganu. makanan femes : waffle, ikan celup tepung, ayam goreng DFC

#mesin ATM available in campus : Bank Islam. Kat HEPA : Bank Islam, CIMB, BSN. HEPA : 10 minutes walking distance from hostel

# bus UniSZA paling cantik dan selesa berbanding semua U kat Malaysia :p

#nak gi Bandar ? boleh naik van kuning yang tunggu depan Gym (RM2++) atau call kereta sewa luar,kat dalam dan luar kampus (RM5++ sejam)

Library UniSZA

# ukhwah kat UniSZA sangat kuat dan sangat best. So enjoy berkawan, pilih kawan yang baik, dapat la kita jadi baik J

# bulan puasa ada bazaar, yang menjualnya student2 dan juga orang luar. Cerita masa bulan puasa di UniSZA di sini , sini, dan di sini

tasik larangan :p

# boleh pergi terawih kat masjid UniSZA atau surau2 berhampiran hostel. Kalau pegi masjid, ada bas yang akan bawa

# boleh join macam2 kelab dan aktiviti di UniSZA. Kalau betul nak aktif, tak susah untuk menjawat jawatan yang tinggi di UniSZA. Kelab2 yang aktif, Kelab Keusahawanan UniSZA, Kelab Orator, GPMS, SUKSIS, Askar Wataniah dan macam2 lagi. Cerita lanjut pasal aktiviti2 di UniSZA

# MMS or minggu orientasi akan dapat baju free yang cantik. Yehh! Baju batik UniSZA dan t-shirt untuk sukan yang ekslusif. U lain ada bagi tak? Cerita lain pasal MMS UniSZA

#Universiti yang paling unik sekali sebab pelajar dia pelbagai. Ada yang sejuk mata memandang sebab menutup aurat dengan sempurna dan ada juga yang sebaliknya. Jubah, pakai kopiah, tudung labuh adalam pemandangan unik pelajar UniSZA dan tak semestinya yang memakai sedemikan hanya pelajar Fakulti Kontemporari Islam sahaja  ^_^

UniSZA bukanlah universiti yang perfect, cukup segala apa yang kita mahu. Masih banyak kekurangan dan masalah di UniSZA. Masalah air, wifi, asrama..Tapi tak best la hidup kan kalau semuanya manis belaka, tak cukup lah rencah kehidupan itu jika tiada yang pahit untuk melengkapkan yang manis, kerana yang pahit itulah pengalaman dan pengajaran dalam kehidupan kita, untuk mematangkan kita menjadi mahasiswa yang unggul. Kalau kita manusia yang pandai bersyukur, kita akan rasa bertuahnya belajar di UniSZA berbanding tempat lain sebab bila saya melawat U lain, saya rasa "ya Allah bersyukurnya aku belajar kat UniSZA". =)


107 comments:

Faris Adli said...

beruntung? memang beruntung..tapi kebanyakan ipta ada lebih banyak kelebihan berbanding dengan unisza. uthm ada bank, pejabat post, mesin atm pun banyak..disekeling universiti..apartment?kat uthm pun ada...kat uthm ada banyak makmal komputer yang susah nak penuh..baju free? uthm ada bagi..kualiti lebih baik dari udm..kelab? kat urthm ada..biro kat asrama pun ada..

uthm merupakan juga universiti baru..

Faris Adli said...

tujuan aku bgtahu bukan nak merendahkan unisza tapi nak bgtahu unisza banyak ketinggalan berbanding ipta lain

haziQah said...

haha cuba fikir yg postif..aku da g bnyk U tp stiap kali aku g U lain, aku akan rsa tetap beruntung dpt blaja kt unisza :)

Fahmi Raazali said...

erm...tak dinafikan kat UniSZA ni agak ketinggalan dari U lain... banyak benda yang kurang... but still acceptable la...

kat UTHM mmg byk kemudahan... masa ambik diploma kat sana dulu... tak guna mana pun semua kemudahan tu...

makmal komputer mmg byk... tenet pun OK la... stabil la kot... tak ingat dah...

tp belajar kat UniSZA ni suasana belajar kat sini unik sikit... lain dari yg lain...

kat sini pemandangan yg menjolok mata tu kurang... tp ada jugak la...

kalau nak komen... banyak jugak la kekurangan yang boleh diperkatakan... tu yang tau... kekurangan yang tak tau lagi... pun byk gak...

tapi umumnya... aku bersyukur belajar kat UniSZA nie... sebab masa aku kat sini aku boleh ubah dan majukan diri aku lebih lagi... hehe...

Mad Rojo Los Blancos said...

Faris Adli: UTHM berasal daripada? KUITHO, kan? bukankah ia sebuah Kolej Universiti bertaraf IPTA lama sebelum KUSZA (sebuah kolej agama di bawah kendalian kerajaan negeri) dinaiktaraf menjadi UDM pada 2005...Jadi dimanakah modal anda berkata UTHM adalah sebuah universiti baru? Saya sarankan anda kaji dulu ek?

Saya rasa beruntung jadi student UniSZA sebab walaupun dalam keadaan serba kekurangan seperti yang kamu katakan, itu mendidik kami supaya lebih independent, jalan kaki sendiri pergi HEPA atau naik van kuning/Cas Ligas pergi town yang agak jauh...

Lagipun student UniSZA diberi segala peluang dan ruang untuk mewakili UniSZA dalam apa jenis kegiatan sekalipun kerana bilangan kami yang agak kecil berbanding Universiti lain. Walaupun ruang dan peluang untuk mewakili universiti diberikan kepada sesiapa walaupun tiada kepakaran atau kepandaian (jarang ada pemilihan yang stress), kami tetap fight secara adil dengan U lain...

iniAKU said...

Faris Adli : bai, agak2 la. org nak letak sume facilities tu tgk kuantiti person, location jugak. kalau la unisza tu bapak besar, nohal la nak letak pjbat pos bagai.kang letak pjbat pos, naik jem jalan unisza tu sume org luar dtg serbu.kang ngadu plak, susah nak jalan, crowded. ehe. lagi satu, tgok bajet. kalau ko sanggup kasi peruntukan, hulur.kalao x nak, senyap sudey.guna je ape org bagi.

ok bai? jgn nak compare lebih2.

emosi plak aku ni.kahkah

adika seboru said...

salam..

tmpang mencelah...saya rasa trtrik dgn post ni..dan rasa trtrik juga utk komen...

sy sbgai bekas unisza yg dhlunya udm...mmg sgt2 bertuah prnh bljr dibumi udm..rngkas crta dcni..skrg sy d ipta lain...mmg sgt2 berbeza...dulu kwn2 ckp..'ko dh dok udm ko jgn pndah u lain..klo x ko nyesal'..ya..mmg prtma klinya sy rsa down sbb bila brada di univrct yg lebih bsr dan luas...sy btul2 rsa trcbr...dan mngkin ini yg sntiasa dkluh kwn2..bg mereka...udm lg best...sbb dekat....sbnrnya...bg sy..bila brda di ipta yg lebih besar...ianya lebih mngjr sy erti kesabaran dan kekuatan..

mmg sgt2 letih bila pg2 kena naik bas...blik lwt2 ptg...tp itlah cbrn sbnr yg perlu mahasiswa tmpuhi..dan cbrn ini yg mnjdkn kita lbh mtg dan otomatik lebih brsedia utk mnghdpi cbrn2 strusnya...ketika itu bru sy sdr rpnya di udm dhlu khdpn sy dn kw2 yg lain sgt2 mnja..mnja mcmna?

1) kolej dgn kuliah dekat..boleh bgn lewat
2) cafe byk..x perlu rsau tntg mknan..
3) bila time xm lect 'kbnykan' mst akan bgthu apa jnis soalan yg bakal kuar xm nti..tp x smua lect la yg wat..tp stkat sy bljr...mmg silibus2 lect bgthu..so stdy yg 2 ja...
3)nota2 kuliah lect bg..ada yg suh cri snri pon klo yg pgkt prof2...yg fesyen g klas x bwak buku..itu mmg da lecture je ape yg da thu...ini yg bgus sbnrnya...at least kita akn ada daya usaha utk cri nota yg slbhnya...
4) bas yg cntik sbb msih bru
5) time weekend memg hnya xtif pon ko-ko sja...program?jrg sgt2 la..klo ada pon ushwn,krim,suksis,rkn muda..lain2??so abehkn byk msa kt bilik...

emm..semua ini pd mentaliti kita...klu bkn kita yg x tlg dri kita utk mghbh cara hdp yg boleh dktakan slesa berbding u lain...pk semula....pk apa?pk utk masa hdpn yg lebih mncbr...pk bila kita akn brhdpn dgn situasi bila kita dh brkrjaya...kdg2 bnda ini akn dbwa shgga kita krja nti...bkn krna apa...krna kita sntiasa disuap...dn bila ada saja dugaan atau cabaran...kita sudh mula mngluh...

salah sorg org kuat udm snri pnh brkta..pljr udm trllu mnja..ingtlah...cabaran dan dugaan yg mencbr itulah yg mnguatkan diri kita dan mnjdikan kita lebih matang dlm bertindk..

sy percya rkn2 dluar sna yg pnh berglr pljr udm akn mersa bg2 bila mrka sdh brda d u lain...tp sy x slhkan sertus pertus pd pljr..sbb kita hnya pljr..kdg2 apa yg kita ingin smpaikan...dan buat...ada saja hlngn dr hepa...sedih kan...x pe...moga satu hri nti unisza akan brdri gah bersma2 ipta2 yg lain...apapun...sy brsyukur pnh beljr di udm sbb udm yg mngnal dan mngjr sy erti kehdpn...:)

haziQah said...

fahmi raazali : hehe kalu nk ckp kkurangan mmg bnyk, y dun we appreciate klbihan yg ada..kalu kte syg ssorg tu, kta syg klbihan dia tp kkurgn dia kte cuba terima n cuba tlg baiki :)

Mad Rojo Los Blancos : yep dat one i suka pasal unisza..sume org dpt peluang utk aktif dlm bidang ksukaan msing2

izah : nmpk sgt izah mmg syg gle unisza hehe

adika seboru : yep student unisza sbnrnye tlalu mnja n kdg2 x thu bsyukur huhu

'Aizat Annur said...

As-salam...tuan punya blog saya mahu tumpang merepek sebab lama tak merepek di sini...al-kisah jauhari akan mengenal manikam! so sesiapa yang pernah belajar di udm@unisza sendiri akan merasai nikmatnya...fikir2kan ^_^

hidup tanpa kekurangan dan kelompongan di syurga menanti...oleh itu, pelajari, hadapi dan realiti kehidupan di dunia ini kerana kita semua adalah pelakon yang akan diadili di akhirat nanti :)

Anonymous said...

lorhhh, kalo ye pun bangga ngan UDM, xpayahla nak compare2 ngan U lain...habaq mai UDM best dah la, xpayahla nak jugak best lagi dari U lain....setiap U ada kelebihan&kekurangannya. so, nape nak jugak COMPARE? hadoi...(pe punye entry lah!)

aunieZ said...

adeh...ada ke compare ngn u lain? ce bg ayat mne...ce bca ayat akhir skali..sy kta unisza x perfect mne kn...
entri ni hnya la btujuan mmpromosikan unisza..bkn mngtuk u lain ^_^

Anonymous said...

Emmm well we will see how their grads perform in the job market

aunieZ said...

alhamdulillah most of our sniors dpt job..n our batch too even stil in internship but get offer from many companies :)

Anonymous said...

thank you for the information,is really useful, I am going to join UNISZA too. hope will be taken in. good day~^^

yoker(from korea)

me_nazri said...

bagi diri aku, unisza memang banyak kekurangan... MPP dah letih kot memperjuang kan kekurangan ini tapi, sampai bila nak maju kalau asyik merungut pasal kekurangan kan...

aku bersyukur belajar di unisza infact aku berada dalam batch semasa nama nya still UDM...

memang btol.. belajar di unisza sangat berbeza dari u lain... banyak kegembiraan yang boleh diceritakan berbang ding duka.. itu yang utama.. :)

tumpang lalau tuan tanah.. like your post...

Anonymous said...

huhu...nk komen gak, leh?sy syukur sgt2 dpt belajar kt unisza...bkn sbb facilities atau mende2 len, tp persekitarannye yg islamic...sy banyak kwn2 yg baik, yg selalu menasihati sy wat sesuatu berlandaskan hukum2 islam...lau dulu, sy pndg remeh soal2 aurat ni,kini, alhamdulillah, sy akan pastikan setiap kali bertemu lelaki yg bukan mahram sy, sy akn menutup aurat sehabis baik...syg unisza sgt2... (^_^)

Anonymous said...

:) semua u ade kelebihan n kekurangan die... xpayah lah nk memlekehkan u org lain... niat kita masuk u nie untuk blaja kan ...menuntut ilmu Allah... kemudahan yang ada as a benefit to us utk dgunakn... x semestinya faci yg kurg lgkap n x brapa nk perfect we wont able to be a successful kan.... WaAllahualam....kalau nak dibandingkan dengan USIM...i think unisza is better than... tp usim ade kelebihan lain yg unisza xade.. UTHM byk makmal sbb mereka byk subject kearah kpd teknikal mcm UTeM... there are lots of pro and contra... peace! :)semua org sygkan u mereka kan... me too i luv my u...
*doesn't mean to blame each other but juz only my opinion*

Anonymous said...

above anonymous sender... nk sambung sket jew. boleh kan tuan tanah...:)
actually sy bkn dri unisza n x pernah pown jejak kaki kat unisza..sebenrnye pelajar unisza mmg sgt2 beruntung..heee u mereka dekat ngn kolej kediaman... a bit jelez with all of u...kalau nk dibanding ngn u lain...heeee..... dats all..hehehe..tq yewh..

Anonymous said...

salam akak, thanks for the info. sdikit sbyk dpt mmbntu sy. tp sy nk tnye, kalo student degree part 1 dapat bilik ke apartment?

aunieZ said...

msti kna syg kn u sndiri :)

dgree part 1 or mana2 studnt bru, asrma dorg ditentukan oleh pihak asrma..x dpt nk pilih2...

Anonymous said...

owh camtu..means that roommates pun dah ditetapkan?

aunieZ said...

aah da ditetapkan juga

Anonymous said...

thanx psal info unisza nih.. (^^)
nk tnye, kalo pakaian ke kuliah/ kelas mcm mne?? pakai baju kurung saje atau kemeja@blaus@seluar slack pun boleh?? utk perempuan muslim la..

aunieZ said...

boleh pkai rsa nye skrg ni..kalu kos slain dr pngajian islam da dibenarkan rsa nye..tp tengok lecturer jgk..sbb kdg2 sstgh lecturer kurg berkenan jika stdnt pkai bju slain bju kurung..tp kalu bleh nk pkai kmeja or blaus hrap2 biarlah yang labuh menutup punggung. :)

Jue Lemon said...

wah2 seronk nyer stsudent unisza kan..heeee...kat ukm..br renovate sume kire br lah jugak..hee...mase first year jer kne dok bilik share...the rest dapat dok bilik sorg...tp xda balkoni..heee...bkn nk bgga or pape lah..just sharing jer... ^,^

NFAF said...

alhamdulillah. jmp jugak entry tbaik camni pasal unisza. at least dpt mbntu promote u kite..sy msuk bljr sini sbgai student udm, dan insyaAllah akan grad thn dpan sbgai student UniSZA. serius sy rse sgt3 btuah jadi plajar unisza..sy plajar kampus kota..bnda yg btl2 sy syg kt unisza ni,

-bas unisza yg mmg sgt cntik compare u lain..kalau ade event pape mesti bas unisza plg mnyerlah..kaler merah tu :D

-masjid unisza yg kasi peluang kt org luar beribadat skali..sgt cntik..chaya ungu mlm2..

-asrama baru yg mmg lyak dpggl apartment..stakat yg sy tahu skrg ni hanaya unisza yg ada apartment..kalo u lain ade pun, dorang still xde prabot such as meja makan,kerusi,3 toilet dan 3 blik mndi setiap rumah,balkoni, pantry.

-Hospital UniSZA yg bkal dbina thn dpn. tak silap hospital ni adlh hsptal PAKAR ISLAM yg mmg staraf dgn HUSM,HUKM.pljr kmpus kota sndiri sgt bngga..at least xyah prktikal kt hospital org dah..


kat kampus kota sndri pun byk bnda yg bleh kite bngga..unisza dah staraf dgn usm sbb kite dah ada kos MBBS (medical surgery). kos sy sndiri,teknologi makmal prubatan pun dah makin dpt sambutan..

SO KPD SESAPE YG NAK KUTUK2 UNISZA KAT SINI BLEH BLAH OKEY. :D

aunieZ said...

ahha thnks cos tmbah information psl unisza kat blog ni..yep for sure sume plajar unisza tetap akan syg dan mnghargai unisza ble kluar nt..

sory la sbb kurg taw psl kampus kota..so x leh nk cte kat ni :)

Bahra Az-Ziqriyat said...

Nak kongsi boleh tak.. Saya dan kawan-kawan nak masuk UniSZA tak lama lagi.. dan sgt tertrik lpas baca semua.. :D Terima kasih..

Anonymous said...

salam
akak2 n abng suma..sya na tnyr sal unisza ny cket..abng2 n akak2 taw pape ta sal pedagangan antarabngsa?sya dpat kos 2 kat unisza..kos tu bley dapat job yg baek ta?

aunieZ said...

Bahra Az-Ziqriyat - silakan share..slmat blaja di unisza :)

Anonymous wslm..kos intrade ni ok.."ok both inside n outside country.. Intrade covers almost all aspect of business, mrket, finnce, insurnce, accounts.. Really general." -kata2 dr seorang student intrade yg sekarang presiden mpp unisza :)

Anonymous said...

assalamualaikum.. akak saya nk tanya.. saya ada dgar di unisza hanya pelajar tahun pertama saja yg dpt dok asrama?? betul ke?? dn pelajar2 second, third year kena sewa rumah?? mohon jawab ye.. tq ^_^

aunieZ Haziqah Auni said...

wsalam...ye pelajar tahun pertama akan diberi keutamaan tinggal di asrama, tapi pelajar tahun seterusnya masih boleh dapat tinggal di asrama jika mereka aktif bepersatuan di universiti

danielshah said...

assalamualaikum akk..akk, sye nk tnye sikit..medic kat sini ok x?? sye ni dpt medic kat uni ni..mklumler, medic kan kos bru lg..huhu

Anonymous said...

hurm!lpas bca entry nieyh,rse bersyukur sngt2...hehehe..affa mmng dri kcil blajar dlm suasana islamic,,and affa harap bila msok u pun cmtu gak..alih2 dpt unisza,,rsa syukur sngt2..hehehehe...tuhan masih sygkan affa,,sbab tu tuhan tmpatkan affa kat unisza.. :P

Anonymous said...

saya bekas pelajar kusza yang kini unisza.. bagi saya belajarlah kat universiti baru ke lama, canggih tak canggih, yang penting bila keluar kita senang dapat kerja berdasarkan kelulusan kita. Kusza dulu mmg sepatutnya sudah lama dinaik taraf jadi universiti. tetapi disebabkan masalah 'politik', usaha menaiktaraf tertangguh disebabkan kusza di bawah kuasa kerajaan negeri.bermacam-macam pandangan dilontarkan sehingga ada yang cop kusza bukan ipta. walhal kusza amat mementingkan kualiti pelajarnya berbanding kuantiti. ada rakan saya mendapat keputusan SPM pangkat 1(AGG 11), tapi kerana B.I gagal, maka dia tidak diterima masuk kusza.selepas itu rakan saya tersebut diterima masuk UM.kita dapat lihat skrg kusza akhirnya menjadi sebuah universiti awam. fahamlah sekarang mengapa dulu kerajaan enggan menaiktaraf kusza baik dari segi taraf mahupun fasiliti.

Qa said...

Wahaahaa rindu sgt kt unisza..rindu kngn dlu.. btw tahniah dpt msuk unisza..blja rajin2.. actually semua u sama je..yg pntg blja..brsyukur dpt msuk u.. sy ex studen unisza..n now smbung degree d upm..adik blja rjin2 k..senang je nk score..hehe.. komen yg kt ats2 ni..jgn la prejudis sgt trhadap unisza n jgn nk bgga sgt dgn u lain..actually semua u sme..yg pntg ilmu. :)

Qa said...

Btw ckp pasal sewa rumah..ye klo tak aktf mmg kne duk luo..mcm sy dlu kne duk luo sbb ta anta merit..hehee..nasib dpt uma dpn unisza. So dekt..xd mslh..

Qa said...

Wahaahaa rindu sgt kt unisza..rindu kngn dlu.. btw tahniah dpt msuk unisza..blja rajin2.. actually semua u sama je..yg pntg blja..brsyukur dpt msuk u.. sy ex studen unisza..n now smbung degree d upm..adik blja rjin2 k..senang je nk score..hehe.. komen yg kt ats2 ni..jgn la prejudis sgt trhadap unisza n jgn nk bgga sgt dgn u lain..actually semua u sme..yg pntg ilmu. :)

Anonymous said...

salam akak .saya mcm berminat nak apply unisza utk smbng degree .thanqz for sharing .:)

qastury said...

assalam..sy nk tnye mcm mne pnginapan utk syudent dgree?adekah semester pertama je yg dpt hostel?

aunieZ Haziqah Auni said...

Qastury : tahun pertama layak dapat hostel..tahun berikutnya berdasarkan kekosongan dan merit

Anonymous said...

Kak iqa, law tak silap "merit" tak dikira da untuk penginapan asrama sekarang... Merit lebih kpd persediaan kerja masa depan je... Sbb sem lalu ramai komplen merit tinggi tapi tak dapat asrama... =)

aunieZ Haziqah Auni said...

ok thanks for the info :)

Silent said...

salam. awak unisza kampus kotakan? tau x cane nk cari rumah sewa yang tak mahal sangat dekat sekitar sane? tq :)

Matji zizi said...

ermm.. i'm not stud. in unisza n also their ex.stud. . but da really i hve choosed unisza as my 1st selection after spm. i hope boleh msuk unisza 4 bcme dip. in accountancy student.. hehe. :)

miskiah harun said...

assalam...nk tnye...unisza ade intake bln 3 x?

Anonymous said...

Saya pelajar sem stu kt unisza.mohon tunjuk ajar senior skalian .sekian ~

Anonymous said...

salam, saya nak tanya nie, kalau untuk pelajar perempuan kann kasut yang digunakan untuk ke kuliah macam mna ye ? adakah kasut dia terhad untuk sesetengah jenis kasut ataupun semua jenis kasut boleh guna asalkan tutp kaki ?

aunieZ Haziqah Auni said...

miskiah harun : takde intake bln 3

boleh pakai kasut apa2 pergi kuliah tp masa orientasi kena pakai kasut bertutup

Rabiatul Adawiyah Ahamad Zaidi said...

salam, akak.. sye bakal pelajar unisza jun nanti. cume, klau akak tak ksah la, nk mintak tolong akak, bleh tak klau akak snaraikan barang2 yg mmg perlu dibwa mse nk msuk nnti utk prsediaan. cth utk asrama ke, kuliah ke, msa mggu orientasi, sukan, dll. sye tau pmintaan sye ni ssh sket nk tunaikan. hheheh.. byk n pjg sgt kna snaraikan tu.. klau myusahkan akak, sye nk mintak maaf byk sgt2 ye kak. akak bleh emailkn kat sye. rubieyz.zaidi@gmail.com. tq akak. sgt2 mghargai pgorbanan akak ni. :-)

Anonymous said...

SALAM
akak saye ni bakal pelajar unisza sy,,ambil kos perdagangan antarabangsa,,,nak tanya nie apa pakaian orentasi dia,,,dalam surat ada cakap pakai tudung putih,,,bagi perempuan,,adakah 1 sahaja syarat dia,,,maaf saya tanya takut ada salah faham,,,harap akak dapat bantu,,,:D

aunieZ Haziqah Auni said...

Rabiatul Adawiyah Ahamad Zaidi : sorry tak dapat nak buat sebab kalau listkan memang banyak sangat huhu


sory lambat reply juga..mesti korang tengah orientasi kan? tp apa2 pun tudung putih, kasut tutup dan gelap, baju kurung bawa banyak sikit, mungkin kena bawa skirt or kain gelap

Anonymous said...

kalau bagi orang pantai timur yang keluarganya pilih study kat area pantai timur je...
UNISZA lagi bagus dipilih brbnding UMK..byk sgt ketaranya...
mak sedare aku nih skrg stdy kat UMK..byk bende tak diambil berat tntng plajar..to sad.. ='(

Badri Awang said...

Sebagai nasihatlah.Kusza baik.tapi lebih baik belajar kat uitm.kerana apa.kat uitm berbagai kursus dr diploma-phd.klu belajar kat uitm,jika cgpa diploma rendah(bwh 2.8) masih boleh sambung degree di sana kerana di sana ada degre accounting ditawarkan.contoh dlm bidang accounting.klu kat kusza,nak sambung degree accounting susah sikit kerana hanya degree finance sahaja ditawarkan.

aunieZ Haziqah Auni said...

@Badri Awang saya rasa sekarang dah ada degree accounting sekarang namanya bukan kusza tapi unisza :)

Anonymous said...

Assalamualaikum...sy nk tanya... sy dpt deg unisza accountancy...sy nk p...tapi dlm masa yg sama bnyk sgt pndpt yg mmpengaruhi sy... sy buntu..sy lau bole nkkn pnjelasan yg lbh mengenai kursus ini..

Anonymous said...

minta maaf mencelah..sy pon dpt sme course seperti kamu diats..sy pon mempunyai masalah yg sme dimana pndpt dari sekeliling mengenai deg unisza accountancy..ini amat mmbingungkn sy..

aunieZ Haziqah Auni said...

boleh tanya2 kat grup ni
https://www.facebook.com/groups/186069214744415/

Anonymous said...

thank you akak for the summaries of unisza :) im the new degree intake for this sept. much information i got from here
:) thank youuuu

qastury said...

assalam...kalo student diploma dr kampus lain nk smbung dgree kt unisza snang x nk dpt?

~NoR SaLaM~ said...

assalamualaikum...maap mencelah :P

sy bakal pelaja unisza kampus besut...sy xsaba nak pg sana ^_^

Sofea Asyiqin said...

more info pasal medic unisza boleh usha2 blog saya.. tq ^.^

http://frozencosmic.blogspot.com/2013/08/medic-unisza-alhamdulillah.html

Anonymous said...

Slm..nak tanya,yuran asrama byr time register ke or tggu dpt pinjaman dulu or boleh byr ansur2? N brp rm..?

CastWriter86 said...

memang best duduk di UniSZA

Anonymous said...

assalamualaikum kak..saye baru lepas spm and tgh tunggu result.. saye memg bercita-cita nak masuk unisza nih..x tau lah kenapa.. lepas bce blog akak nih lgi semangat nak masuk unisza.. lagipun saye memg bercita-cita nak belajar kat terengganu.. hehe..( boleh makan keropok lekor hari2..) terima kasih sebab bgi info sikit2.

Anonymous said...

Salam, Kenangan bila tgk bilik asrama korang. Dulu duduk kat asrama baru al-biruni kalau tak silap. Ngadap asrama pompuan...kenangan oh kenangan..

Anonymous said...

akak, saya buka upu n tengok dpt unisza. gmbira la coz dekat nge umah. tengok blog akak ni, sy rse cm x sbo2 lop nk blajo kat sane. sy dpt diploma akaun kt saner. hehe

Anonymous said...

Hye kak .. Tq sgt-2 .. Saya dapat unisza ni dalam dip.multimedia .. Saya jadi serba salah nak pergi atau tidak sebab jayh sangat .. Saya tinggal di lembah klang .. Insha Allah ..lepas baca blog akk ni jd semangat sikit. Tq

Anonymous said...

asslamualaikum..akak sy nk tnya ramai x student yg amik diploma pengajian Al Quran sunnah??

Anonymous said...

Assalamualaikum, tumpang tanya, adakah bhsa arab diwajibkn kpd smua pljr unisza?

Anonymous said...

assalamualaikum ..boleh ke pakai jubah mase orientasi or minggu mesra siswa

aunieZ Haziqah Auni said...

1) masa dulu ramai la juga..tapi sekarng da habis belajar..tak tahu la ramai tak lagi hehe..

2) wsalam..tak diwajibkan..option bagi yang bukan dalam fakulti pengajian islam sahaja

3) wsalam..pakai jubah mase orientasi or minggu mesra siswa :)

Ayuni (Kafudotoki) said...

setiap universiti ada kekurangan ada kelebihan.....

Badar SMK Gombak Setia said...

yuran pengajian untuk diploma selama 3 tahun (6 semester) how much? please reply as soon as possible sebab saya agak tertarik dengan unisza ni :)

Rushdan said...

Huurmm sy lelaki spm 5a jer ... mnat sgt nk msuk unisza ni .. ba dpt b+ .. aqs dan syariah dpt A .. agak agak bleh dpt x sye smbubg bljar disni dlm pngajian islam

aunieZ Haziqah Auni said...

Badar SMK Gombak Setia , dalam RM1500. Yurang pengajian 800 + kolej kediaman 700

Rushdan, insyallah bolwh..try la apply :)

Rushdan said...

Kmbar sye prmpuan tp 4a spm mntk kos sama jgk .. dya A+ aqs syariah b+ ba c+ sng dpt x ?

aunieZ Haziqah Auni said...

Rushdan : insyallah ada rezeki dapat la masuk unisza..doa banyak2 k :)

Rushdan said...

Okk kaal

Rushdan said...

Okk kaal

Nisaa Razie said...

Assalamualaikum. Saya lepasan SPM dan tertarik nak masuk Unisza lepas baca sis punya entry. Yuran pengajian yg ditunjukkan dekat laman Unisza mmg untuk 6 sem terus ke?

mia azura said...

Akak bleh tak nk tgk diploma kusza (pic sijil)

mia azura said...

Akak bleh tak nk tgk diploma kusza (pic sijil)

Tajuddin Rauf said...

Salam..sy urg sabah..dtwarkn ke dip akaun unisza..tnya sikit..silibus akaun unisza ad guna bhs arab kha??

Tajuddin Rauf said...

Salam..sy urg sabah..dtwarkn ke dip akaun unisza..tnya sikit..silibus akaun unisza ad guna bhs arab kha??

aunieZ Haziqah Auni said...

Nisaa Razie untuk satu sem saje

mia azura akak tak amik diploma kat unisza..akak masuk masa degree


Tajuddin Rauf takde bahasa arab..cuma nanti ada 1 or 2 sem kena belajar bahasa tapi tak semestinya bahasa arab..ada bahasa thai, perancis, mandarin..boleh pilih

Syazwani Sukri said...

Assalam kak...sy dftr 15.6 ni...dpt dip tesl...sy ekseted nk msuk uni ni tp bila pikir mms takut plk...tough x mms dia??

Syazwani Sukri said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam akak, saya dpt tawarn degree undang2 kt unisza. Sya mmg minat bidang ni, tapi ade yg ckp klau blajar law kt unisza, kluar kite x leh kerja dlm bidang law sebab law unisza x diiktiraf. Betul ke? Ramai x yg ambil kos ni?

TheGirlNextDoor said...

Salam. Boleh saya tanya, utk pelajar lelaki boleh ke pakai tshirt berkolar ke kelas? And jeans dibenarkan tak? Terima kasih in advanced hehe

Anonymous said...

assalam...nak tanya,yuran asrama byr time register ke or tggu dpt pinjaman dulu or boleh byr ansur2? berapa harga khusus duduk di apartment.?betul ke siapa daftar cepat dpt blok lama?

Muhd Ikmal said...

Dpt unisza ke?? Sye pun budak gombak setia dan akn sambung ke unisza

Muhd Ikmal said...

Dpt unisza ke?? Sye pun budak gombak setia dan akn sambung ke unisza

aunieZ Haziqah Auni said...

Anonymous : x pasti apa status law sekarang tp ramai je student law still boleh dapat kerja bidang law lepas grad unisza. ramai juga yg amik kos law ni

TheGirlNextDoor : tshirt berkolar boleh ke kelas tapi jeans tak boleh

Anonymous : kalau ada buat pinjaman, boleh tunggu pinjaman, tapi rasanya kena bayar sikit dulu kot. semua pelajar baru akan dapat duduk di asrama. semuanya ditentukan pejabat asrama

mai limakupang said...

Yuran kolej kediaman sekarang....berapa????

aunieZ Haziqah Auni said...

sory tak tahu sebab tak belajar situ da. mungkin blh tnya kat group fb ni https://www.facebook.com/groups/186069214744415/?fref=ts

amal said...

actually best duk unisza ni.kekurangan tu biasala.mai la duk kat kampus tembila ni, n u will know the meaning of kesyukuran. kita org redha je kat sini, walau bnyk bnde yg tak de lagi, sebb apa? sebb niat kita dtgnk belajar, apa yg mndatang di sepnjg laluan kmi, itu namanya cabaran. n in shaa allah, kite akan lebih kuat lagi.

Unknown said...

salam.sy nk tanye ade tak course perdangangan antarabangsa utk program ijazah. harap balassss yerrrrr....

Anonymous said...

students unisza wajib belajar bahasa arab ke?

Anonymous said...

salam kak, saya nak tanya, diploma undang undang unisza wajib ambik bahasa arab for spm ke? Qualification dia atleast C for bahasa arab. I dont take b arab for spm....

wok said...

salam dik, nak tanya. Course diploma di UniSZA ni mmg 2 tahun ya?

Anonymous said...

as salam kak saya nak tanya untuk buat llb dekat unisza dia takde iv eh kak? terima kasih :)

Purple Diamond said...

betul tu...unisza best...aku excited sngt dduk sini

Purple Diamond said...

betul tu...unisza best...aku excited sngt dduk sini

Nisa VBaek said...

Salam. Sy bakal smbung dgree kt unisza nnti..Nk tanya psl cara pemakaian semasa minggu MMS. Bila waktu2 yg kena pakai tudung putih+ kain hitam tu ek ?tq

Anonymous said...

Bila tgk gambar bilik ni, teringat masa belajar kat sana. Dulu masih lagi KUSZA. Kalau nak cerita, mmg banyak kenangan bersama kawan2 terutama aktiviti malam. Maklumlah, Asrama perempuan betul betul mengadap asrama lelaki, hehehe... Buat kawan kawan semua, Apa khabar kamu sekarang?...

salawati said...

Assalamualaikum. Saya lepasan spm 2016 dan telah memohon uniza dlm bidang usuluddin. Adakah saya perlu belajar bahasa arab

Google