Monday, December 30, 2013

Nikah #auniezmaat

Hari ahad, 20 Oktober 2013, 15 Zulhijjah 1434H,Haziqah Auni Helmi telah sah diijabkabulkan dengan Luqman Maat Abdul Rahim dalam pukul 930am ++. Aku lupa tengok jam time tu. Kehkeh. Ada pilih tarikh cantik ke? Actualy aku tak pilih pun nak tarikh cantik tapi 3 kali juga la aku dan family tukar tarikh.

Mula2, makcik aku suggest time lepas raya iatu bulan syawal. Aku cam ok la , tapi lepas aku dan bapa aku fikir2, buat time raya lagi banyak event kot dan jam lagi, open house bersepah2.

Then aku fikir nak buat time Deepavali So kami pinda tarikh ke bulan September iaitu minggu Hari Malaysia. Tapi tukar lagi sebab adik aku masih belum habis semester dan tak boleh nak pulang masa tu sebab sibuk dengan exam dan assignment. Dan akhirnya 20 Oktober 2013 dipilih sebab adik aku da balik for good dari Dungun, dan semua orang ada kat rumah.

Kenapa hari Ahad dan bukan Sabtu kendurinya? Sebab bapak aku kata, senang sedara2 nak datang ke rumah..kalau Sabtu, hari Jumaat dorang da kena datang tolong2. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.

Pagi tu pukul 6am aku da bangun dan mandi. Lepas subuh dah turun bawah nak tunggu makeup artis datang. Untuk nikah, aku ambil @erinlalala / @makeupbyerinlalala as recommended by my bff , nadeera. Tengok gambar dia makeup orang sebelum ni, semua gojes2 belake. Memang cantik la dia makeup kan. Dan FYI, lepas aku makeup, Farah Mislina Calaqisya pun makeup untuk tunang dengan Erin. Erin juga selalu makeup untuk model butik Sincerelybyushawls. Erin is makeup artist base in Shah Alam . Aku puas hati lah dengan makeup erin. Nak tengok hasil sebelum dan selepas? Klik sini . Maafkan muka bangun tidur itu agaggaga. Lighting bilik aku tak berapa nak cun sangat, so gambar pun tak berapa nak cun la. Sobs.

Baju nikah aku tempah. Beli kain kat Jakel, then pergi tempah kat Butik Umairah di Medan Mara. Buat kat situ sebab kawan suami pernah tempah kat situ juga dan dorang kata bagus dan murah la jugak. Tudung pulak beli kain kat Gulatis dan pergi jahit tepi. Veil sewa dari seorang blogger tapi sekarang blog dia macam dah tak ada....

Erin datang pukul 7am, pkul 8am dah siap. Tadaaa..Kawan2 aku tak sempat la nak tengok aku makeup sebab cepat je da siap.
So duk borak2 dulu, ambil2 gambar, belajar nak jalan dan duduk bila keluar nanti dengan Wa. Kena la ayu kan pengantin. Pukul 9am aku dah rasa nak terberak, terkencing padahal da berak dah pagi tadi. Nak kata berdebar pun tak sangat lagi la. Bila keluar balik, luqmanmaat pun dah duduk di atas bantal yang tersedia. Tok kadi nya pula adalah Ustaz Khairuddin Haiyon. Dia khutbah nikah sikit2, cerita sedikit2, lepas tu majlis nikah pun bermula. Aku dinikahkan oleh bapaku sendiri dengan saksi di sebelah mak, Pakcik Pahmi dan saksi dari sebelah pengantin lelaki, bff suami iaitu Hazim. Video nikah Haziqah Auni & Luqman Maat #auniezmaat

Rasa macam senang sangat nikah cara Islam ni..i mean senangnya rasa nak nikah..kejap..sekelip mata dah jadi isteri orang. selepas sahaja sah, pengantin lelaki pun pergi solat sunat dulu di bilik pengantin.

Sebab ada kesilapan teknikal sikit, hantaran dan dayang2 ku keluar lambat dari bilik pengantin. Masa pengantin lelaki nak solat sunat, dayang2 terpaksa keluar so macam kelam kabut. Sebab plan aku patutnya, dayang2 keluar dulu, pastu baru aku keluar. Tapi tak jadi macam tu T_T


Selesai semuanya, pengantin pun menuju ke pelamin untuk upacara batal air sembahyang dan sarung cincin. Suami menggeletar gak la masa nak sarung cincin wiwiwiwi. Kemudian sesi bergambar yang awkward sikit sebab tak pandai nak posing romantik. Amik gambar sikit2, then pergi makan sarapan. Sarapan pagi itu disediakan oleh keluarga Mak Noi. Ramai juga katanya yang bawa kuih dan macam2 lagi. Alhamdulillah murah rezeki orang yang datang dan beri.

Lepas makan, suami pun pulang semula ke homestay . Tengahari nanti dia datang balik ;) bersambung.....


Monday, November 11, 2013

Persediaan untuk #auniezmaat

Selalu orang tanya..macamana persediaan..dan jawapan aku selalunya…”emm OK kot..” ahha memang takde persediaan apa sangat, sebab kadang2 aku pun blur nak buat apa sebenarnya.. orang lain maybe 2-3 bulan sebelum dah rasa cuak..aku.sebulan sebelum pun tak cuak lagi..

Nak dekat2 majlis tu, semua aku dah book, tinggal nak confirm..dan ada sedikit masalah yang terjadi lah juga..berkaitan pelamin dan makeup artist. Pelamin tu, kerusi yang aku nak tak ada pulak..kena tukar kerusi lain. Makeup artist pulak, aku mula2 book untuk reception sebab kononnya, nikah nak makeup sendiri. Lepas tu aku pikir2 , nanti tak cantik pulak so aku book dia untuk nikah juga. Ada miscommunication ke macamana tah, dia ingat aku nak untuk reception je and dia nak balik awal sikit hari tu sebab kena makeup orang lain pulak. Last minit, aku tukar makeup artist untuk reception.


Kalau orang datang rumah aku 2-3 hari sebelum kenduri, tak nampak macam rumah ni macam rumah orang kahwin pun sebab rumah berantakan! Haha sebab baru habis renovate..so macam2 la nak kena kemas dan tak terkemas.

Sehari sebelum tu juga, saudara-mara datang beramai2 menolong bermacam2. Saudara-mara belah abah banyak tolong untuk barang2 dan makanan. Saudara-mara belah emak tolong buat hantaran, hias bilik pengantin, hias tangga dan macam2 lagi. Kalau nak suruh tangan keras aku ni buat hantaran, memang keras juga la rupa hantaran tu.


Seminggu sebelum tu juga, ada buat meeting dengan keluarga. Masa tu baru rumah aku Nampak macam rumah. Tapi lepas tu berantakan balik.


Aku pakai inai pula, 3 hari sebelum majlis. Haa semangat tak..aku pakai awal sebab takut inai tak merah..mula2 aku pakai inai Rani Kone warna hijau. Aku suruh adik aku pakaikan, tapi tak berapa nak merah dan dia buat tak rata. Dah jadi macam jari terbakar je aku tengok. Next day pulak, aku pakai inai mekah campur dengan limau dan minyak cap kapak, pun tak jadi merah mana. Malam tu sepupu aku whatsapp, dia kata nak sponsor pedicure manicure, tapi aku kata aku da pakai inai. Aku kata kalau nak sponsor inai boleh la hehe, dia pun setuju. Sehari sebelum majlis pula, makcik aku bawakan daun inai dekat dengan rumah dia, dia dan anak dia la tolong tumbuk daun inai tu, tapi macam tak berapa lumat, so susah nak lekat. Aku pakai dalam 2 jam je..tapi tak merah juga. Last2 aku pakai inai sepupu aku beli , inai Rani Kone warna pink..haaa yang ni memang pekat, maknanya aku silap beli lah hari tu, patut tak pekat. Yang suggest inai Rani Kone ni junior aku, Iqa..tapi aku yang tersilap beli. Sob2

Video instagram : malam dan hari sebelum majlis #auniezmaat

http://instagram.com/p/fpwyHoln4N/

http://instagram.com/p/fom8mRln3y/

http://instagram.com/p/fZDXRlln8t/

Kalau tak boleh tengok tu sebabnya adik aku private instagram dia lettew. ampun..


Friday, November 01, 2013

Puan Haziqah Auni

Yeh saya sudah bergelar puan. Alhamdulillah. Tarikh 20 Oktober 2013 menjadi tarikh keramat yang dipilih untuk tarikh bertukar status, dari seorang gadis di bawah jagaan abah kepada tanggungjawab suami. 

Menjadi seorang isteri, tiba2 boleh kata menjadi rajin.. Kalau dulu hanya kisah pada diri sendiri tapi sekarang dengan senang hati menjaga dan melayan suami.

Ini baru post intro menuju ke alam perkahwinan. Nanti Insyallah ada masa nak tulis semua review tentang perkahwinan saya. Apa yang saya boleh katakana, pernikahan itu amat mudah..Cuma persediaanya complicated sikit tapi baru lah ada pengalaman dan ingatan yang boleh dicerita dan dikongsi bersama kan.



Suami dah update blognya tapi baru intro juga kisah jalan-jalan ke Cameron Highland


Sunday, September 22, 2013

Hari Raya 2013

Malam raya

Hari raya 2013 punya cerita baru nak update selepas sebulan raya? Biasalah I sibuk U. Serius busy kerja lepas raya. Tiap2 weekend kena kerja T_T (air mata takde darah)

tahlil dan takbir

Actually raya tahun ni, seperti raya2 tahun lepas, atau seperti raya masa di zaman U dulu, maksud lain juga adalah tak beraya sangat punnnn. Sebabnya sudah disebut di atas.

Tapi tahun ni macam semangat beli baju raya. Banyak gila shopping baju, sampai lepas raya, makan maggi la. ( Tipu je, duk rumah sendiri mana mungkin makan maggi) . Kegilaan membeli belah online menjadi2 sewaktu itu.


Raya pertama, kami sekeluarga pakat nak pakai turqoise, kecuali ahli keluarga lelaki iaitu bapa dan adik lelaki sebab malas beli baju baru. Tengok2, tahun ni ramai no pakai turqoise juga.


Raya kedua kita beli dekat instashop alshawlsmalaysia. Baju kaftan dengan kain pareo. Tak reti sebenarnya pakai kain pareo tu tapi hantam sajelah..tapi suka  gila kot beli dapat beli baju ni. baru la rasa rare sikit.

Tudung pula, dua2 dari Sincerelybyus Shawls yang terletak di Alam Avenue Seksyen 16 Shah Alam. Masa tu banyak gilaaaa square shawl and ramai gila orang shopping kat situ. Tapi puas hati la shopping di sana





Sunday, July 28, 2013

Ulangtahun ke 26

Maknanya sudah genap 26 tahun hidup di dunia ni. Umur semakin tua. Hamagad..Rasa tak percaya pun ada sebab sentiasa rasa muda. Ecewah

20 Julai 2013, genap umurku 26 tahun. Alhamdulillah, masih diberikan nafas dan nyawa untuk hidup dan beribadat di dunia ini. 26 tahun macam2 sudah berlaku. Yang manis, Yang pahit, yang tawar, yang masin rencah kehidupan.

Tiada sambutan yang sebenar untuk tahun ini sebab bulan puasa so nak makan banyak2 pun tak larat. Hari jadi ke 26 ini pun tiada kek untuk dimakan bersama keluarga. Tapi aku beli pavlova dan creampuff dari Norizbaked. Sedap sangat pavlovanya, dah la murah. boleh makan sorang2 tahu.


Malam selepas terawih, dikejutkan dengan pemberian hadiah daripada dia. Hadiah yang bagiku sangat romantik sebab bila aku buka dan tengok, rasa terharu dan menangis kerana tersentuh dengan tajuknya. Hadiah yang sangat bermakna. Terima kasih ♥

Ucapan2 lain dari rakan sekelas di Group Whatsapp, ramai2 wish.


Hanya sahabat yang baik dan rapat sahaja mengetahui tarikh kelahiranku :) Ucapan yang pastiku akan terima setiap tahun dari Fadilah Diyana


Ucapan dari adik tersayang yang panjang lebar di Instagram

Oh selain itu, hadiah hari lahir dibeli oleh Khadijah dan Aminah, sehelai jubah yang ku pilih semasa kami beriftar dan berterawih di Masjid Negeri. Terima kasih sahabat ♥



Dan yang terakhir sekali, akhirnya dapat juga kek hari jadi dari Majdah, kek coklat yang enak dan lazat. Terima kasih awak ♥


Sunday, June 23, 2013

Diet untuk orang alregi besi : Nickel diet

Aku alergik besi. Besi seperti brooch, besi pada jam, besi pada gelang. Semua tu aku tak boleh pakai. Lepas pakai confirm gatal2 dan macam ruam. So semua benda yang berkaitan besi memang tiada di badanku. Tapi satu je besi yang aku da immune. Safety pin so boleh pakai bila pakai tudung.

Selama 20 tahun hidup kat bumi ni, aku takde masalah atau alergik dengan sebarang makanan. Selain besi, aku juga tak ada masalah alergik yang serius selain besi. Sehinggalah dalam umurku lebih kurang 22 tahun, tiba2 badanku dilanda alergik yang agak dasyat. Masa mula2 datang tu, aku tengah join program bakti siswa di sebuah kampun di Dungun. Makin lama, kegatalan tu makin bertambah. Sapu la cream2 ruam tapi tak jalan. Lama la juga sebelum aku decide jumpa pakar kulit di sebuah Klinik di Bandar Kuala Terengganu.

Doctor tu bagi 5 pantang larang bila melihat kulitku. Beliau berkata aku ada eczema. 5 pantang larang tu 
1) Tak boleh makan makanan seafood
2) Tak boleh dengan cuaca yang begitu extreme, maknanya tak boleh panas sangat atau sejuk sangat. So kalau berpeluh, cepat2 keringkan peluh tu
3)  Kena pakai sabun baby . contoh baby Johnson tapi Pureen tak boleh
Lagi 2 pantang larat tak ingat. Ampun :p

Doctor bagi makan ubat makan dan sapu, dan Alhamdulillah bertambah baik . Kulitku semakin halus mulus.
Tapi beberapa bulan lepas tu, dia mai balik dah..

Aku jumpa pakar kulit di DEMC pulak. Dia bagi ubat2 yang aku rasa tak berapa kuat la sebab stil ada gatal2 lagi.

Kali ketiga jumpa doctor pula, doctor pakar kulit di Kuala Lumpur, Klinik Kulit Md Noh. Pernah datang sini masa kecik2 dulu. Eh maknanya aku pernah sakit kulit kecik2 dulu juga. Ha ha ha. Doctor tu check2 , dia Tanya aku ada gatal2 kat mana lagi. Aku bagitahu aku alergik besi. Nah lepas tu dia kata aku ada eczema dengan  besi. Then dia bagi list makanan2 yang aku tak boleh makan atau patut avoid. Dalam list tu ada coklat. OMG! Then baru aku sedar, sebelum tu bos ada belikan sorang satu coklar bar yang besar dari Australia dan aku melantak sensorang. Lepas tu baru aku tahu sebab melandanya serangan eczema yang dasyat kali itu.

Makan ubat yang dia bagi dan Alhamdulillah pulih kembali. Aku simpan ubat pil yang dia bagi sebab kalau rawatan kat situ, memang mahal la cas dia. Masa aku pergi tu kena dalam RM250 kot.

Tak lama kemudian, eczema ku menyerang kembali. Aku try cari ubat pil yang dia bagi dan aku jumpa ubat tu kat farmasi rumah aku. Yehhh…nak makan ubat ni ada atur caranya. Maksudnya memula kena makan cam banyak contohnya 2 biji 2 kali sehari selama 3 hari, lepas tu 3 biji 1 kali sehari selama 3 hari dan seterusnya. Effect makan ubat tu, kulit kau akan jadi halus. Memang best la. Tapi aku tak suka makan selalu. Sebab takut side effect lain di kemudian hari.

Aku try google nama ubat tu, kandungan dia dan side effect dia kalau makan selalu. Nama ubat tu Prednisolone dan dalam ubat tu ada Corticosteroid atau nama pendeknya steroid! OMG! So kalau steroid, tahu2 la dadah ni tak elok makan selalu.

Aku google2 lagi, cari macam mana nak elak dari serangan eczema ni, setiap penyakit ada ubatnya kan? Google google, Alhamdulillah dah jumpa cara rawatan untuk eczema besi macam aku. Korang boleh google : Nickel diet

Aku baca, ada ramai yang tetiba je kena serangan eczema ni padahal masa muda2 dulu tak pernah kena. Serangan ni kena bila ada makanan yang kita makan yang buat trigger atau activatekan eczema yang ada dalam badan kita. So bila kita makan makanan yang tinggi besi atau nickel di dalamnya , eczema ni diactivatekan so menyerang badan kita.

Dan aku baru tahu macam mana aku boleh mula2 kena serangan ni. Masa aku mula2 kena, aku tinggal kat hostel. Breakfast pagi aku wajib secawan milo padahal kat rumah sendiri mana mak aku buat breakfast milo. Kalau buat pun tak pernah minum sampai habis. Milo dalam dia ada coklat, coklat mengandungi nickel atau besi yang tinggi. So bila aku ambil makanan yang tinggi nickel dalam makanan seharian aku, dia akan trigger eczema tu.

Macam kes aku makan coklat dengan banyaknya, sebab tu sekali lagi dia trigger. Dan yang terakhir ni, pagi aku minum milo dengan roti wholemeal wheat bran, malam aku banyak makan tomato, kentang. Bila makanan seharian aku banyak nickel, sebab tu eczema ni datang balik.

So aku try stop makan semua benda yang ada nickel, amazingly kulit aku semakin pulih dan hanya tinggal kesan parut sebab menggaru je.

Boleh nak makan makanan yang ada nickel ni, tapi bukan dalam kuantiti yang banyak dan berturutan. Kalau dah mengidam sangat, aku jamah juga coklat2 tu.

Selain coklat, makanan yang tinggi besi atau nickel adalah kekacang, soya, wholemeal, whatbran, oat, udang tapi sotong tak termasuk ye (yehhhh). Ni list makanan untuk nickel diet

Dan kalau korang dah terambil banyak makanan yang ada nickel ni, boleh kurangkan dengan makan vitamin C. I prefer natural food rather than pil vitamin C. nak dapat vitamin C yang murah, makan lah betik, buah oren atau kalau kaya sikit strawberry dan buah kiwi.

Untuk cream, boleh try ointment. Ointment ni cream yang warna jernih. Cream ni best sebab berkesan boleh redakan inflammation. 

p/s : besi tak sama dengan zat besi. Zat besi = iron; nickel = besi




Thursday, June 13, 2013

Kad Kahwin Iphone / Smartphone

Masa zaman dulu2, ok tak dulu sangat la, kad kahwin impian adalah kad kahwin berbentuk smartphone. Sebab saya dan dia pakai telefon Samsung Galaxy SL dan SPlus, so berangan la kekonon nak buat kad kahwin nanti berupa smartphone.

Tapi harapan tinggal kenangan je la. Kad kahwin macam tu at least 50 sen ke atas untuk 1000 keping. Bajet untuk kad kahwin saya hanyalah 50 sen kebawah pulak. Rasa macam membazir buat kad kahwin mahal2, sebab nak orang puji kata cantik, lepas orang sampai kenduri kita, dorang campak entah ke mana juga. So kad kahwin bajet saje pilihan hati :)

Dan yeah, first time nampak kad kahwin idaman saya dari Kadlestari. Cantik.

Kalau korang nak kad kahwin camni, bolehlah tempah dengan Kadlestari

*iklan secara tak langsung dan tak berbayar*


Wednesday, June 12, 2013

Pukul 5pm

Balik kerja pukul 5pm.
Pukul 4.45pm baru rasa nak menulis blog.
Memang tak tulis ah.

Eh ni tengah taip la pulak blog kan.
Tapi tak tahu nak tulis tajuk apa.

Ok dah dapat idea.

Since saya takde twitter buat masa ni, tak tahu nak membebel kat mana . Ha Ha Ha

Lama tak taip entri tak berkualiti *rindu*

Nah another tak berkualiti entri :)




Saturday, May 18, 2013

Team building di Port Dickson

First time berteam building bersama team Database! Team building kali ni diadakan di Teluk Kemang Port Dickson. Kat company ni, team building tu bukan aktiviti yang serius sangat macam team building yang biasa buat tu, team building kitorang biasanya aktiviti untuk merapatkan silaturahim antara colleagues dan merehatkan minda selepas penat bekerja.


Dalam pukul 8am kami bergerak ke Port Dickson melalui highway PLUS, kemudian exit Port Dickson dan ikut je signboard Port Dickson. Kemudian kami belok ke kiri untuk ke Teluk Kemang dalam 2km selepas tol. Dalam pukul 9am dah sampai di Teluk Kemang. Cari port, kami letak barang2 di satu pondok. Aktiviti pertama adalah breakfast ! Breakfast kuey teow dan telur mata ditaja oleh kak Siti. Terima kasih kak Siti! Pagi tu juga, aku rajin gila bangun pukul 5am nak masak jemput2 udang. Sedap juga rasanya sebab Kak Siti puji sedap :p tapi bagi aku, still tak jadi macam mak punya L


Kemudian , aktiviti diteruskan dengan sukaneka. First game , main isi air dalam botol. Patutnya semua aktiviti buat tepi pantai, kat pasir. Tapi disebabkan air pasang, pasir pun tinggal secoet je jadi kami buat kat dataran. Aktiviti isi air dalam botol, team leader tunggu kat atas dataran, team member pergi amik air dekat pantai. Second game : guessing game atau ditukar nama ‘my face your answer’. Game yang ketiga : passing balloon ke belakang, game keempat : seret tutup botol guna kaki dan game kelima : perang belon air! Haha yang perang belon air tu, pasukan yang menang baling ke pasukan yang kalah.

Selalunya la kalau main sukaneka ni, team yang menang adalah team yang banyak cheating. Team yang kalah main terlalu jujur. Yang bestnya , team yang menang dapat hamper sumbangan manager. Woot woot!




Lepas habis semua game, dah tak tahu nak buat apa..so ada yang ajak main banana boat. Yehh da lama mengidamkan untuk menaiki bot pisang ini. Apa lagi, terus daku tak melepaskan peluang. Minimum orang boleh naik banana boat + boat bawa jalan2 adalah 7 orang. Banana boat tu maksimum naik 7 orang. Nak naik kena bayar RM20 sorang. Masa naik tu, aku tak tahu pun yang kitorang akan diterbalikkan tapi semua dah pakai life jacket la. Masa first time diterbalikkan, buat penumpang tu pusing 90 darjah dan slow dan kemudian kitorang diterbalikkan. Aku still pegang banana boat tu tapi tetap terjatuh juga haha. Dan sebab tak sedia, tertelan air laut yang masin tu.


Kali kedua, dah aware da time dia nak terbalikkan. Tips naik banana boat : masa dia nak terbalikkan, jangan pegang banana boat tu kalau tak kau akan tercampak paling hujung. Sebab kawan aku tercampak paling hujung. Aku ingat aku yang paling jauh tercampak haha. Yang naik banana boat tu, half of us tak reti berenang.


Kali ketiga dicampakkan pun dalam keadaan tak sedia. Kat tengah laut! Aku ingat kan dia akan campak kat tepi2 laut, tempat yang kita boleh jejak kaki. Ada sorang tu, dia tak sedia pun kena campak, dia cuak sangat kena campak tengah laut. Kasihan dia. Dan jangan panic bila dalam air. Bila kau panic, nanti lagi bahaya.
Makanan tengahari pula adalah KFC dan mihun goreng yang ditempah oleh aku. Nasib baik semua orang kata sedap. Dalam pukul 1pm kami pun pulang.



Saturday, March 09, 2013

Bridal Shower for Kak Dayah

“Surprise!!! ” Yehh surprise bridal shower untuk Kak Dayah. My housemate, my classmate masa UniSZA dulu is getting married soon..tak lama je lagi..now tinggal 2 minggu. Hoho


So I plan a surprise bridal shower for her at our home. Pakat rancang dengan my classmate, plan nak bawa makanan apa, bila, bagaimana.

Pada hari kejadian, kak Jimah ditugaskan membawa Kak Dayah keluar berjalan2. Kononnya temankan nak pergi tempah baju untuk jadi bridesmaid nanti. Lepas zohor, aku pun pulang ke rumah sambil menyusun suai hiasan yang tak seberapa untuk bridal shower ni. Senang je buat tulisan bridal shower lukis guna tangan yang tak berapa nak kreatif ni, potong, tampal dan gantung di dinding. Siap! Belon  dan crown pula beli dekat kedai jual barang2 party dekat Seksyen 9 Shah Alam.


Yang paling awal sampai adalah Kak Naim sebab rumah dekat hoho. Lepas tu Kak Bee pun menyusul datang bersama anak perempuan dia yang comel, Iffah si mata bulat. Kak Bee siap bawa pinggan, gelas, sudu , garfu, bekas makanan, bekas air dan macam2 lagi. Susahkan aje ^^


Dan terakhir sekali adalah Maj, Kak Liza dan Alang. Complete list tetamu, so bolehlah rojer Kak Jimah suruh balik sekarang. Sesampainya mereka di rumah, kami menyorok di dalam bilik Kak Dayah. Kak Jimah pulak buat masuk rumah2 cepat kononnya tak tahan nak buang air. Di ruang tamu, aku da pasangkan laptop berdesktop background gambar Kak Dayah dan Acap. Beliau terkejut bila terlihat ada gambar beliau dan acap di laptop dan bila mahu menghampiri ke ruang tamu, kami pun menjerit SURPRISE!!! Muka Kak Dayah memang terkejut sampai terjatuh handbagnya dan sampai sekarang aku masih boleh teringat muka terkejut dia :p

Kemudian , kami makan2 dan berbual tentang persiapan majlis perkahwinan Kak Dayah, kehidupan rumah tangga Kak Naim dan Kak Bee sampai lenguh mulut gelak sokmo. Memang fun kumpul ramai2 sekali sekala.

Kami buat potluck untuk sediakan makanan Mihun oleh Kak Bee, Nugget oleh Majdah,Puding Roti oleh Kak Naem, Air Mango dari Kak Bee dan Kak Naim, Kek Red Velvet dibeli dari kawan adik aku, Fancy cookies dari Ili Naquiyah.

Then , ada surprise lagi satu. Video ucapan khas dari rakan2 SMSKPP khas untuk Perkahwinan Kak dayah dan Acap. Sekali Kak Dayah terkejut “ Eh bila jumpa diorang?” :p Sorry Kak Dayah, tak bagi lagi softcopy video. Nanti Iqa bagi ek. Terima kasih kepada rakan2 kerana sudi susah payah dan meluangkan sedikit masa untuk rekod dan edit video.



Seronok sangat dapat jumpa kawan2 sekali sekala. Lagi2 kalau yang dah berkahwin, kami amat memahami yang mereka ada tanggungjawap yang lain. So bila dapat jumpa, memang seronok bertukar cerita. Bila ada anak sebagai penyeri majlis, ramai la bakal2 ibu pun nak training sebagai bakal ibu hehe.

Terima kasih kawan2 yang hadir dan memeriahkan majlis. Jasa dan kerjasama kalian saya amat hargai.

Jom lah kita memeriahkan dan meraikan majlis perkahwinan Kak Dayah dan Acap 23 Mac ini di Melaka. Jumpa di sana.


Sunday, February 24, 2013

Aroma Ikan Bakar Jeram

Since adik aku study kat Terengganu, balik rumah je request nak makan sedap2 je. So kitorang pun bercadang nak makan ikan bakar dan dengar cerita ikan bakar yang best yang terdekat adalah Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram, Kuala Selangor.

Cara-cara nak pergi Aroma Ikan Bakar dari Shah Alam : Kami bertolak dari Shah Alam, ikut NKVE eh ke apa highway yang belakang Seksyen 13 tu dan keluar di Setia Alam. Senang kata jalan nak pergi Setia City Mall tapi terus lagi sebab kita akan ke Meru dan terus je lagi. Agak2 dalam sejam lebih perjalanan dah sampai kat Jeram.


Kami sampai di Kuala Selangor dalam pukul 4 lebih, so solat asar dulu then terus ke Aroma Ikan Bakar. Masa kitorang sampai dah banyak kereta tapi tak perlu beratur panjang lagi. Emak dan abah pilih ikan, udang, sotong dan kami adik beradik pula pergi bergambor la dulu.


Kami order ikan kerapu masak masam manis, sotong celup tepung, udang butter, sayur kailan, kerang bakar, ikan cencaru masak pedas, air mango satu jug, air buah 2 gelas dan nasi tambah tapi banyak lebih.

Antara makanan2 tu yang paling sedap dan umphh adalah kerang bakar dia. Memang terasa kebakarannya dan sangat sedap dicicah dengan sambal kicap.


Total makanan kitorang adalam RM200++ untuk 7 orang makan..dan kami pulang dengan perut yang kenyang...






Thursday, January 10, 2013

1 Malaysia - Kulit Hitam dan Si Jepun

Situasi 1

Sesudah mencari barang yang tidak ditemui dengan hati kecewa, aku pun mahu keluar dari Tesco Puchong Utama. Semasa menuruni escalator, di hadapanku adalah 2 orang kanak-kanak berkulit hitam yang baru pulang shopping bersama ibu mereka. Dan aku terdengan mereka berbual dalam Bahasa Melayu dengan fasih dan slang Melayu. Tengok emaknya,  oh orang Melayu kita rupanya -_-

Situasi 2.

Selepas makan sebiji waffle coklat dan peanut butter, perutku masih terasa lapar dan mengidam bila tengok gerai takoyaki sebelah. Tekak teringin benda yang pedas selepas makan benda yang manis. Semasa menunggu takoyaki dipanaskan di dalam microwave, 4 orang Jepun baru keluar dari restoran makanan Jepun. Mereka berbual2 dalam bahasa Jepun sambil tersengih2 melihat orang Indonesia sedang memasak takoyaki



Google