Monday, December 30, 2013

Nikah #auniezmaat

Hari ahad, 20 Oktober 2013, 15 Zulhijjah 1434H,Haziqah Auni Helmi telah sah diijabkabulkan dengan Luqman Maat Abdul Rahim dalam pukul 930am ++. Aku lupa tengok jam time tu. Kehkeh. Ada pilih tarikh cantik ke? Actualy aku tak pilih pun nak tarikh cantik tapi 3 kali juga la aku dan family tukar tarikh.

Mula2, makcik aku suggest time lepas raya iatu bulan syawal. Aku cam ok la , tapi lepas aku dan bapa aku fikir2, buat time raya lagi banyak event kot dan jam lagi, open house bersepah2.

Then aku fikir nak buat time Deepavali So kami pinda tarikh ke bulan September iaitu minggu Hari Malaysia. Tapi tukar lagi sebab adik aku masih belum habis semester dan tak boleh nak pulang masa tu sebab sibuk dengan exam dan assignment. Dan akhirnya 20 Oktober 2013 dipilih sebab adik aku da balik for good dari Dungun, dan semua orang ada kat rumah.

Kenapa hari Ahad dan bukan Sabtu kendurinya? Sebab bapak aku kata, senang sedara2 nak datang ke rumah..kalau Sabtu, hari Jumaat dorang da kena datang tolong2. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.

Pagi tu pukul 6am aku da bangun dan mandi. Lepas subuh dah turun bawah nak tunggu makeup artis datang. Untuk nikah, aku ambil @erinlalala / @makeupbyerinlalala as recommended by my bff , nadeera. Tengok gambar dia makeup orang sebelum ni, semua gojes2 belake. Memang cantik la dia makeup kan. Dan FYI, lepas aku makeup, Farah Mislina Calaqisya pun makeup untuk tunang dengan Erin. Erin juga selalu makeup untuk model butik Sincerelybyushawls. Erin is makeup artist base in Shah Alam . Aku puas hati lah dengan makeup erin. Nak tengok hasil sebelum dan selepas? Klik sini . Maafkan muka bangun tidur itu agaggaga. Lighting bilik aku tak berapa nak cun sangat, so gambar pun tak berapa nak cun la. Sobs.

Baju nikah aku tempah. Beli kain kat Jakel, then pergi tempah kat Butik Umairah di Medan Mara. Buat kat situ sebab kawan suami pernah tempah kat situ juga dan dorang kata bagus dan murah la jugak. Tudung pulak beli kain kat Gulatis dan pergi jahit tepi. Veil sewa dari seorang blogger tapi sekarang blog dia macam dah tak ada....

Erin datang pukul 7am, pkul 8am dah siap. Tadaaa..Kawan2 aku tak sempat la nak tengok aku makeup sebab cepat je da siap.
So duk borak2 dulu, ambil2 gambar, belajar nak jalan dan duduk bila keluar nanti dengan Wa. Kena la ayu kan pengantin. Pukul 9am aku dah rasa nak terberak, terkencing padahal da berak dah pagi tadi. Nak kata berdebar pun tak sangat lagi la. Bila keluar balik, luqmanmaat pun dah duduk di atas bantal yang tersedia. Tok kadi nya pula adalah Ustaz Khairuddin Haiyon. Dia khutbah nikah sikit2, cerita sedikit2, lepas tu majlis nikah pun bermula. Aku dinikahkan oleh bapaku sendiri dengan saksi di sebelah mak, Pakcik Pahmi dan saksi dari sebelah pengantin lelaki, bff suami iaitu Hazim. Video nikah Haziqah Auni & Luqman Maat #auniezmaat

Rasa macam senang sangat nikah cara Islam ni..i mean senangnya rasa nak nikah..kejap..sekelip mata dah jadi isteri orang. selepas sahaja sah, pengantin lelaki pun pergi solat sunat dulu di bilik pengantin.

Sebab ada kesilapan teknikal sikit, hantaran dan dayang2 ku keluar lambat dari bilik pengantin. Masa pengantin lelaki nak solat sunat, dayang2 terpaksa keluar so macam kelam kabut. Sebab plan aku patutnya, dayang2 keluar dulu, pastu baru aku keluar. Tapi tak jadi macam tu T_T


Selesai semuanya, pengantin pun menuju ke pelamin untuk upacara batal air sembahyang dan sarung cincin. Suami menggeletar gak la masa nak sarung cincin wiwiwiwi. Kemudian sesi bergambar yang awkward sikit sebab tak pandai nak posing romantik. Amik gambar sikit2, then pergi makan sarapan. Sarapan pagi itu disediakan oleh keluarga Mak Noi. Ramai juga katanya yang bawa kuih dan macam2 lagi. Alhamdulillah murah rezeki orang yang datang dan beri.

Lepas makan, suami pun pulang semula ke homestay . Tengahari nanti dia datang balik ;) bersambung.....


2 comments:

Anonymous said...

Cantiknya makeup! ;) how much roughly bayar untuk makeup tu? Serious cantik!

aunieZ Haziqah Auni said...

for nikah RM250..boleh cari instagram http://instagram.com/erinlalala

Google