Monday, February 10, 2014

Prosedur Nikah Selangor untuk pengantin perempuan ( Selangor ) , Pengantin Lelaki ( Kuala Lumpur )

Prosedur Nikah Selangor untuk pengantin perempuan ( Selangor ) , Pengantin Lelaki ( Kuala Lumpur ) .

Ini prosedur permohonan nikah untuk pengantin perempuan dari Selangor dan pengantin Lelaki dari atau menetap di Kuala Lumpur. Sebab aku tinggal di Shah Alam dan bakal suami masa tu tinggal di Wangsa Maju which is Kuala Lumpur uollss.

Since bakal suami masa itu tinggal di Kuala Lumpur lebih mudah kiranya jika beliau mensettlekan borang permohanan di KL sahaja. Kalau dia nak balik ke negeri kelahiran atau negeri dia membesar atau tempat tinggal ibu bapanya sekarang, semua jauh2 pulak. So aku recommendkan dia pergi ke JAWI sahaja untuk selesaikan semua borang permohonan. JAWI ni terletak di tengah bandaraya Kuala Lumpur iaitu dekat je dengan Masjid Negara. Boleh google dalam Google Maps.

Mula2 korang kena settlekan HIV test kat klinik kesihatan. Mula2 aku nak pergi Klinik Kesihatan Shah Alam je tapi bila sampai hari untuk buat test, boleh pulak test kit habis! Sia-sia sahaja megambil cuti..dan kalau klinik kesihatan shah alam kena buat appointment rasanya sebab takut ramai orang. Last2 aku buat di Klinik Kesihatan Putrajaya. Takyah buat appointment dan senang je. Test HIV ni boleh dibuat seawal 6 bulan sebelum tarikh perkahwinan.

Lepas dah settle HIV test , maka bakal pengantin lelaki bolehlah memprint borang2 dari website JAWI. Senarai dokumen yang kena ada untuk pengantin lelaki di Kuala Lumpur

Macam bakal suami saya ketika itu, oleh kerana dia menetap di Kuala Lumpur, maka kena ada pengesahan tempat tinggal yang boleh dibuat di masjid berdekatan rumah anda..Lepas tu utuk yang masih bujang, boleh minta company buatkan surat akuan bujang dari majikan. Dah cukup semua borang dan dokumen, maka bolehlah menuju ke JAWI untuk cop2 apa yang patut. Kemudian segala dokumen diserahkan kepada pengantin perempuan. Pengantin perempuan pula tak yah jadi skema sangat macam saya, ikut sangat senarai semak pengantin perempuan..so saya ceraikan dokumen ikut apa yang dia minta, last2 parents saya kena marah hoho.


Untuk pengantin perempuan Selangor, mula2 kena daftar di website JAIS NCR. Kemudian boleh la start isi borang dalam website tu dimulai dengan borang 2C dan kemudian 2D. Kalau tak habis isi borang 2C , borang 2D tak kan kelihatan. So kumpulkan segala maklumat saksi, wali dan sewaktu dengannya sebelum mengisi borang. Lepas dah isi semua borang, boleh la print borang tersebut. Tapi borang 2D tak boleh sign dulu sebab kena bawa jumpa penolong pendaftar.

Masa tu aku jumpa penolong pendaftar di Masjid Negeri Shah ALam bersama wali dan 2 orang saksi. Borang tu kena sign depan penolong pendaftar. Nama dan nombor telefon penolong pendaftar boleh ambil dari Banguna JAIS tingkat bawah tu. Tapi kalau kau ada orang dalam atau parents kau orang2 berpengaruh, tak yah pergi pun takpe sebab boleh setle kan huhu. Kalau orang biasa macam aku, kena lah ikut prosedur. Lepas semua borang dah setle dan kena cop, boleh lah menuju ke JAIS pula. Yang ni boleh minta tolong parents setle kan tapi pastikan semua borang cukup! Kemudian akan dapat surat kebenaran nikah. Boleh kahwin yehhh..

Lepas tu, pergilah book tok kadi yang ditugaskan area rumah korang. Kami pilih Ustaz Khairuddin Haiyon sebab dia je boleh datang ke rumah. Lain tok kadi kena nikah di masjid.




40 comments:

Amirah Shaharuddin said...

salam awak..nak tanya masa hiv test tu suami awak kena ambil borang dari jawi ke atau dari kk selangor je?

aunieZ Haziqah Auni said...

hiv test amik borang dekat KK tapi kena print borang dari website jawi rasanya

Meesz Deena said...

salam, nak tanya saksi yang awk bwk pergi masjid negeri tu kawan ke keluarga ekk?? sapa je yg boleh jadi saksi kita ni??

aunieZ Haziqah Auni said...

Meesz Deena : saksi yg say abawa pakcik n adik lelaki saya..rasanya siapa2 pun boleh

Anonymous said...

Salam, nk tnye..sy dh pening ni. xtau nk start mcm mane. sy rs situasi sy sama dgn awak. sy mmg org shah alam. bakal suami asal kelantan tp menetap/keje KL. planning nk nikah akhir tahun ni kat masjid shah alam. satu ape pn xbuat lg. sy dah baca dan register kat website jais tu. cuma sy confius nk isi borang 2C tu. die ade tanye tarikh nikah kan? kene check availability tok kadi dlu ke camne? sy perlukan pertolongan drpd org2 yg ada pengalaman. terima kasih.

aunieZ Haziqah Auni said...

wsalam..kalau nak nikah kat masjid, tak perlu risau sebab jurunikah ramai :) tapi apa2 pun dapatkan surat kebenaran nikah dari JAIS dulu 3 bulan sebelum hari nikah. sebab surat kebenaran nikah tu valid 3 bulan je

Amirah Shaharuddin said...

awak nak tanya lagi..untuk isi online nama pendaftar nikah, kita kena cari dulu ke qariah masjid kawasan kita?macam mana nak tahu?call JAIS dulu ke?

aunieZ Haziqah Auni said...

+Amirah Shaharuddin aah kena cari qariah..boleh call or pergi JAIS tanya..kat situ dia ada list..

Meesz Deena said...

Salam auni, saya punya borang da settle. Thanks for info.

Anonymous said...

Hye nak tanya u pegi buat hiv dkt putrajaya weekdays waktu office hour ke? dia ada after office hour or sabtu x?

Anonymous said...

Salam bule share no ustaz tu x?coz saya nk nikah d rumah jg.

Hariz Azhar said...

Assalamualaikum. Saya hendak tanya. Saya pun dlm keadaan yg sama di mana saya drpd kl dan pihak perempuannya drpd selangor. Adakah surat kebenaran nikah mesti diminta sebelum 3 bulan atau selepas 3 bulan hari nikah kerana saya confuse dgn comment di atas di mana awak kata surat kebenaran nikah ni hanya valid untuk tiga bulan.

Resepi Ringkas Tapi Sedap said...

Hariz Azhar..Surat Kebenaran Nikah hanya valid 3 bulan bermaksud sebelum tempoh valid tue kena nikah. Jangan lebih dari tempoh valid. contohnya kalau awak nak nikah bulan 12 tahun nie, so elok la kalau dapat surat kebenaran nikah tue bulan 10 nie. Maknanya kita kena uruskan segala dokumen 3 bulan sebelum tarikh nikah yang telah kita sendiri tetapkan. Xboleh awal sangat. Sebab pihak jabatan agama pun nak setting tarikh tok kadi.

Ilyana Fauzy said...

Boleh tlg share number Ustaz tu? Please. Thanx.

fazilah. asyraf said...

salam . na tanya kalau borang tu kita print n isi borang tu pakai pen boleh ke ? atau na kne isi kay komputer gk ?

aunieZ Haziqah Auni said...

fazilah. asyraf - kena isi on9

Maznah Abdul Manaff said...

Salam.. klu sy asal kelntan, tp bakal suami asal selngor.. nk nikah di selangor.. cmne prosedurnye ye.. borng apa yg sy kena isi..

Daiesulra said...

Assalamualaikumm..auniez..nak tny..sy sama mcm awk situasi dimana lelaki KL sy sendiri selangor. Tp sy just da buat hiv test je skang ni.padahal nikah 14/3. Sempat x awk rasa? Lagi stu, surat akuan bujang wajib x?

aunieZ Haziqah Auni said...

Maznah Abdul Manaff : boleh rujuk kat website jais..bnyk nk cite ni hehe..kalau nk nikah di selangor, perempuan kena ada borang mastautin selangor

Daiesulra : sempat lagi..surat akuan bujang wajib untuk lelaki..lg2 bila dia nak minta cop dr pegawai agama nanti

Anna Atiqah said...

sis nak tnya.. kalau lelaki asl dri negeri lain tp dah menetap kat selangor dia kena wat permonan dri negeri asal atau boleh juga isi permohonan dri selangor?

norain kamarudin said...

Nk tye.. kalo kite trus g je pjbt agame boleh kan? Isi borng trus sume kat ctu boleh ke? Ke msti on9 jugak? Sebab belah laki da settle..

aunieZ Haziqah Auni said...

anna atiqah - boleh buat mastautin di negeri slangor

norain kamarudin - kena on9 juga rasanya. kat pejbat agama takde borang kot

Anonymous said...

Salam Haziqah,
Saya menetap di Shah Alam Seksyen 7. boleh saya tau dekat mana saya nak cari nama penolong pendaftar nikah untuk sign borang permohon kebenaran berkahwin tu.

aunieZ Haziqah Auni said...

nama penolong pendaftar nikah boleh check kat bangunan jais..

Anonymous said...

Salam.. situasi saya kami dua2 daripada slngor.. tp kami bercadang utk bernikah di KL.. tau xmcm mana prosedur die sbb sy call JAIS xde org angkat..

aunieZ Haziqah Auni said...

isi borang di JAWI. kena rujuk JAWI dalam hal ni, amik borang sume di JAWI juga atau laman web JAWI

Amira Aqilla said...

salam..surat akuan bujang wajib tak tok pempuan..sy pon dok slgor..

Amira Aqilla said...

salam..surat akuan bujang wajib tak tok pempuan..sy pon dok slgor..

aunieZ Haziqah Auni said...

surat akuan bujang x wajib utk perempuan

linda rosli said...

Salam..Mohom penjelasan.. Sy tinggal di kuala lumpur tapi sy nak bernikah di selangor rumah kakak sy..apa procedure nya?harap sangat dapat membantu,sy keliru sangat

linda rosli said...

Pihak lelaki dari selangor

Muhd Syafiq said...

salam..sis tumpng tnya...sye cnfius bab saksi,sbnr nye saksi ni dri pihak lelaki atau prmpuan...ade yg kte prmpuan selangor takde saksi ade yg kte xde....pless tlong sye...

Muhd Syafiq said...

pembetulan* ade saksi

Iza_pieces90 said...

Salam maaf menggangu. Yg saksi tu kene dua org lelaki ke perempuan pon bole? Kene family ke org luar? Terima kasih

Iza_pieces90 said...

Maksud sy saksi dr pihak perempuan. Puan haritu bwk saksi kan?

Iza_pieces90 said...

Maksud sy saksi dr pihak perempuan. Puan haritu bwk saksi kan?

Iza_pieces90 said...

Salam maaf menggangu. Yg saksi tu kene dua org lelaki ke perempuan pon bole? Kene family ke org luar? Terima kasih

aunieZ Haziqah Auni said...

Muhd Syafiq - masa sebelum nikah , dua2 pihak pun kena ada saksi juga.

Iza_pieces90 - saksi wajib orang lelaki tapi tak semstinya family tapi hendaklah yang baligh..or kalau boleh umur 18++

Anonymous said...

Assalam..sye nk nikah ujung thn ni...tp borang ape pon x isi ag..sye org johor tunang org selngor....kmi nk nikah kat cini so mcm ne ye sye nk isi borng tu...ada yg blh bntu x?

Anonymous said...

Assalam..sye nk nikah ujung thn ni...tp borang ape pon x isi ag..sye org johor tunang org selngor....kmi nk nikah kat cini so mcm ne ye sye nk isi borng tu...ada yg blh bntu x?

Google