Wednesday, July 11, 2018

TIPS WEAN OFF/PUTUS SUSU UNTUK ANAK YANG BERUMUR 2 TAHUN KE ATAS


Alhamdulillah diberi rezeki menyusukan anak sampai umur 2 tahun tapi pening bila dah 2 tahun anak lagi kuat melekat sampai mak tak dapat nak buat kerja lain sebab kerjanya asyik nak melekat je dengan mak. Siapa macam ni? 🙋
Sebenarnya lepas 2 tahun anak bukan nak menyusu sangat tapi lebih kepada comfort kan diri dia je. Lagi-lagi kalau yang jenis makan banyak, insyallah dia kenyang da sebenarnya tapi nak clingy dengan mak je.
Masa Hud hampir 2 tahun pun situasi macam ni berlaku dekat saya. Kuat menyusu, tak boleh tengok mak duduk atau baring, terus nak datang menyusu.
Di sini saya share cara saya wean off anak tanpa perlu letak sebarang makanan tak sedap di nipple anda 🙈
1) TARGET
- Target bila nak berhentikan menyusu dia. Kena ada keazaman yang kuat. Macam saya, bila Hud umur cecah 2 tahun, da memang target nak wean off Hud. Tapi masa tu birthday dia jatuh sebelum puasa. So bagi bonus sampai raya, baru kita wean off sebab takut bulan puasa dia meragam, mak tak larat nak handle.
2) DOA
- Doa semoga Hud mudah wean off. Talk to ALLAH , semoga anak senang wean off.
3) SELALU BERITAHU ANAK UNTUK WEAN OFF
- Tiga bulan sebelum umurnya 2 tahun,kerap beritahu Hud yang dia da besar, tak boleh menyusu badan, susu da habis lepas tu cuba tidak beri. Memang anak menangis,mengamuk semua tapi tetap cuba lagi hari-hari
4) SIBUKKAN ANAK
- Lekakan dia dengan bagi dia bermain,kalau dia suka main dengan kawan- kawan, bagi dia main sepanjang hari. Biar dia penat, nanti boleh senang tidur sendiri.
5) BERI PENGGANTI SUSU
- Bila dia minta susu, beri pengganti susu seperti air masak atau fresh milk.
6) HATI MAK KENA KENTAL
- Anak menangis, mengamuk kental je tahan dia nangis. Minta suami tolong kalau dia teruk sangat mengamuk. Mak kena redha dulu untuk wean off anak. Kalau mak tak rela, anak lagi la tak rela. Mak dan anak da terbiasa bersama 2 tahun, memang tak mudah nak break the habit melekat bersama-sama hehe.
7) PELUK ANAK
- Bila anak tak dapat menyusu, biasanya dia takut tak dapat bermanja dengan kita. Selalu bagitahu dia, walaupun tak dapat susu, tapi still boleh bermanja dan peluk mak.
Hud start wean off masa balik dari kampung lepas raya. Seharian perjalanan dalam kereta tapi tak minta menyusu. Bila balik rumah pun tak minta juga. So mak decide wean off time tu. Bila tidur baru dia minta, memang menangis tapi pujuk dan peluk dia suruh tidur. Dalam 3 hari dia da totally wean off. Alhamdulillah. Lepas wean off, Hud minum fresh milk pagi dan malam.
Selamat mencuba 😊


No comments:

Google