Tuesday, June 08, 2010

iLi Platform™ dan iLiCool™ @ iLuvislam.com

Walaupun saya belajar dalam bidang sains komputer, otak saya selalu buntu apabila diberi tugasan untuk membina suatu system. Saya ni dah la tak pandai, lepas tu cerewet pula. macam mana nak jadi teror ni :p

Tapi saya selalu kagum dengan seorang rakan sekelas saya. Bukan saya seorang sahaja yang kagum dengannya, malah seluruh warga fakulti dan juga warga university pun kagum padanya.

Mahu tahu kenapa? Sebab otaknya sangat bergeliga apabila mencipta sesuatu perisian yang baru. Bukan sekadar sistem2 biasa sahaja, tapi selalunya akan membuat orang ramai teruja dan kagum sekali. Perkataan “waahhh”, “WOW!” adalah perkataan biasa yang akan dikeluarkan oleh orang ramai apabila melihat kejayaan beliau mencipta suatu perisian yang baru


Yang terbaru, beliau telah berpeluang berkerja bersama team iluvislam ketika cuti semester sebagai part time programmer. Beliau bersama team ILuvIslam telah mencipta sebuah aplikasi perintis yang dinamakan iLiCool™. Ia membolehkan pengguna iLuvislam.com mengetahui 'update' terbaru dari ILuvIslam tanpa membuka 'browser' dan tanpa perlu kerap memeriksa isi kandungan baru iLuvislam.com setiap masa.


Semasa beliau menyiapkan aplikasi ini, saya juga telah turut serta (konon2 la) membantu sedikit2 sebagai tester dalam alpha testing. Macam seronok dapat membantu dan melihat kawan telah berjaya mencipta perisian ini

Kepada beliau, semoga semakin maju dalam bidang ini dan mencipta lebih banyak perisian yang menarik yang boleh membantu umat Islam di seluruh dunia. Sumbangan beliau dalam bidang ini amat besar dan mendapat pujian daripada pelbagai pihak. We are proud of you :D

Maklumat lanjut dan mahu mendownload perisian ini boleh klik di sini -> iLiCool

beliau juga boleh dihubungi melalui ini deslim[at]iluvislam.com

p/s : saya suka tengok kawan2 saya berjaya kerana saya pun tumpang bahagia :D


6 comments:

dari~ummie said...

wahhh...hebatnya..ala haziqah..awk pun mesti boleh punya..hihi..infact sesuatu masalah menyebabkan adanya "invention"..=)

oh ye, kalau ada rakan2 haziqah yg pandai graphic and berminat nk kerja kat karangkraf, inform kita ye..ada 3 kekosongan

iniAKU said...

haha..kembang la si mawar pasni.terbaik ah!~

cik asma' said...

hoho..besh nye leh wat mcm2 aplikasi..btw akak pn pe kurang nye..=)

haziQah said...

baroah : kite amat sush mngluarkan idea yg bernas..oh awk kje karangkraf ke skang?

iniaku : dia kta dia kebal pujian hehe

asma' : best2 kalu bijak..sy x ckop ilmu lg huhu

Faris Adli said...

"Walaupun saya belajar dalam bidang sains komputer, otak saya selalu buntu apabila diberi tugasan untuk membina suatu system"

sama la dengan aku..asyik buat sistem je sampai tak tahu nak buat sistem apa =)

kau boleh jadi pandai buat sistem..firstly kena usaha tanpa henti dan kenal penat..2nd buang sifat cerewet kau..dah pandai buat sistem, kutip balik sifat cerewet kau sebab sangat berguna..

haziQah said...

haha faris comel.. :p
aku cerwet ke?
ye insyaalah akan ku berusaha tanpa henti sem dpn hehe

Google