Tuesday, June 01, 2010

Gerabak khas untuk wanita sahaja @ koc Wanita , KTM

Kepulangan ke shah alam tempohari dengan menaiki bas udara. Saya sungguh tidak larat menaiki bas darat sebab tempoh masa yang lama, lagi2 waktu siang, lagi lah sangat bosan bila naik sorang2. Macam bila nak sampai ni? Kalau naik bas malam tak pe je sebab masa untuk tidur dan bila terjaga sudah sampai. Tapi bapa tidak membenarkan menaiki bas untuk pulang ke Bandar halaman pada waktu malam sejak kejadian bas sani hari itu

Naik bas udara pun macam lama juga. Ambil masa 5 jam juga. Contoh jika penerbangan adalah pada pukul 8 pagi, harus ke lapangan terbang pada pukul 7 pagi. Kemudian perjalanan menaiki bas udara mengambil masa 50 minit sehingga sejam. Lepas sampai, naik bas darat pula ke KL Sentral dan kemudian naik keretapi ke Shah Alam. Sampai di Shah Alam pula naik kereta , baru lah sampai ke rumah pada pukul 12 tengahari

Ketika sudah lama tidak menaki keretapi komuter KTM, ada sesuatu yang menarik perhatian saya. Sebelum itu, Kak Pah ada memberitahu untuk menaiki coach pink untuk berjalan2 ke KL. Saya pun macam pelik, apakah itu? Adakah kenderaan awam yang baru? Tak pernah dengar pun


Masa membeli tiket di KL Sentral, ternamapak satu pamplet tentang Coach Pink itu. Rupa2nya ialah gerabak khas untuk wanita sahaja yang berwarna pink. Di kepala otak sudah terbayangkan gerabak itu warna pink. Mesti cantik punya.Macam tidak sabar mahu naik. Tapi bila keretapi sampai, tiada gerabak pink tapi hanya lah gerabak yang diletakkan stiker memberitahu khas untuk wanita

Macam seronok menaiki keretapi yang hanya ada wanita sahaja di dalamnya. Tapi sangat tak puas hati bila ada lelaki yang menaikinya juga. Rasa macam nak halau je lelaki2 yang tak paham bahasa itu. Lelaki2 tu kebiasaannya orang2 bukan warganegara Malaysia yang scary2. Anda paham siapakah yang saya maksudkan? Buat2 paham la ye..


Tapi terfikir macam bahaya juga bila semua perempuan menaiki gerabak merah jambu tersebut. Cuba bayangkan jika tiba2 ada lelaki yang cuba merompak dan mengacukan senjata kepada semua wanita yang berada dalam gerabak itu, mesti semua wanita akan menjerit ketakutan dan tidak tahu hendak buat apa. Macam bahaya juga apabila diserang


Tapi macam best juga bila ada seorang pegawai yang memeriksa gerabak merah jambu itu supaya tiada lelaki yang tidak paham bahasa akan menaikinya. Lelaki2 yang tak paham bahasa itu akan dihalau dari gerabak itu. Hati saya melonjak keriangan dan rasa puas hati sebab lelaki2 tak paham bahasa itu kena halau. Haha. Tapi pegawai itu pun hensem juga *wink*


Jadi mari lah kita kaum wanita menaiki gerabak merah jambu itu unless anda bersama kekasih anda , sila lah naik gerabak sebelah ye. Oh gerabak merah jambu itu terletak di tengah2. Lelaki2 sila lah jangan buat2 tak paham bahasa, nak naik juga gerabak merah jambu. Tak malu ke sorang2 je lelaki dalam gerabak itu. Bahaya juga jika mereka mahu mengambil kesempatan. Waa takot..takot..!

bas udara = air bus


10 comments:

ravishingpeacock said...

bas udara..haha

Nadia said...

besh nye ade transport khas tuk gurls je ...! tringin lak nak naik wlau tau xde beza mn pun! tp, perasaan naik bas yg sumer gurls je mcm besh lak! tringt time zman skolah2 dulu, skolah kat Convent kan sumer gurls je ...! hehe! besh, besh ...! =)

cik asma' said...

huhu~besh an kak..bile sediakan gerabak khas tuk gurls je rase luas plak...kalo dulu bkn maen ag penuh gerabak 2 smpi t'himpit2..uhuh~

haziQah said...

ravishingpeacock - hehe jom naik bas udara :)

nadia - aah mcm rasa sgt slamat dgn sume gurls..tiada pndangan yg mnggerunkan hehe

cik asma' - ahha itu best..sgt luas n x crowded :)

♥SYAFIQAH ♥ said...

i like :))

♥SYAFIQAH ♥ said...
This comment has been removed by the author.
Amieynna Amin said...

seronoknye bile nak koc tu..
rasa selamat je..
tp naik ktm lambat laa..

salam singgah...

haziQah said...

kika - i very2 like hehe

amieynna - btul2..rsa x prlu riso lg dgn pndangan lelaki yg scary..
oh mmg lmbt tp tu je knderaan awam yg mudah n murah huhu

Farhah (applegreen) said...

salam tumpang amik gmbr logo koc wanita tuh boleh? nnti saya buat reference. sebab nk expresskan pasal koc wanita di blog saye.

jgn riso, saya acknowledge yer :)

haziQah said...

hehe boleh 4 sure dear :)

Google