Tuesday, July 26, 2011

Soalan exam PTD 2011

16 julai 2011, aku menduduki peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomat (PTD) di SMK Puteri Titiwangsa. Punya la jauh orang Shah Alam amik exam kat KL.Haha skema tak ayat pertama..harus la skema sebab dalam exam tu ada paper yang kena buat karangan. Masa datang exam ni, ingatkan Melayu je datang, rupa2nya 1Malaysia. Bagus2… teruja rasa tengok berbilang kaum dan bangsa datang exam ni

Exam PTD ni terbahagi kepada 5 kertas:

1) Soalan tentang pengetahuan am
- 1st soalan aku dah tak tahu jawap. Soalan pertamanya adalah “apakah portal/website rasmi kerajaan Malaysia” – pilhan jawapan : my EG, myservices, mygovernment n satu lagi tak ingat. myEG tu sokmo dengar kat radio tapi tak pernah try nak buka. Eh pernah kot sekali je. Dan jawapan dia adalah mygovernment. Hoho. Aku harap aku hentam betul. Untuk paper ni, banyak soalan yang dalam buku pengajian am tingkatan 6 seperti

  • dasar2 Malaysia = dasar penswastaan dan dasar pensyarikatan, Dewan Rakyat, Dewan Negara, Kerajaan Negeri, Kerajaan Tempatan dan bidang tugasnya. Yang soalan pasal ni memang soalan feveret pngajian am STPM dan tak sangka masuk dalam exam PTD juga
  • Dasar2 kerajaan yang baru : NKRA, Model Baru Ekonomi (MBE) , KL Greater, ETP
  • SPA, JPA
  • Isu2 semasa : tsunami jepun
  • Dunia IT : open office, virus Trojan
  • ASEAN

2) Soalan matematik form 5 dan logic
- Banyak pasal kebarangkalian dan peratus

3) Soalan pemahaman/ comprehension
- 2 karangan bahasa melayu, dua karangan bahasa inggeris. Jawapan boleh cari dalam karangan je

4) Karangan bahasa melayu
- Derma organ
- Nuklear
- Peranan pertubuhan dunia dan peperangan <- aku jawap yang ni

5) Karangan Bahasa Inggeris
- Technology and communication <- aku jawap yang ni, entah merepek apa tulis ni
- Recycle
- Public services

Exam karangan Bahasa Melayu, aku keluar dari dewan paling cepat sebab nak pergi lunch cepat2 dan solat cepat2. Malas nak berebut. Tapi paling tak boleh blah, ramai gila keluar awal time exam essay English. Gila la semua orang terror English. Aku keluar lambat sikit sebab salin balik essay yang buat cincai2.

Rasa nak buat exam ni tiap2 tahun sebab boleh test pengetahuan am. Mentang2 sem lepas takde exam

Update : Soalan Essay English PTD 2012 dari AidaSue






12 comments:

Fahmi Raazali said...

haha... kalau pg exam ni tiap2 tahun pun bukan dpt anugerah pun...

erm... karangan BI yek... yg karangan BM pun tak berapa nk lepas...

Pasal isu semasa lak... tak bape nk tau sbb tak baca paper sgt... antara sbbnya berita berat sebelah...

bosan baca... :-)

Faris Adli said...

agak mudah juga soalan pengetahuan am dia kecuali KL Greater tu..tak pernah dengar...

alasan tak tahu isu semasa sebab berita berat seblah macam tak boleh terima..baca berita kedua2 belah pihak atau jangan baca bab politik..baca bab isu semasa...tapi masalahnya org sekarang semua benda nak dipolitikkan

Faris Adli said...

agak mudah juga soalan pengetahuan am dia kecuali KL Greater tu..tak pernah dengar...

alasan tak tahu isu semasa sebab berita berat seblah macam tak boleh terima..baca berita kedua2 belah pihak atau jangan baca bab politik..baca bab isu semasa...tapi masalahnya org sekarang semua benda nak dipolitikkan

Faris Adli said...

agak mudah juga soalan pengetahuan am dia kecuali KL Greater tu..tak pernah dengar...

alasan tak tahu isu semasa sebab berita berat seblah macam tak boleh terima..baca berita kedua2 belah pihak atau jangan baca bab politik..baca bab isu semasa...tapi masalahnya org sekarang semua benda nak dipolitikkan

Faris Adli said...

agak mudah juga soalan pengetahuan am dia kecuali KL Greater tu..tak pernah dengar...

alasan tak tahu isu semasa sebab berita berat seblah macam tak boleh terima..baca berita kedua2 belah pihak atau jangan baca bab politik..baca bab isu semasa...tapi masalahnya org sekarang semua benda nak dipolitikkan

Anonymous said...

peh smpai 4x reply yg sama si faris ni..memang bersungguh2 nk menyampaikan luahan hati dia...

hmm nama iqa da naik..tinggal tunggu filter mana lg byk markah


oh ya http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0727&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm ni apa citer??? sjak bila tubuh geng???



X-bSc

aunieZ said...

fahmi : haha xpe x dpt anugerah..at least dpt ilmu :p karangan bm awk ok apa..sbb da bse wt blog kn :)

faris : haha btul2..tkjut aku smpi 6 komen..pdahal ko yg komen 4 :p ko g gk ke? xthu pn..

x-bsc : aminnn.. haha siapa tah guna nama sy..da la x byr royalti :p

Faris Adli said...

owh tidak.....ni semua sebab internet aku slow...

lovelywa said...

wahh muda2 lagik dah try nk amik PTD ehh..bagus2..tp memang susah nk lepas exam nk jd PTD nih..my hubby 2x gak baru lepas..now dah naik M48 alhamdulillahh..so gud luck yaa..!!

amirulfaiz said...

Wah, good luck untuk exam tu. :)

aunieZ said...

lovelywa : wahh hehe..mmg sush tp sje try..mne taw ada rezki ke hehe...wah thniah jgk utk ur hubby..tq 4 the wish :)

amirulfaiz : tq 4 da wish :)

Fahmi Raazali said...

haha... tulisan karang kena formal sikit...

tulisan kat blog... hentam sahajalah...

kan lain sikit tu... :D

Google