Wednesday, November 26, 2008

mana pakar computer?

hari isnin ari tu sepatotnye saya mahu puasa tapi disebabkan sebab2 yang tak dapat dielakkan maka saya tak puasa.apakah sebab itu? haha..saya saje yang tahu

hari isnin itu juga mahu menyambut bday mak dan adek hadhinah ..eh bukan..belated birthday mereka..sepatotnye bday mereka bulan 10. mak - 7 oct, deena - 16 oct.disebabkan saya tiada di rumah semasa itu maka diaorang tak la mmbuat sebarang aktiviti sambutan..nak tunggu aku jugak


petang isnin itu juga saya membawa adek2 prempuan saya ke shah alam mall kerana nak beli kek .saya bergaduh dgn adek2 saya , bukan gaduh bertumbuk atau main tarik2 rambut ye tapi bergaduh kata2 sahaja tapi masih baik lagi bak kata orang air dicincang tak akan putus. hehe adek saya hadhinah mahu kek yang berunsurkan mocha atau coffee dan cheese tp saya kata tak sedap dan terlalu biasa memakan kek cheese..jadi saya memaksa untuk mngambil bananier gautieu ( eh betulkah ejaaan nye?) apa iti bananier gautieu? ala kek coklat yg ada pisang..sebab kononya mak saya suka kek yg ade pisang tapi bukan kek pisang.tapi...er..saya mengaku saya salah..kek itu kurang menepati selera saya ..ok saya mengaku saya bersalah..lpas ni tanak pilih kek da..wuwu


malam itu kami memasak spaghetti yang ada cendawan. dan saya juga cuba2 mmbuat baked potato..ahha lain kali baik membuat mashed potato sebab sume orang terkudey2 nak makan..tapi saya bantai je sebab saya yang buat dan sebab ada cheese mmg la sedap..

sekarang masuk berita sedih..mari menanges beramai2 tapi sila sediakan tisu sendiri..eh sbnarnya saya saja yang menanges .eh tapi korang pon akan menanges jugak hoho


computer di rumah saya sudah rosak.tataw kenapa kejadian ini berlaku tapi masa kejadian adalah dalam kul 10pm lebih sedang saya menonton televisyen cite "Fara".adek laki saya pula sedang bermain game counter strike.tibe2 computer itu tershut down er..ke terrestart saya pon tak pasti dan bile on semula keluarla ayat2 manis sperti ini

"We apologize 4 inconvenience but windows did not start successfully. A recent hardware or software change might have caused this.
If ur computer stop responding, restart unexpectedly or was automatically shut down to protect ur files n folder, choose last known good configuration to revert to most recent setting that work
If previous start up attempt was interrupted due to a power failure or bcos power or reset button was pressed or if u aren’t sure what was cos the problem choose start windows normally

Safe mode
Safe mode with networking
Safe mode with command prompt
Last known good configuration ( your most recent setting that work )
Start windows normally

Use up and down arrow keys to move highlights ur choice

Windows could not start becos following file is missing or corrupted
System32\drivers\Ntfs.sys

U can attempt to repair this file by starting windows setup using original setup CD-ROM"

ok.sape tahu apakah punca masalah ini..mana pakar computer..? ahha walaupon saya mngambil ijazah sains komputer tapi saya tak pernah diajar apa yang perlu dibuat dgn komputer yang bermasalah seperti ini.data struct mahupon database tak de mngajar tentang ini..apatah lagi statistic and probability , apatah lagi teori sains komputer..jadi bile komputer rosak.janganlah tanya saya kalu komputer anda rosak sbb anada akan pasti mendapat jawapan.." tah la tak tawu..tak blaja pon".anta saja lah ke kedai tapi kedai mana saya pon tataw..eh memangla kedai komputer..tapi masalhnya kat mana? huhu

kesian kepada bapak saya sebab tidak dapat mnggunakan internet..knapa bapak saya? sbb tanpa internet dia tak dapat print tiket kapal terbang nye, tanpa internet di rumah dia tak boleh masukkan duit elaun saya ke dalam bank saya..alamak..duit elaunk ku..wuwu


tapi sbnarnya kesian kpada korang sume sbb tak dapat baca blog saya sebab tak dapat di updet.ini pon saya sedang online di mcD sec 3 berseorangan..haha..sedap jugak makan mcD sorg2 smbil on9..ok..pas ni sy akan on9 di sini setelah beberapa tempat lain saya cuba on9 tak dapat..tapi jauh nye dari umah huhu..da kna makan mcD sokmo.bolehkah on9 tanpa mmbeli apa2? hehe


12 comments:

Azrul said...

salam fail ni ilang ek...System32\drivers\Ntfs.sys... hm bukak kt laptop tehn pi kt C:\WINDOWS\system32\drivers ade name fail yg sama Ntfs.sys tu.. copy dlm hmm cd then masukkn dlm cdrom pc tu.. pastu boot kt cd trus..aritu sy da try wt da bnda ni..menjadi ja..tryla..

Evi LoLyta said...

seniors kita mmg terer2 psal comp2 ni.. :P

cavendish said...

saya pom taw kenapa awak xleh puasa... hahahahaha... sebenarnya ada benda hilang dlm system.. cara senang repair balik windows.. caranya masukkan cd windows pastu pegi sana sini sampai ada tulis repair.. hehehehe.. sori saya dah x ingat. kena ada dpn mata baru blh buat... saya faham belajar komputer tak semestinya kena belajar baiki.. lec saya pom x ajar.. jangan hantar kat kedai.. kena cas mahal

Faris Adli Jamian said...

takde la truk sgt prob komputer kau bandg dgn aku punya...benda tntg prob pc ni takkan diajar time degree. klau dip mybe, tu pun klau ambil subjek baikpulih komputer..tu pun blum tentu tahu nak betulkan komputer klau blajar just utk exam sahaja...

acax said...

akak, sama je ngan masalah acax..
laptop acax ri tue pun jadi camni gak..
acax hantar kedai then dia format..
RM30 kena cas..
skang laptop acax dah ok

aizat@kampus said...

sedih mengesokkan...iqa kena panggil CSI wat invest pasal komp kat umah...he3 sekadar mengusik...ari tu jumpa member usahawan drp unimas...KARNIAWAN akan diadakan awal bln1 di UUM...
apapn kalo free jom jalan2 kat KL...(niat kat hati nak pg genting cuti2 nie)
www.aizatanwar.blogspot.com

Evi LoLyta said...

ada org tu ajak kak iqa jln2 kt KL & genting.. huhu mrh ni x stia...~ ! kak iqa jgn lyan org tu tau !

haziQah said...

AZRUL - kalu gne pndrive gnti cd jadi x?

EVI LOLYTA - he nama pon snior kan msti la terer he.ala..dia ajak k.iqa eda ikot la skali taw he

CAVENDISH - owh terima kasih atas nasihat itu..owh tak kot..tak anta kdai..nasihat korg sume amat bguna hee

FARIS ADLI JAMIAN - hoho..aku da kna sound ngn bapak aku jugak..blja sains komputer tapi tak tawu btul kn jugak huhu

ACAX - owh acax pon kna gak ke..mmg sng jadi la bnda ni kn..

AIZAT @ KAMPUS - CSI da dtg investigate tapi x dpt slesaikan lagi..hoho..owh psl KARNIAWAN sy da tawu jugk..tq btw..jln2 kat kl? alamak..ada org da jeles ni..mcmane ? huhu

Faris Adli said...

biar je bapa kau sound..org yg x pernah blajar it atau sains komp mana tahu apa yg kita belajar..

laptop kau ok kan? online la pakai laptop kau

aizat@kampus said...

nk jawab sumer...or yg someone else jer ke?jgn keles nnt tumbuh jerawat tau..heh3...jgn mrh nnt cubby...nie blog org lain cite soal rumah tangga...tumpang jap...iqa kalo nk nandos,sy ada gambar nandos kat melaka...ha3 :)

haziQah said...

FARIS ADLI - btul2 dorg tataw cmne kite blaja sp leh la ckp je kn..

AIZAT @ KAMPUS - sseorg tu la yg mayb ada kat atas he ahah x pe la da dpt nandos da..

Faris Adli said...

ni aku bg website yg ada tentang ilmu komputer http://marfian.blogspot.com/
tapi ilmu baiki komputer rasanya takde...

ni ada lagi 1 website
http://www.fieggen.com/shoelace/lacingmethods.htm
tapi bukan tentang komputer la. tentang...buka sendiri la

Google