Thursday, November 05, 2009

Masalah yang timbul ketika musim peperiksaan tapi sudah bermula sejak minggu study week


Study week
untuk apa kawan2? Untuk belajar la..nama pun STUDY WEEK. Jadi sudah tentu la minggu untuk belajar dan catch up apa yang tertinggal. Tapi untuk sesetengah orang macam saya, study week adalah minggu untuk bersenang lenang. Eh bukan..kali ini tiada masa untuk bersenang lagi.. bukan saya sahaja, malah teman2 seperjuangan lain pun bergitu juga.…bermulanya ragam kehidupan seorang pelajar universiti semasa musim peperiksaan

1. Minggu study week yang lalu (sudah minggu, guna week lagi), banyak kelas yang diganti. Saya punya kelas ganti sikit je , tipu je ni.tapi mereka yang lain sangat kasihan apabila study week mereka diganti dengan kelas yang tak berganti oleh lecturer2 yang hendak menggantikan kelas yang sangat banyak (apa punya ayat ni).tapi kasihan juga kepada saya sebab kena buat assignment yang banyak dan masih tertunggak samapai sekarang ni.haa..kantoi tak siap assignment lagi

2. Musim sejuk sudah kembali ke UDM. Cuma salji je tak turun lagi. Kalau ada salji, confirm semua orang terpaksa membeli baju sejuk yang tebal dan berbulu untuk dipakai ke dewan peperiksaan. Angin pantai yang berhembus kencang memang boleh menerbangkan makhluk2 yang cikeding. Study di UDM ini mencabar tahu. Bila tibanya musim sejuk, pening la kepala memikirkan macam mana mahu menyidai baju kerana matahari seperti malu-malu untuk memancarkan sinar saktinya. Bilik pun sudah penuh dengan baju tergantung sini sana, macam dobi percuma pula.

3. Bila tiba musim sejuk, bukankah perkara biasa untuk berhibenarsi. Tengok lah beruang kutub yang berhibernasi semasa musim sejuk.betul ke? Haha Bila baca nota sikit, diri tergoda dengan kesejukan dan kedinginan katil dan bantal yang memang mengaruhkan diri untuk ketiduran. Habis macam mana nak study gini?

4. Bila sejuk juga, semua orang pun mengisytiharkan diri mula cepat kelaparan. Sebab tambahan: nak menjawab peperiksaan, kena menggunakan otak, makanya kenalah makan banyak. Saya pun tak tahu kenapa selera saya semakin bertambah2 . mungkinkah kerana sudah semakin bahagia dan tak makan hati lagi.sampai TTM kata saya sudah tembam balik..waaa..tidak..nanti tak muat da semua baju balik macam mana. . bukan saya yang berperangai begitu semasa musim peperiksaan ini. Evi Lolyta, majdah, ong, ejah pun sama jugak. Ada satu kali keluar makan di bazar, saya makan : burger King dan roti canai, Maj makan : nasi goreng dan roti telur, ejah makan : mee goreng dan roti telur, Ong makan : nasi lemak ayam dan roti telur.semua makanan sudah jadi double. Makan double = duit keluar pun double.Duit claim tak dapat sepenuhnya lagi :p

akhir kata,study kuat2,study molek, jangan malas2 taw! yang penting sekali, jangan plagiat jawapan kawan semasa exam! HAHA <-- data-blogger-escaped-a="" data-blogger-escaped-gelak="" data-blogger-escaped-href="http://nurulism.com/" data-blogger-escaped-plagiat="">chika :D

isu plagiat di blog Chika..mantap woh story ini..dulu si cantik Hanis Zalikha, kali ni si manis Chika

wooh..senior Azrul mantop juga membuat software mengesan plagiat dalam source code..habis la kalau lecturer FIT memanfaatkan sume ni.adeh :p


9 comments:

sabir said...

ye la stdy molek la tau

[Fadilah Diyana] said...

Good Luck!!!Bila last paper???hahaha...kita ada lagi 3 paper...esok,isnin n last on next saturday...xtahan dah nak study ni...penat wo...

Anonymous said...

keh3...segan la gtaw sy mkn ape..hehe..mlm sy nk mkn bihun tomyam n satay n nasi...hehe btol3..time sjuk n exam kte mkn byk kn2... da la duit xdop, xkire nk mkn jgk..huhu mkn byk pon aku xbesor2 gak...x_x wuwu
~Maj >.<

mutasyabiha said...

ha3.. k.ika.. baru terfikir nak plagiat kat blog.. best of luck in ur final..

haziQah said...

SABIR - tq, gud luck result nnti he

FADILAH - tq, gud luck too..last paper 19nov

MAJ - hoho makan utk hidup, bkn hidup utk mkn :p

BIHA - ahha plagiat la kalau berani :p

cik EPAL said...

isu plagiat ni ada lagi rupanya..hehehe..

A d'Z said...

bosannye bl xde geng nk bual2... huhu... k la. stdy molex. chaiyok2!

Abu Aswad said...

Em sebenarnya begitulah kehidupan mahasiswa di IPT. Awal kuliah bukan main seronok lagi bila kelas batal. Last2 kena ganti... Mendidih jugak darah nie... Bukan ape, pelajar sume dah mula sibuk dgn hal masing2... balik kampung la... kuih apam balik la... Erm apa2 pun study molek... Chaiyok...

haziQah said...

CIK EPAL - tu la..x hbis2 lg plagiat ni huhu

JACK - mai la udm blk :p tq :)

ABU ASWAD - sronok..sronok jgk..tp pikir jgk msa dpn kna gnti cls..x snggup wooh..gud luck too :)

Google