Wednesday, August 27, 2008

kuasa blogger


tangan yang boleh mngegarkan dunia


Kalu nk taw sejarah blog aku
korg boleh baca biodata blog aku di tepi blog ni
or maybe sblom ni korg x prasan pon apa yg aku tulis kat sblah blog aku ni..
isy2 smpai ati korg..
ptot nye bkn saje baca entri
msti taw jugak psl tuan punye blog n blog ini sndiri.hehe

aku berblog sejak blom masuk UDM lagi..
masa tu aku rasa aku sorg je kot yg berblog kat UDM ni
rasa cm sorg2 je buat blog ni
x de sape pon bca..huhu
kalu dulu org msti x taw menatang apa blog tu
tp disebabkan gelombang tsunami pilharaya umum 2008 ari tu
baru sume org buka mata
yg blog adalah elemen yg bkuasa pada masa ni
kalu dulu kite hnya dpt berita drpd surat khabar saje
atau mungkin drdp laman wen tertntu
tp dgn teknologi terkini iaitu blog
sume org sudah bisa mnulis n mmberi pndapat masing
n blog adalah cara yg plg mudah utk buat website sndiri

Kalu tgk snarai link aku skang ni..
Da ade link utkUDMers
Link itu sume plajar n bkas plajar UDM
He da makin btmbah student UDM yg ade blog sndiri
N yg plg mnarik ade sorg lecturer ni mnugaskan satu tugasan kpada plajar2 dia supaya buat blog sorg satu..
wahaha..makin2 btmbah la student UDM yg ade blog sndiri..
satu kmajuan yang baik
Tp cm comel la sbb kbnyakan nye bsungguh2 utk mmantapkan blog mereka
Tp nasihat sy utk sume new blogger
“less is more”
tlg la jgn beratkan blog anda dgn mcm2 bnda yg x perlu..
boleh buat org malas nk msuk blog anda kalu blog anda berat..
N blaja slow2..aku sndiri amik masa yg agak lama utk mmantapkan blog
Tp tupon x mantap mane
Kalu ari tu edit blog KKU amik masa dlm sebulan jugak la
X yah la rush nk edit blog tu..biar lmbat asalkan cun..hehe
N yg mnarik juga btmbah juge blog drpd kelab2 di UDM
N blog yg plg top skali di UDM msti la blog MPP UDM
bukan calang2 org dlm UDM pon ade blog sndiri ni iaitu...
Akhi Shaiham, YDP persatuan mahasiswa kontemprari islam (PMKI)
Tp dia pon jarang updet blog..bz kn..
tp aku sokmo gak tnanti2 tulisan terbaru dia..hehe

Link ’printf’ n ’scanf’ adalah antara kwn2 blog yg terawal di alam blog
Especially yg printf la..mnjadi feveret aku bile buka blog
Especially blog chot n fadilah diyana
Islamic blog - ikhwah n akhawat pulak kbnyakan nye bercirikan Islamik
So sape2 yg mau cara pnulisan yg dpt mningatkan kite kpd Allah smasa mmbcanye
sila la click link2 di situ ye..
Feveret blog aku utk ikhwah adelah bloh akhi muhammad fahmi
Dlm islamik2 blog dia..lawak mmg x dpt dipisahkan dlm tulisannye
Mmg pecah perot la kalu baca..hehe
N blog umah al-fateh..sejuk je ati perot lima kalu baca tulisan dia
feveret blog utk akhawat adalah blog ukhti novaadila
Pngalaman dia mmg real..suka sgt baca

Pastu ade link utk ’cuppacakes’..aduh telan air liur je la ble tgk gmba2 cupcakes yg sdap2 itu
Ade link utk ’mkanan sdap’ yg kbnyakan nye resipi2 yg mnarek
’shoPping’ khas utk sape2 nk promote bisnes n shopping online
‘hiburan semata2’ – dunia artis yg mnngelikan n smakin mmualkan
saje je ltak nk tgk cmne prangai artis yg bg contoh tauladan yg kurg baik
n supaya ingatkan diri sndiri supaya x buat gtu
’mahasiswa’ – blog dr pmimpin2 mahasiswa dr universiti lain
n last but not least link2 yg bkaitan UDM itu sndiri

nak jadi blogger ni perlu ade komitmen thadap blog kite
ye la kna rajin updet baru la ramai org msuk blog kite
kalu kite stakat tulis blog utk diri sndiri mungkin boleh
tp rasanye kbnyakan yg buat blog ni utk mnjadi tatapan org lain bukan

blog ni ade bnyak kbaikan n kburukan
anda sume ada akal bukan jadi pasti taw mane yg baik n mane yg buruk
kalu tulis dlm blog stakat buat fitnah, lebih baik henti kan la
tp kdg2 blog ni jadi tmpat mlepaskan kmarahan kite
ye la blog ni boleh kata cm diari jugak kan
pastu org lain terasa pastu dia kata kite buat fitnah plak
kdg2 kite hnya bg pndapat atau andaian kite
tp biasa la manusia mmpunyai pndangan n fikiran yg berbeza
”rambut sama hitam tapi hati lain2”

Blog juga boleh dijadikan medan utk mnyampaikan dakwah..
mungkin dgn kata2 kite dlm blog
Ade hati tergerak n tsedar utk mnuju ke arah kbaikan
Tapi cara pnympaian nye perlu la berhikmah utk mncapai sasaran
wallahualam


6 comments:

chot said...

terharu i....
dan ko juga blogger yg paling lama aku kenali gak..yg seangkatan dgn ko mcm acai dah berhenti blogging..

Ibn Mohamed Amin said...

tulah.. i pun terharu sama.. blog i pun dipromot kat dalam blog ni.. pree lak tu.. u jangan tuntut royalti iklan kat i plak nanti tau.. hehehe..
btw, tq2~ majulah blog untuk Islam dan malaysia! marilah kite same2 memeriahkan dunia blog dengan membelog..

^_^

Evi LoLyta said...

mwahaha.. tgn i pn ada kt stu. wow, blh menggegarkn dunia tu.. hehe

~ilyanie_usyuk~ said...

hihi...

haziqah...

bagus2..

baru rakyat Malaysia sedar kan..

entry kat blog ni pon leh gegarkan dunia...huhu

[Fadilah Diyana] said...

salam haziqah,awk,kita baca tau sejarah asal usul awk nyer blog ni...kita dah lama tau awk ske letak pic2...sebab tu sama dgn kita...blog awk pun tatapan wajib kita selain page kak damya hanna...jgn berhenti menulis tau...=)

haziQah said...

CHOT - tu la mari la bjuang berblogging he
PAMIE - jgn nk kmbang lebih2 yeh..mari berblog utk islam
EDA - wahah tgn ku sudah color lain skang ni
ILYANIE-USYUK - tgn sapa2 yg berblog boleh gegar dunia..heee
FAD - ok awk pon sama ;)

Google