Friday, September 05, 2008

Merdekah Kite?

Er…salah tajuk ke entri aku kali ni..?
Tak la..mane ade salah..
Relex la beb baru je baper ari kite smbut merdeka
Tak kan smngat kemedekaan dalam diri da ilang kot
He walaupon da masuk bulan ramadhan, bulan puasa
Tapi aku tetap nak tulis entri berkaitan dgn Merdeka

Seperti di universiti lain dan juga seluruh tempat di Malaysia
31 Ogos disambut sempena hari kemerdekaan negara kite
Macam2 aktiviti kebudayaan kononnye dilakukan kononnye sempena meraikan kemerdekaan negara kite
Dan tak lupe juga forum2 dan seminar berkaitan kemerdekaan


Di UDM plak..satu forum yang dianjurkan oleh kelab bahasa dan intelektual pelajar (KBIP)UDM amat menarik perhatian dan aku semesti nye tak melepaskan peluang utk mnyertai forum yg dianjurkan pelajar spt ini
Sebab nye bile pelajar yang buat tanpa dikacau oleh org atasan
Suara pelajar itu sendiri dapat didengar sebaik mungkin
N di situ juga pelajar itu agak bebas memberi pendapat tanpa perlu takot dgn siapa2

Tajuk yang dipilih sempena forum itu adalah “ Kelesuan Semangat Patriotik dalam Kalangan Mahasiswa”
Selain tajuk dia yg best , moderator dan ahli panel dia yg mntap juga menjadi sebab knape aku tak sabar2 nk join forum tu
Moderator , amar arafat, pelajar law n TYDP law
Ahli PAnel
Shaiham , YDP persatuan mahasiswa kontemporari islam
Zaki @ Jack, pelajar TESL
Burhan, presiden kelab orator
Last but not least Isa, S/U 2 MPP UDM
Menarik bukan ahli panel dia, kalu korg student UDM mmg taw la betapa hebat nye nama2 tu
Tapi..agak sedih masa g DKU tmpat berlangsungnye forum,tak ramai org yg hadir
N rasa nye sbab terbesar tak ramai yg dtg sbb pada masa yg sama kat DABS ada sketsa arab, sume student FKI wajib hadir ke sana..
Haaa..sebab tu la sket je org yg dtg forum tu
Tp ada je student FKI yg curi2 g forum tu..hee..

Bagi aku forum tu adalah kesinambungan forum yg dianjurkan FKI msa hari terbuka FKI ari tu..
Masa tu akhi shaiham tak dpt join forum tu walaupon dia adalah salah seorg ahli panel dlm forum tu..so kali ni dpt la dia jadi ahli panel..he
Forum tu mmg hangat walaupon keadaan dlm DKU beku..
Aku la yg beku..hehe


Moderator dia mmg best la..amar arafat, mmg la terer ckp kata mng pidato kemerdekaan kn..he
Ahli panel 1 : zaki @ jack
Jack sbnarnye boleh kata lari tajuk la sbb dia ckp psl AUKU yg boleh kata tak de kena mngena dgn tajuk
Tapi jap eh ada kot kna mngena ngn merdeka, maksud jack la bg pndapat aku
Dgn AUKU mahasiswa/i masih tak merdeka sbb x bebas bsuara lagi..kna cover2 mcm aku la tulis dlm blog ni..he
So x merdeka lagi la mahasiswa/i kite
Tapi respek la kat jack cos dia berani gile kutuk AUKU n MPP dulu
Walaupon aku rasa dia adalah aspirasi
Yg kelakar nye bile jack bercakap, muka isa berkerut
Bile isa bersuara muka jack senyum sindir..huhu
Ahli panel 2 : burhan @ bob
Cara bob cakap mcm best walaupon pertama kali dgr cm mngada2 je
Dia pnye isi mantap cos mmg la dia msti buat preparation n dia da biasa dgn suasana debat kalu x , x de la dia jadi presiden kelab orator kn..
Ahli panel 3 : shaiham
Cara akhi bercakap cm bagi tazkirah kat surau je..
N of cos ada lah isi dan point yg mantap
N kbnyakan nye msti berkait dgn agama
Point yg best yg akhi shaiham ckp
“bile kite cinta kan islam dgn sndiri kite akan syg kna negara kite
N smangat patriotik akan timbul dalam diri kite sbb islam mngajar kite utk syg kn ngara kite tapi taat kpd ngara jgn mlbihi taat kpd Allah ”
Ahli panel 4 : isa
Point yg isa bg selalu nye mnjawab balik apa yg dihentam oleh jack
Isa kata kalu AUKU sekat pelajar x mungkin ada MPP kn..

Owh aku sudah bsmngat mau bertanya kan soklan kpd ahli2 panel yg mantap2 itu
Siap msg zaim ckp soh dia tnya soklan dulu sbb dia jd initializer aku utk btnya soklan..hehe
Tangan pon sudah beku n mnggeletar dgn harapan dpt btnya soklan utk ptama kali di dalam forum
Tapi harapan ku hancor berkecai..masa amat mencemburui aku bak kata pengerusi majlis
Masa da lambat sgt cos sblom tu si pemberi soklan sudah btnya pnjang lebar dan ahli2 panel pon jawab pnjg lebar juga.wuwu
Da la kalu sape tnya soklan dapat hadiah..
He tapi aku tnya soklan bukan sbb nk hadiah
Aku nak tgk kehebatan ahli2 panel mnjawab soklan
Akhir nye aku dan zaim merana kerana x dpt tnya soklan..huhu

Soklan yg bermain2 di pikiran aku sejak mngetahui ade forum ni lagi adalah..
Jeng..jeng..jeng....
Seperti kite ktahui n mmg da tahu pon..
Setiap kali hari kemerdekaan ngara kite,
mcm2 program dan aktiviti diadakan utk memeriahkan hari
Dan juga macam2 pertunjukan kebudayaan dipersembahkan..
Apakah tujuan sbnarnye kite mnyambut hari kemerdekaan?
Adakah tujuan nye utk mmupuk smngat patriotik dalam diri wargangara malaysia sekaligus utk mngingati pjuangan pejuang tanah air kite pda masa lampau?
Kalu itu la sbb kite mnyambut hari kmrdekaan..apa relevan n perlu nye kite mngisi hari smbutn hari kmrdekaan dgn program2 seperti itu?
Adekah dengan program berbentuk hiburan, mnyanyi, berdikir barat, main band
Sume lagu tu dapat ke memupuk n mnaikkan smngat patriotik dlm diri kite

Sendiri tanya sendiri jawab..he
Bagi aku tak de maknanye mnyambut kmerdekaan ke sambut apa2 pon dgn hiburan
Yg hiburan tu sume melekakan kite je drpd mngingati pencipta kite, Allah
N tak de memberi apa2 kesan dalam diri kite pon
Dan lagu yg konon2 patriotik pon kdg2 x mnaikkan smangat patriotik pon..
Ye la da pnyanyi tu nyanyi dgn x patriotik siap bleh bgelek2 lagi..mane partiotik nye?
Pastu bile da 12 tgh malam melaungkan merdeka yg kdg2 aku malas nak mnyebut nye
Cos akau rasa merdekakah kite?
Kalu dulu masa 31 ogos 1957, mmg la org2 zaman tu melaungkan merdeka drpd kebebasan drpd penjajah
Tapi skang ni kite laung merdeka bebas drpd apa
Penjajah lagi ke? Mungkin fizikal kite tak dijajah..tp pikiran kite bagaimana?
N yg plg x tahan..12 tgh malam tu masa nyanyi lagu 'keranamu msia' n 'jalur gemilang' dgn pasang audio yg kuat nak mam*** yg boleh pecah jantong
Yg dtg tu especially laki la terkinja2 mnjerit2 nyanyi dgn sungguh x bertamadun
Rasa kalu mati kat ctu rasa sia2 je idup selama ni

Lain la kalu kite smbut kmerdekaan dgn berzikir kepada Allah
Bertahmid, bertasbih dan bertakbir
Kat ctu aku boleh rasa smngat dalam diri aku mningkat
N aku rasa aku lebih patriotik bile berzikir bertakbir bertahmid
Tak percaya? Sila la buat dgn pnuh tawaduk mngingati Allah
Sebabnye bile kite mngingati Allah kite sdar kite ni hamba Nya yg lemah lagi hina
Sape la kite tanpa pertolonganNya
Dan tak de la terjadi perbuatan mlompat2 terkinja yg sungguh x bertmadun itu


4 comments:

kamitaken a.k.a Lutfi Lokman said...

setuju dgn perenggan terakhir..

Evi LoLyta said...

ngeh2 sy pn join sme forum yg best tu :P .. next year nye celebration kta wat mcm yg last paragraph tu ey.. insyaAllah..

Evi LoLyta said...
This comment has been removed by the author.
aizat@kampus said...

pendapat yg agak bernas...nsb baik x komen penonton istimewa mlm tu...anyway benda ni hope dpt diteruskan medium suara pelajar cume bagaimana ia digunakan sebaik mungkin mcm kita tgk dlm bicara siswa di tv...so lepas ni ia akan lebih aktif dan aktif....forum intelektual...

Google