Monday, August 31, 2009

semua orang pun boleh menjerit merdeka tapi apa yang merdeka?

semua blog pun tulis pasal kemerdekaan.semua orang pun bersyukur lahir di negara bertuah ni yang aman damai walaupun kadang2 ada orang yang saja bikin kacau bilau padahal sebenarnya dia nak buat aman je tapi orang lain yang buat kacau bilau.pahamkah ayat ni?

sape kata duk kat Malaysia tak best?memang kau tak reti bersyukur.biar pun Malaysia ni negara panas dan lembap ( belajar geografi sekejap) dan tak de salji turun pun, bukankah lagi bahagia tak perlu membazir beli baju sejuk bulu2 tebal-tebal.kasihan kepada orang miskin tak de duit nak beli baju mahal2 lagi berbulu dan tebal.silap hari bulan kucing yang jadi mangsa.apa kejadahnya kucing jadi mangsa?

semua orang pun letak bendera Malaysia.kalau saya nak letak bendera hijau putih boleh? haha mati aku kena AUKU

tapi adakah dengan menggantung bendera Malaysia di kereta, bilik anda, anda sudah diklasifikasikan sebagai seorang yang patriotik?


budak ni pegang bendera Malaysia.betul ke dia dah patriotik?
sumber gambar : abang Google


saya pantang betul bila ada orang yang mengutuk negara sendiri.tak suka gi la pindah negara lain.macam kes namewee permainkan lagu Negaraku.memang 73v?c%oi9#V$ la

sebab syukur tinggal di Malaysia
1.dapat makan macam2 jenis makanan daripada pelbagai kaum dan etnik.saya suka makan capati.anda?
2. dapat tengok cerita macam2.melayu , cina, india, tamil , hindustan, omputih
3. dapat kenal macam2 bangsa dan budaya sebab tu boleh buat konsep 1Malaysia yang macam best je
4. negara pun dah maju dengan macam2 bangunan pencakar langit dan shopping complex yang menjual barang2 branded walaupun masih ada rakyat yang masih miskin, rumah tak de api, tak de letrik

hahah alasan tipikal sahaja

tapi the reality is, adakah semua rakyat Malaysia betul2 sudah merdeka?lagi2 dari segi pemikiran dan jurang antara kaum dan agama.betul ke orang melayu cina dan india sudah boleh menjadi kawan baik, makan sama2, lepak sama2.mungkin ada..tapi berapa peratus je, cuba bilang.melayu tetap gang dengan melayu,tapi india dan cina sahaja yang mungkin boleh menjadi se gang.takk payahla nak nafikan, boleh tengok kat universiti anda sendiri dan juga sekolah2

alhamdulillah merdeka kali ni tak de konsert2 sebab menghormati bulan ramadhan.ke ada?.kat UDM pun tak de jugak sambutan dan konsert2 yang bosan yang hanya menyanyikan lagu yang sama dan orang pun sama.jadi tak perlu scan kad matrik untuk dapat markah koko.

sambut merdeka kat masjid atau surau lagi terbaik.boleh tak pemimpin kita buat program sambut merdeka kat masjid?pasti semua rakyat lebih patriotik dengan adanya iman yang mantap dalam diri semua rakyat.yang bukan islam pula macam mana? boleh je join sekali , tak salah bukan.maksud saya bukan program yang dibuat dalam masjid la..

apa saya dan kawan2 buat di malam merdeka.tak main lah nak sambut2 ni.sambut bantal dalam bilik lagi best
1.bercerita masalah peribadi masing2 sampai saya yang tak de masalah tiba2 pun tercalit masalah sama.adoii..malam merdeka yang terbaik punya
2. tak de dengar bunga api.kalau tak boleh gak keluar bilik tengok bunga api
3. bergayut dengan kawan2 yang sedang belajar bahasa inggeris dan speaking bersama mereka sampai terguling2 sebab sangat comel mereka berbahasa inggeris.apa ni tak patriotik langsung di malam merdeka :p
4. siang : kelas tambahan data communication nak bagi soalan apa masuk midterm.aiyooo
5. sakit dan penat otak sampai sangat lapar di siang hari. mana boleh cakap lapar masa tengah puasa la

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 52.dah tua negara Malaysia ni.se oga sentiasa mendapat rahmat dari yang maha Esa

Selamat Hari Jadi juga kepada Muhammad Izzuddin B Rosli yang baru je mendapat kunci kemerdekaan pada umur 21 tahun pada 1 Sepetempber 2009.owh sudah semakin tua rupanya sahabatku ini tapi kenapa macam masih lagi muda? amalkan petua beliau : senyum dan gelak sokmo sambil berdebat :D

lelaki pertama, perempuan kedua, perempuan ketiga.apa kesudahannya?


6 comments:

Evi LoLyta said...

en faisal kata Mr. google. hahah. tp sy menggedix menjawab dlm kelas ckp 'abg google'... haha.. adehh smpai skrg lekat guna term abg google hek2

Evi LoLyta said...
This comment has been removed by the author.
Evi LoLyta said...
This comment has been removed by the author.
sabir said...

salam satu malaysia...merdeka

izzuddin2020 said...

hehee...apo nak dikato...tahnkz iqa..hehe...lagi satu petua nak kekal muda...

MENGUSIK DAN MENYAKAT ORANG SELALU..huauhuahu..

itu memang kegemaranku..hehe

merdeka!!!

haziQah said...

EVI LOLYTA - ahha mula2 nak buat eick google tapi macam abg google lg best he

SABIR - slamat hari mrdeka juga

IZZUDDIN - ahha din mmg ska buat org gelak smpai pecah perot je he

Google