Monday, September 14, 2009

ethical hacker



buat julung2 kali dalam sejarah Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), portal pelajar UDM dihack! apa ke jadahnya hack portal UDM? hack la website UDM ke haha

apa benda menatang hack ni.ok menurut kamus dwibahasa oxford fajar, hack bermaksud potong ,tetak.hacker pula orang yang pandai tetak. owh bukan2.dari istilah komputer pula perbuatan mengakses komputer atau sistem secara tidak sah terutamanya secara meneka ataupun mendapatkan kata laluan menggunakan wireshark.OOPS!

kenapa perlu ada hacker dalam dunia pengkomputeran sekarang.bukankah buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali?hacker ni sebenarnya bukanlah seorang yang jahat pun.hacker ni biasanya akan cuba2 memasuki sistem dan jika berjaya akan meninggalkan kesan di sistem tersebut.contohnya la paling mudah dan senang, kita lihat apa yang telah berlaku dalam sistem portal pelajar UDM itu.hacker tersebut telah meninggalkan kesan dengan menulis berita di portal.walaupun ayat dia agak kasar dan "Cuma silapnya bila dah boleh hack kamu bolehlah menaip dgn kata2 yang sopan dan nasihat yg sinis kepada pihak atasan utk mendengar perkara ini iaitu masalah wiyerless" - ayat Aizat Anwar

for your information, jangan risau, tiada maklumat yang boleh dicuri oleh hacker tersebut kerana hanya beliau boleh akses kepada berita sahaja dalam portal tersebut.maksudnya, tambah berita, delete berita dan sewaktu dengannya.nak masuk untuk mendapat maklumat pelajar perlu ada password lain untuk akses ke tahap yang lebih tinggi , hacker tersebut tak de password kot sebab tak dapat sniff :p so tak perlu risau lah data anda diubah ke, dicuri ke, digodam ke , sebab si hacker ni memang tak boleh pun buat benda2 ni.haha jahat tak aku bila gelakkan mereka yang takut maklumat pelajarnya dirosakkan :D

hacker amat berbeza dengan cracker.cracker tu apa pulak? cracker adalah sejenis biskut yang sedap dimakan begitu sahaja.tapi dari istilah pengkomputeran, cracker lebih kurang macam hacker tapi dia tak beretika sebab ceroboh ke dalam sistem dan rosakkan sistem yang ada dengan tujuan utama nak untung .nah cracker yang patut anda takuti, bukannya hacker.sebab cracker la yang mempunyai niat jahat biasanya untuk mencuri maklumat user.setakat hacker UDM ni nak main2 je.kalau hacker luar I tak taw :p

memanglah kalau dari kita lihat dari segi etika, memang tak beretika langsung pun si hacker dan cracker.tapi dari maksud tersirat, hacker lah yang dapat membuka mata si pembuat sistem yang sistemnya itu tidak selamat dan mudah sungguh diceroboh. jadi, sistem keselamatan dalam sistem itu akan dipertingkatkan untuk mengelak sistem dicerobohi semula.tiada kemusnahan dilakukan.

dan kalau korang nak tahu, betapa lemahnya sistem kat UDM ni sampai sistem jabatan bendahari pun senang je nak dicerobohi oleh si pakar network security ni.OOPS I DID IT AGAIN!

buruknya penggodaman pula apabila sistemnya digodam, sesuatu organisasi itu akan menutup sistem untuk membuat siasatan.ini menimbulkan ketidakselesaan sebab ganggu kerja kita. nak kesan penggodam ni pulak bukannya senang, dah la kos tinggi pula

Oh cuma harapan dan cadangan saya buat si hacker ni, tak perlu lah lagi nak hack portal tu.sebab saya takut kalau apa2 tindakan undang-undang kena kat awak.nanti saya jugak sedih.eh kenapa pulak? sebenarnya nak kata portal tu kena hack tak juga, sebab sekali lagi saya nyatakan di sini, beliau boleh tambah, delete berita je.sebab tu berita merepek tu kejap ada kejap tak de macam chipsmore.saja nak buat gempak sekejap kat UDM :D

cadangan : buat sistem keselamatan rangkaian, encrpt ,hash , dan guna lah cryptography untuk maklumat2 lagi sulit kat UDM ni.ini baru student kot yang hack portal.kalau orang luar, guane?

rujukan :
buku etika warna kuning, etika dalam pengkomputeran
wireshark

agak2 kalau, lecturer saya yang ajar subjek etika dan network security baca entri ni, dia bagi tak markah tambahan? hoho
senior saya yang bijak, kalau ada tersalah maklumat dalam entri ni kabo deh.saya budak baru belajar, kalau salah janganlah marah hehe


13 comments:

luqman said...

nice story..
nazman the champions..hahaha..

luqman said...

lupa plak..
sejak akhir2 ni..ade id

"Nik Mohd Imran" dalam portal n Kelip..

hati2 hacker..anda sedang diperhatikan..

hehe

Azrul said...

tetibe teringt ms clas ethics puan su ( ex-dean ) ajau dlu...

"julung2 kali dalam sejarah Universiti Darul Iman Malaysia (UDM), portal pelajar UDM dihack!" - kena hack tmbh berita ja julung2, kena kuar masuk lama dah... soalan cepu emas, apa os server udm??

sabir said...

sebenarnya orang yang buat lg bijak dr yg bt program sbb dorang pandai adjst lg

haziQah said...

LUQMAN - ahha berita tu plg gmpak..jeles taw haha owh ye ke ade org gne id tu..mayb tu anak sdara dia kot he

AZRUL - yep puan wan su kn yg ajar ethic dulu..mcm sush je dia ajar..tp sume org kata dia bgus ngajar..ktorg x smpt nk mrasa huhu
adeyh..apa ek os server udm..hoho x taw

SABIR - he mmg pun sbb tu nama dia hcker :D

[Fadilah Diyana] said...

sebab sekali lagi saya nyatakan di sini, "beliau" boleh tambah, delete berita je.

Haziqah,siap guna kata ganti diri beliau lagi...ehehe

Evi LoLyta said...

Nik Mohd Imran dlm kelip & portal ? anak sdara dia ? ahha I xda kaitan dgn bnd tu la.. *sy seorg anak sdara yg beretika* ... :)) gtau en. Nik nati ! eeii

chipsmore said...

konpom lecturer bg markah penoh...ehehe ;)

haziQah said...

FADILAH - ahha baru cm gah sket

EVI - haha gtaw la en nik

CHIPSMORE - wah harap2 bgitu la :D

Vicious Von said...

wahahahaha
hack la lg

Mohamad Shaiham Bin Ibrahim said...

emmm, bagi saya walaupun perbuatan hacker tak seteruk cracker, ianya tetap tak beretika coz dikira 'menceroboh'..

Penceroboh boleh didakwa.... so, better hati2...

haziQah said...

VICIOUS VON - :p

SHAIHAM - mmg diperdebat pun psl hacker ni sbb mnggngu ketenteraman awam tp itu la manusia .bnda salah lg nk buat

Anonymous said...

Oi2, br kna skit dh kecoh ker?!! rilek ar, sem dpan aku wat lg truk pnya.. hererher.. nak 'mncuri biskut' user.. iqa, kalu nk tau apa maksud aku.. jgn segan2 tnya, kalau x, MELEpAS, takut kau jd mangshaaa. :P

Google