Friday, February 26, 2010

main masak-masak dengan kasih sayang

Sekarang ni cuti hanya sekejap2 je.balik rumah hanya seminggu je..tak mungkin sekarang cuti lama2. Sangat sadis taw

Cuti yang lepas aku manfaatkan sepenuhnya bermesra bersama keluarga tercinta dan mencurahkan kasih sayang dengan masakan-masakan baru , air tangan ku sendiri

Buat pengetahuan anda semua, saya suka mencuba masakan baru. Saya suka search resipi2 baru dalam internet, apa-apa yang sedap dimakan dan paling penting, bahan masakan mudah dicari. Dan bila pilih resipi pulak, saya tak suka langsung resipi yang menggunakan perencah atau masakan segera @ instant sebagai bahan masakan. Resipi seperti itu akan ditolak serta merta. Tak ori la beb, macam apa barang masak asam pedas guna asam pedas segera? Tidak Nampak skil memasak di situ jika menggunakan instant

Sebelum balik rumah memang sudah merancang mahu masak untuk keluarga tercinta. Sambil masak boleh mencurahkan kasih sayang di dalam masakan tersebut dan lahirlah keluarga bahagia. Eceh..

Mula-mula merancang mahu masak kek tiramisu. Terkejut dan teruja melihat resipi kek tiramisu yang amat mudah dimasak. Cadangnya mahu masak untuk saudara mara yang bertandang ke rumah tapi tak jadi pula sebab tak jumpa bahan, tak jumpa whipping cream yang halal..waaaa..melepas nak makan kek tiramisu tapi saya serve mereka dengan popia pisang coklat ditambah dengan aiskrim. Nyum2 , makcik saya makan sampai 5 keping dan dia kata sedap sangat :D

Terdetik hati saya untuk memasak tomyam pula bila melihat evi lolyta memasak tomyam. Rasa macam senang je , jadi memcari resipi bersama makcik google. Stail saya memasak seterusnya, saya tak suka ikut resipi tapi suka menggabungkan dua resipi hehe macam mana? Ikut kebijakan anda memasak la. Kalau resipi berunsurkan lauk pauk boleh la menggabungkan dua resipi tapi kalau kek, biskut dan sewaktu dengannya, tidak lah saya berani berbuat begitu sebab confirm tak jadi. Kalau lauk pauk pandai2 lah adjust bagi jadi



Tomyam campur saya menjadi..! Nyum2 , Cuma mungkin kurang masam sebab tak cukup limau dan kurang pedas sebab mak kata jangan pedas2, nanti adik bongsu saya tak makan pedas. Masak dan makan bersama telur dadar dan sayur kalian tak de ikan masin. Bapa saya pula kata “ macam ni tak payah pergi kedai la kalau nak makan tomyam”

Teringin makan dan masak macaroni pula bila ada orang tu makan macaroni mama dia masak. Jadi cari resipi makaroni pula. Saya gabungkan pula dua resipi macaroni bakar. Hasilnya? Kurang jadi sikit sebab salah steps masuk bahan tapi masih boleh dimakan

Last but not least yang memang tak jadi adalah kentang goreng. Sob2 resipi dia amat mudah sekali tapi tak jadi sebab mungkin..waaaa..tak tahulah sebab apa tak jadi T______T

Nanti cuti lagi saya nak main masak2 lagi sebab itu kan passion saya dan saya sangat suka westen food! Yummy tapi masakan melayu tetap di hati. Tak kan masakan Melayu hilang di dunia !


8 comments:

Anonymous said...

Make sure panggil ambulans tau b4 bagi org makan.kui kui kui.acap

madihah said...

wah sedapnya..nanti lehla masak kt cni..huhu

dari~ummie said...

wuuuu...sedapnya awk masak haziqah...rasa nk makan tom yam pulak skrg ni..hehehe..=)

kalau guna yg segera mmg takde umphh...ngeee

haziQah said...

acap - ok fine, acap mkn k.iqa masak confirm masuk ambulan sbbmkn bnyk sgt tak berhenti lg glojoh ahhhhaaaaa

madihah - he nk msak kat mana tu..kalu de dapur yg sbnar boleh je he

ummie - wahh sdap ke kite msak? he jom2 buat tomyam sama2..tapi kalu awk msaka mmg kite x leh lawan la huu

dari~ummie said...

hohoho..banyak la tak boleh lawan..semua masak senang2 aje...hihi

iniaku said...

nak tiramisu satuh!!

nursarah said...

suke memasak bila ada mood. kalau takda mood, nak masuk dapur pun susah. hahaha!

haziQah said...

ummie - betul la..awklbih bnyk mmasak dr kite huhu

iniaku - bli kat scret recipe haha

nursarah - oh sama la kita mmasak bila ade mood je..xde mood duk lpak dpn tv n computer je hahaha

Google