Tuesday, June 23, 2009

popia pisang coklat laris macam goreng pisang



memang hangat macam jualan goreng pisang

mula-mula memang rasa pelik je nak makan

tapi belum cuba belum tahu kelazatannya

dah cuba teringat-ingat

jualan pertama di kiosk Kelab Usahawan Muda SMSK Seksyen 9 Shah Alam

1.eeee...discusting..!
2.peliknya...
3.popia pisang coklat? jap aku nak pikir macam mana..?bapak kreatif!

tapi jualan pertama tetap habis :D

jualan kedua

1.emm..delicious ! bagi lagi dua
2.i nak 8 keping

jualan terakhir..

(berebut-rebut)
1. bagi satu ni kak
2.kak, bagi dua keping
3. eh aku pun nak..
4.awak..guna duit awak belikan dulu

itulah kepuasan dalam meniaga sebenarnya.pelanggan berpuas hati dengan produk kita.dan mereka tercari-cari produk kita bila tiada

itulah makna perniagaan bagi aku.bukan sekadar untung tapi lebih puas jika pelanggan menyukai apa yang kita jual.

and that's another reason why i never interested in MLM business (Multi-Level Marketing).memang mudah mendapat wang dalam masa yang singkat.tapi di mana kepuasan kita selain daripada melihat untung yang banyak sahaja. tak nampak barang di depan mata laku di depan mata jadi tiada kepuasan

aku hanya berminat dalam perniagaan makanan sahaja.perniagaan lain seperti produk kesihatan, penternakan, pertanian aku kurang minat.sebab produk makanan la cepat mendapat feedback dan kita boleh membaiki kesilapan kita dan membuat produk yang lebih baik

dan itu juga antara sebab kenapa aku amat menyukai makanan yang sedap

terima kasih banyak kepada asmaa' kerana berjaya mereka resipi popia pisang coklat ini dengan jayanya dan membenarkan saya berniaga produk ciptaannya ;)

feedback jualan popia pisang coklat di UDM
1.em..sedap la..nak satu lagi..( lepas tu dia datang lagi tengok2 rasa nak beli lagi)
2.bagi 6 keping
3.betul ke sedap? ok la bagi satu la nak try ( esoknya datang lagi membeli 4 keping )
4.sms booking popia pisang coklat sampai terpaksa ditolak kerana stok da habis
5.sedapnya cyg..berapa harga kuih ni? :p

UDATED : atas permintaan ramai yang selalu search kat google 'resipi popia pisang coklat', saya berasa kasihan kepada kalian kerana tak jumpa resipinya di sini. jadi saya sediakan resipinya di sini. Cara2 nya mudah sahaja

Resipi Popia Pisang Coklat

Bahan2
- kulit popia yang boleh beli kat Giant atau mana2 pasaraya
- pisang berangan yang dibelah dua
- coklat masakan
- sedikit susu cair, marjerin

Cara2
- balut pisang yang dibelah dengan kulit popia. balut macam balut popia biasa
- kemudian gorengkan dalam api yang panas sampai coklat kegaringan tapi jangan sampai hangus
- kemudian, cairkan coklat masakan secara double boil. Campurkan dengan sedikit marjerin dan susu cair @ fresh milk untuk bagi cair
- dah siap, tuangkan ke atas popia yang digoreng tadi dan hias dengan coklat rice dan yang colour2 tu..siapp!!


14 comments:

Mohamad Shaiham Ibrahim said...

saya suka semua yang berkaitan coklat....

suka berniaga..... bagus. Tapi, sebenarnya mencuba dalam berniaga ialah suatu yang sangat bijak...

selamat mencuba dan selamat beramal...

Muhammad 'Aizat bin Anwar Apandi said...

apa kata jual time konvo?ejat support!

sabir said...

jangan percaya dorang 2orang tu....dorang kuat bodek je la.........nk makan blanja sendiri la..mcm aku xpe la haziqah support.........lagi satu to haziqah...gd luck for u bisnes

♥ Iemochi Arihyoshi ♥ said...

tak penah tengok dan rasa lagi popia pisang coklat..

haziQah said...

SHAIHAM - antara makanan yg wajib beli taw kalau dijual masa konvo ..beli taw hohoh

yes bisnes is my passion

AIZAT - wah..tq 4 ur support ;)

SABIR - npe plak sabir xpe haziqah suppurt? :p he tq my dear ;)

HARIS - haaa..x cuba kna cuba..nnti cuba taw he

nieja said...

sedapnyeee..
nak gakkk!

Mark said...

nmpk mcm sedap jer... kalau ade ms blh cuba ni

absarlegal said...

yummy....salam perjuangan

Anonymous said...

hehe~ sy bru try kt rmh aritu.. yummy.. =) mmg sedap..

~Maj >.<

haziQah said...

NIEJA, ABSARLEGAL, MARK, MAJ - yeh..mmg sdap ;)

Anonymous said...

boleh bagitau kat mane boleh beli??

haziQah said...

dulu jual kat skola adik kat seksyen 9 shah alam, kat unisza de jual msa bazar ramadhan dulu, tp skang da xde kot..pe kata awk wt sndiri..sng je ;)

Anonymous said...

bape harga 1 popia pisang nih?

Anonymous said...

popia pisang

Google