Monday, June 08, 2009

popia gila kentang

sudah lama tak main masak-masak.dan sudah lama tak berkongsi resipi bersama anda semua walaupun saya tahu anda semua bukan nak cuba masak pun resipi yang saya bagi ni padahal mudah je nak buat.bercakap macam banyak je resipi yang da pernah publish kat blog ni.

kalau nak tahu, saya ni suka masak lepas tu saya suka makan.tak kira sedap atau tidak, bantai je la asalkan selamat dimakan dan tidak beracun.ada orang kalau masakan sendiri tak lalu makan, tapi saya lagi nak makan, kang tak sedap kang siapa nak makan so baik saya menghabiskan sendiri

kali ini haziqah auni mahu berkongsi dengan anda resipi yang sangat mudah yang dinamakan popia kentang ! sesuai untuk siapa-siapa yang gila kentang

oh resipi ini diambil daripada favourite blog masakan saya, rinchan.tapi saya ubah sikit-sikit mengikut selera dan nafsu makan saya

resipinya adalah seperti berikut.sila salin di buku atau kertas atau kalau bijak boleh copy and save di dalam memory otak anda

bahan-bahan :
-5 sudu besar daging cincang (kalau nak senang guna ramly punya.yang daging lagi sedap ye)
-1 biji bawang besar,dicincang
-2 ulas bawang putih,dicincang
-sedikit serbuk lada hitam dan putih
-garam secukup rasa
-sedikit biji lada hitam yang ditumbuk menggunakan lesung batu (kalau anda boleh tumbuk -guna tangan anda sampai lumat lada hitam itu, silakan)
-oregano (kalau nak rasa-rasa macam pizza sikit boleh letak ni )
daun bawang, daun sup, daun saderi dipotong halus-halus.
-5 biji kentang atau lebih yang direbus kemudian dilenyek macam mashed potato
-kulit popia


1.mula-mula panaskan minyak.lepas tu masukkan bawang putih dan bawang besar sehinga garing
2.masukkan pula daging cincang.sebelum tu,jangan lupa pulak basuh dan toskan.masak sampai air daging tu da kering
3.kemudian masukkan serbuk lada hitam,lada putih, biji lada hitam, oregano, segala jenis daun.gaul hingga sebati
4.akhir sekali masukkan kentang dan gaul sampai sebati
5.masukkan inti yang da siap tadi dalam kulit popia dan lipat molek-molek deh
6.kalau nak rasa macam mewah sikit, boleh letak cheese bersama-sama inti popia tadi
7.goreng dalam api sederhana panas


enak dimakan ketika panas tapi jangan sampai melecur lidah pulak.rasa dia seperti popia yang letak kentang dan daging.haha memanglah..tapi saya boleh katakan sedap sangat dan rasa macam pai .nyum2.sesuai dimakan ketika minum petang, minum pagi pun ok jugak

selamat mencuba.jangan telan air liur saje


7 comments:

Muhammad 'Aizat bin Anwar Apandi said...

yes2..im 1st komen ha3..sekali makan pasti terliur2

Evi LoLyta said...

cedapppnye... blh try ni ahah

Husna Najihah said...

posto2..ke putrajaya pliz..ehehe

haziQah said...

AIZAT - skali..pastu dia kali pastu berkali2 nak makan he

EVI - try2 sng je tu ;)

HUSNA - ahha k.iqa pos ni, husna kena balas blk anta mknan lg sdap la he

[Fadilah Diyana] said...

haziqah,terserlah ciri2 wanita melayu terakhir...ehehe

iLiAiSyAh said...

next sem anta kat bilik ili ea kalo buat!! sedap nyer!!!

haziQah said...

FADILAH - ahha tang mana tu ade ciri wanita melayu? he

ILI - ok set..tp x de dapur la kt udm huhu ;)

Google