Wednesday, March 16, 2011

Function terbaru di Facebook dan Blogger yang aku suka

Facebook adalah satu benda paling wajib dalam hidup manusia sekarang. Dah jadi macam dadah, satu hari tak buka walaupun takde notification, rasa gian je nak login.

Sekarang facebook bertambah berkembang. Aku salute la developer dia, makin hari ada je function terbaru yang dorang nak upgrade untuk menjadikan facebook tetap menjadi kegilaan semua orang.

Dua function terbaru facebook yang memudahkan orang adalah :


 
1) Tak payah lagi tekan button post comment, just tekan enter then comment anda akan dipost. Senang kerja . So jangan cari button post comment lagi 

2) Boleh tag nama orang masa komen. Contohnya macam kat atas ni. Tapi jangan lupa letak @ untuk tag nama orang. Tapi function ni tak boleh guna kalau internet kau lembap macam kura2

Blogger pun sama makin maju dan memudahkan user. Contohnya untuk design korang boleh pilih template yang sedia ada and customize mengiikut kreativiti korang. Best function camni. Dulu aku pun suka design Myspace aku dan bersaing tengok layout sape lagi cantik. Siap curi coding orang taw kat Myspace. Curi coding orang A dan curi coding orang B dan kemudian campurkan dua2 coding, jadilah coding sendiri . HAHA. Tapi nak curi coding kat blogspot ni susah sikit. Aku tak expert lagi T_T

 
Dan lagi satu, masa tulis entri, banyak function da upgrade jugak. Dah jadi macam Microsoft Word da. Cuma takde function huruf besar untuk setiap permulaan ayat je. Function upload gambar pun dah jadi macam Wordpress

Enjoy la social media selagi mereka ada. Walaupun dulu konon2 nya ada rumours kata facebook nak tutup , sikit pun aku tak percaya sebab rugi la kalau dia tututp. Semua benda boleh buat kat facebook, blog sekarang terutamanya bisnes! Aku terfikir macam mana orang zaman dulu berbisnes bila takde website ....

P/S : Anda selalu dengar lagu dan dapat teka lagu apa bila dengar? Jom Join Contest ni danMenang RM 50000 di #MIXfm dalam contest teka lagu dan artis dalamfour song music montage . Untuk setiap lagu yang anda teka dengan betul, anda dapat RM 100. WoW!


9 comments:

Ecah Ecot said...

snang jek nk komen2..tp x suke tang gambo 2..x best la die wt stail mcm 2 bile nk tgok gambo..huhu

haziQah said...

aah tak suka jgk..tp psl gmbr tu kalu nk kmbali spt bse leh refresh je page tu ;)

ASRUL ANWAR said...

ouwh, sy pn suka! ^^
but I just know the "tagging" dalam comment pn dah boleh skrg...hehe. maklumla, org dah lame deactivate FB..thanx snyway

Faris Adli said...

laman web popular akan menyenangkan pengguna...

laman web yang yak popular akan menyusahkan pengguna

Fahmi said...

saya xsuka function fb yg enter je untuk submit komen... asalnya nk komen panjang2 nk enter utk buat perenggan batu tapi tersubmit lak...

nk kena tekan shift+enter utk buat baris baru... leceh sikit...

oo. boleh tag orang kat komen da ke... baru tau...

hehe dah lama xusik blogspot... xperasan ada fungsi baru :-)

haziQah said...

asrul : hehe enjoy new fb function ;)

faris : totally right :)

fahmi : aah mula2 cm best tp best kalu nk tulis pnjg n tekan enter kn..oo bru sy taw kalu nk enter tulis cmtu hehe btw tq :)

Muhammad Khairul Fahmi said...

i loike! =)

kak ira said...

nama saya ade di situ untuk di tag hehe

haziQah said...

hehe nt iqa tag bnyk2 wawawa

Google