Monday, December 15, 2008

Nak kawen jugak…

Minggu ni minggu yang agak sibuk..mula2 ari isnin kan raya qurban..pastu weekend nye pulak cuzin2 dan sedara mara ku mngadakan majlis kawen..hee..srunuk ke kawen..srunuk la tawu hihi..

Ari sabtu 13 Dec 08 kakak sepupu ku merangkap anak buah emakku merangkap anak sulung pakcik ku..telah menamatkan zaman solo nye..rumah dia kat kelana jaya je..so 2 hari sblom majlis berlangsung ..kami ( emak dan saya) pegi la melihat2 apa yang boleh ditolong..2 hari sblom majlis iaitu ari khamis g la sana tolong2 tapi tak tolong sangat pon..tolong makan ada la..he..sbb tak de banyak keje yg boleh buat kbnyakan nye da siap kn..g sana aku drive keta perdana manual tahu haha..amazing boleh drive jauh2 ( agak jauh ye apabila keluar dari shah alam )

Esoknye plak ari jumaat g dgn makcik aku..dia bwa keta myvi..tapi suh aku drive..he..merasa gak drive myvi ye..nasib baik auto..


selepas bernikah..sah jadi suami isteri..alhamdulillah..

Malam tu plak majlis pernikahan..pihak laki bawa hntaran 11 dulang , pihak pmpuan balas 15 dulang..banyak nye kna bagi laki..untung la jadi laki ..yang best nye rombongan pihak laki..yang bawa hantaran sume jejaka2 segak berbaju melayu hitam..he tapi tgk je diorg..tataw napa x minat plak ..haha
Owh bukan pernikahan saje..sblom tu ada majlis pertunangan sekali..


cuba kire baper org yang amik gmba..tu baru separuh je kot..aduuhhh

tapi yang tak best nye malam tu..nak amik gmba punye la susah..dapat sipi2 je..ramai gile photographer yang tak bertauliah..bile acara penting je berderu tukang tangkap gamba ni serbu pengantin..jadi tak dapat la sgt amik gmba dgn shot yg menarek..lagi2 aku ni ppuan kan..susah cket la nak menyelit2


Pelamin dia berkonsepkan garden wedding..tgk la banyak bunga2 segar..


lauk pauk dan kek 4 tingkat

Esoknye plak majlis resepsi berjalan lancar walaupon pembahagian goodies agak kelam kabut atas masalah2 tertentu.lauk pon sdap ..ada soto dan cendol lagi spesel gitu..tapi yang plg best adalah kek pngantin..nasib baik la aku ni malu2 cket dgn famili pakcik aku ni kalu tak abes kek ni aku kerjakan


simple je kan pelamin ni tapi chantek..suwit je..tak serabut kepala..buat sndri je ni

Majlis abis kul 4pm..kmudian kitorg gerak ke umah sepupu mak aku..kat taman mahkota cheras..kat cni plak..tema dia purple kot..kitorg smpai sume barang da kemas..tapi dapat la tgk pngantin ppuan yg cumel , dr gigi tu..kecik je..maghrib pulak baru gerak pulang..sangat la meletihkan ari tu..smpai umah je trus pngsan..


Esoknye plak ade kenduri kawen sebelah bapak aku pulak..kali ni kat bangsar dan dewan perdana merak kayangan ..ala yang dkat dewan felda tu..grand plak kat dewan felda tu..1st tyme g majlis kawen yg grand2..yang best nye dpt mkn cheese kek walaupon hanya 2 slice hehe

Time org kawen ni mak ku sebuk suh amik gmba pngantin la..pelamin la..bilik pngantin la..dia kata nnti aku nak kawen sng..ewah2 bile nye aku nak kawen..lmbat lagi kan..tunggu la abis belaja dulu..dia jugak tak bagi aku kawen awal2..sbb dia dulu kawen lambat..he aku pon dulu masa kecik2 konon2 nak kawen lambat cm mak aku tapi bile rasa kawen muda pon srunuk gak kawen je la masa muda2 tapi tunggu la dulu..adek2 pulak sebuk cakap “along..kalau along kawen kan..blablabla…” mcm2 la diorg ni tak sabar nak suh kakak dia kawen..aku ni..calon pon bukannya ade ..mcmane nak kawen ..eh ye ke? haha


8 comments:

aizat@kampus said...

Mak mandir- Belajarlah dulu, ingat kate2 mok ayoh kat kampung nun di mato...Jgn galok2 sht neh!

YB Parlimen- Kita nakkan pemuda harapan bangsa pemudi tiang negara! Kahwin? boleh aje,jnj bini pertama x tau...

Sasterawan Kanyangan- Darsawarsa sarwajagat ini,pada zaman fatamorgana ini hiduop berkasih2han byk mensisntesiskan pelbagai glora kehidupan...(pening2)

Mat rempit,Bohsia,Kaki Lepak- Relaks ar,test2 dulu...dh syok baru kawen! Dosa? Wa, takutla lu masuk neraka...aiyoyo

Si Fahri dan Si Aisya- Kena baca ayat2 cinta baru fikir pasal kahwin yer

Ustaz dan ustazah- Ingatlah, rukun nak kahwin itu ada 5, anda di mana kalau dah sampai tahap wajib kahwin dan jika tak kahwin akan memudaratkan maka kahwinlah..anti?

Artis dan pelakon- Kahwin? Ops sori,its my privancy k! No komen...

Putera Annur- Sabar dahulu, target jangka masa pendek dan panjang x tercapai jgn mimpi nak kahwin yer...Jodoh pn x de lagi. Btol3. :P

AJAL JODOH DI TANGAN TUHAN, NAMUN USAHA PERLULAH DISERTAKAN DENGAN TAWAKKAL- alhikmah

Evi LoLyta said...

kak iqa cpt2 la kawen ngan dia.. ngeh2~

haziQah said...

AIZAT @ KAMPUS - wah..wah..sempat lagi amik pndapat rmai org..he mekasih ya..bgus bangat nasihatnya..hihi

EVI LOLYTA - ahha..kawen..? x ckop syarat lagi la hehe

[Fadilah Diyana] said...

haziqah-mula2 kita percaya la gak xder calon but tgk ayat terakhir ni..."calon pon bukannya ade ..mcmane nak kawen ..eh ye ke? haha" bahagian tu ada keraguan skit...hehehe...cinta dalam hati ye???xpe2,awal lagi ni...yg penting mcm dialog yg awk bg kat kita haritu...

cavendish said...

sabar haziqah... giliran kita akan tiba jua

haziQah said...

FADILAH - ahha..no coment..cinta syok sndiri kot..eh tapi rasa nye blom cinta lagi..dialog apa ek..maaf kite ni skang da ade pnyakit mudah lupa..huhu

CAVENDISH - oho..sabar la ni..lagi 4- 5 tahun kna sabar hehe

cavendish said...

time kasih haziqah ku sayang... muahhhhhhhhhhhhhhhh.... hehehe.. bye..

rOhock said...

aiyakkkk..ustazah dari mana ni...hahaha

Google