Tuesday, December 09, 2008

”Hari raya qurban saya makan lembu”


lembu yang sudah dikorbankan

Ayat di atas adalah jawapan yang diberikan oleh seorang kanak2 yang cumel bile ditanyakan apa yang dia buat masa ari ari raya qurban hehe


lembu ni dh redha nak kna korban..tengok..kool je dia hehe

Sume orang islam mesti tahukan kenapa kite merayakan hari raya qurban
Tertarik dgn 1 msg yang diberikan semasa ari raya qurban yang cukup padat ayatnya
”saat berderai jatuh titisan air mata suci IBRAHIM, melihatkan keteguhan iman anaknya ISMAIL, di kala itilah bermulanya sejarah agung ERTI SEBUAH PENGORBANAN”


darah ....

Tapi raya qurban kali ni sangat sejuk..ujan mencurah2 ke bumi sejak malam raya lagi..pagi raya pon ujan lagi..kesian lembu2 kesejukan duk kna sembelih dalam ujan..
Kat rumah aku, di surau al-ithidiyah kali ni ada 26 lembu utk dikorbankan..banyak kan..alhamdulillah org2 kaya kat cni semakin murah rezeki so bnyak la lembu nak kena korban..yang best kat kawasan umah aku ni..walaupon kat cni majoritinya boleh kata orang yang berada..tapi alhamdulillah pegangan agama agak kuat..lihat saja ramai yang menolong dan bgotong royong semasa nak korban lembu, tak kira tua muda perempuan lelaki sume saling tolong menolong.

abah n adek laki aku pon g tolong gak..aku n adek2 ppuan aku? Tolong tengok n amik gmba je la hehe
Bear pon rajin gak tolong2 bungkus daging kat surau umah dia..pastu dapat bawa balik perut n kaki lembu..best nye..!

Sembelih lembu kali ni mintak tolong dgn bomba.tgk la abang2 bomba smangat buat keje hihi

Petang tu plak pas abes abah siap tolong2 sume.kitorg sefamili g ampang umah makcik aku..da lama tak gi sana..excited sngat nk g sana ..tahu knapa? Msti la nak jumpa ’buah ati’ aku..ahha.jangan salah sangka..

oops censored ! ;P

sarah batrisya nama nya..anak buah aku la..anak sepupu aku..da besar da budak comel n..nak masuk 4 bulan..tapi x puas main dgn dia..dia pnat sbb baru balik dari kmpong bapak dia..geramnya ngn budak kecik ni..heee


5 comments:

Evi LoLyta said...

x g rya umah bear bear ? ngeh2..

aizat@kampus said...

terkejut gambar budak kecik nie...kecik2 dh masuk blog..besau masuk mane plak...slmt hr ry aidil adha

Faris Adli said...

budak kecil ni bila dah besar..masuk la alam dewasa..huhuhu..result exam kuar bila? mkn tak kenyang, tido tak lena, mandi tak basah bila fikir pasal result..huhuhu.jgn lupa lwt website aku farisadli.via.my..tapi skrg ni masih dlm pembinaan.. hjg tahun ni paling lwt siap beta version (mcm persian pula)

haziQah said...

EVI LOLYTA - hoho tak rya pon umah dia..dia bz raya ngn lembu he

AIZAT @ KAMPUS - ala..bdak kecik ni suci tataw apa2..jgn la pikir lain plak bile tgk gmba suci ni..tak kan terasa ssuatu kot tgk gmba baby tak pkai baju he

FARIS ADLI - sama la kite cuak result..eh website ko ye..wah mntap2 nt aku nk g tgk la msti mantap kn hee

aizat@kampus said...

haziQah,x baik kate putera annur cam tu,tgk baby dpt pahal coz die x de dose lg...like my anak buah - Alif Irfan...

Google